Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade, del 2

av Petter Westin

BOSTON: Ulf Samuelsson

Tuffe Uffe vann två Stanley Cup-titlar. Han blev uttagen till ”Rendez-vous ’87”, mötet mellan NHL:s
All Star-lag och Sovjet. Men är det de meriterna som hockeyfansen förknippar med Ulf Samuelsson?
Nä.
Framför allt inte i Boston.
Där är namnet ”Ulf Samuelsson” lika avskytt som ”New York Yankees”. Och så har det varit ända sedan Stanley Cup-slutspelet 1991, då Samuelsson sänkte Bruins storstjärna Cam Neely med en knätackling (se gärna hela klippet, inslaget om Mike Milburys plan att hämnas med hjälp av en hel armada av goons är briljant).
– Jag hade coachens order att möta honom, på hans kant, i varje byte. Det var kollisionskurs direkt, säger Samuelsson.
– Neely körde rakt fram och jag gjorde detsamma. Så fortsatte det under hela matchen. Till slut var det två tåg som bara dundrade rakt fram mot varandra utan att vika en millimeter. Jag förstod att någonting skulle gå sönder på oss, brytas av, innan det tog slut.
Samuelssons tackling fick bland annat tv-kommentatorn – och ökände svenskhataren – Don Cherry att gå bananas.
– Samuelssons dag kommer. Var bara lugna. Det är bara en fråga om tid och jag undrar vem som kommer att bli hjälte, sa Cherry.
Det var dock inte den ökända knätacklingen som förstörde Neelys karriär. Det erkände Bostonforwarden i en intervju fler år senare.
– Den allvarliga smällen fick jag i match sex, när jag försökte tackla honom nere i sarghörnet. Men han vek undan och jag fick hans knä mot mitt lår, sa Neely.
Som också klargjorde att han inte hade några planer på att sluta fred med Samuelsson.
– Jag respekterar inte hans sätt att spela. Om du ska hålla på och göra vissa saker på isen, så måste du vara beredd på att stå upp för dina handlingar. Han hade de där enorma axelskydden, hade visir och ville aldrig kasta handskarna.
Neely avslutade sin aktiva karriär 1996. Han är dock fortfarande kvar i Bruins, som klubbens vicepresident.

BUFFALO: Brett Hull

Fotbollen har Geoff Hursts ribba in eller ribba ut i VM-finalen 1966. NHL har Brett Hulls mål i den tredje sudden death-perioden av Stanley Cup-finalen 1999.
Två år tidigare hade NHL infört en variant av offside-i-målgården-regeln. Den var rätt omstridd redan från början, men kom att sno precis alla rubriker i samband med målet som gav Dallas Stars Stanley Cup-titeln.
Frågar du en Sabressupporter, finns det inga som helst tvivel om att Brett Hull har ena skridskon i målgården när han rakar in returen bakom en (som vanligt) simmande Dominik Hasek.
Frågar du en Starssupporter, är pucken i målgården före Hulls skridsko.
Enligt den krångliga regeln – som togs bort säsongen därpå – skulle i så fall målet godkännas. Vilket det alltså gjordes.
Tills Buffalo tar sig till en ny Stanley Cup-final, kommer namnet ”Hull” vara en ständig påminnelse om hur nära laget var en titel.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB