Startsida / Inlägg

Nu kör vi!

av Petter Westin

Det är dags.
Strax kör March Madness igång och USA-bloggen kommer naturligtvis att följa turneringen så tätt inpå vi bara kan.
I kväll är det hälften av matcherna i första rundan, det som kallas för The Big Dance. Bland annat så spelar svenske Jeffery Taylors Vanderbilt mot svåra Murray State klockan 19.30.

Men USA-bloggen har, för att inte skriva århundradets längsta blogginlägg, valt att fokusera på matcherna som sänds på ESPN America i kväll.
ESPN:s sändning startar 17.00.
Men du vet väl att du kan se ALLA matcher på NCAA.com? Det kan du. Surfa in här.

Siffrorna inom parentes är rankningen i respektive region, alltså South, West, Midwest eller East.

(15) ROBERT MORRIS – (2) VILLANOVA
SOUTH, Providence, Rhode Island, 17.30
ROBERT MORRIS:
Record: 23–11. Nationell rankning: 129. Håll ögonen på: Karon Abraham, guard, blev vald till rookie of the year i Northeast Conference och dessutom MVP i NEC-turneringen. Han är liten, snabb och har addat ett nödvändigt trepoängsskott till sin verktygslåda. Han kan riva isär Villanovas försvar.
VILLANOVA: 
Record: 24–7. Nationell rankning: 11. Håll ögonen på: Scottie Reynolds skulle egentligen inte vara här. Redan i fjol förklarade han sig redo för NBA. Men intresset var ljummet från the big league så fick han helt enkelt återvända till skolan. Som senior så är pointguarden Reynolds naturligtvis rutinerad och den ledare som Villanova behöver för att nå Final Four. Han är en bra skytt och vet hur man tar sig till straffkastlinjen. NBA-lagen tvekar på grund av Reynolds fysiska tillkortakommanden. Han saknar både snabbhet och storlek för att hänga med på en högre nivå.

(10) ST. MARY’S – (7) RICHMOND
SOUTH, Providence, Rhode Island, 19.50.
ST. MARY’S: 
Record: 26–5. Nationell rankning: 35. Håll ögonen på: Omar Samhans insidespel är förutsättningen för en seger för St. Mary’s. 210 centimeter långa Samhan har en fin touch runt korgen och ett antal killer-moves när han får bollen djupt. Richmonds erkänt fina zonförsvar kommer att kollapsa ned mot Samhan – och det lämnar St. Marys duktiga trepoängsskyttar öppna. Det här kan bli slutspelets första miniskräll.
RICHMOND: 
Record: 26–8. Nationell rankning: 25. Håll ögonen på: Kevin Anderson är Årets Spelare i Atlantic 10. Han kan göra poäng lite hur han vill (snittar 17,8 per match), leka playmaker och kväva sin motståndare i försvarsspelet. Lille Anderson bildar tillsammans med den större och tyngre David Gonzalvez en fruktad guardduo. 

(5) BUTLER – (12) UTEP
WEST, San Jose, California, 21.45.
BUTLER: 
Record: 28–4. Nationell rankning: 12. Håll ögonen på: Gordon Hayward ser kanske ut som en hick men grabben kan lira med vem som helst. Han har ett sweet, snabbt skott (som en annan hick, från French Lick) kombinerat med bra storlek.
UTEP: 
Record:
26–6. Nationell rankning: 38. Håll ögonen på: Randy Culpepper påstår att han gjorde frivolter när han var tre år gammal. Hur det än är med den saken så råder ingen tvekan om att han är sjukt sevärd. Tre gånger den här säsongen har Culpepper hamnat på ESPN:s Top 10 Plays-lista. 

Randy Culpepper:

(16) EAST TENNESSEE – (1) KENTUCKY
EAST, New Orleans, Louisiana, 00.15.
EAST TENNESSEE:
Record: 20–14. Nationell rankning: 121. Håll ögonen på: Tommy Hubbard är stjärnan men ingen i laget är viktigare än guarden Micah Williams. Williams snittade 12,5 poäng per match under säsongen – men lyfte det till 21,7 under conference-turneringen, där han blev MVP. Ska East Tennessee ens hålla siffrorna respektabla i natt så måste Williams vara het som en kamin.
KENTUCKY:
Record: 32–2.
Nationell rankning: 2. Håll ögonen på: John Wall, John Wall och John Wall. Men inte nödvändigtvis i den ordningen. Wall väljs med största sannolikhet etta i sommarens draft och ska vara det största som hänt sedan OLW introducerade världen till Dill & Gräslök-chips. Wall är (nästan) hela paketet. Han är en superatletisk pointguard med bra blick och fina ledaregenskaper. Han är kvick, spelar bra försvar, hyllas för sitt kroppsspråk och sin vinnarmentalitet. Wall tar sig till korgen mot vilket försvar som helst och vet när han ska göra poäng och när han ska skapa åt andra. Kort sagt: John Wall är en jävla bra basketspelare. Svagheterna känner ni igen i andra supertalanger på pointguardpositionen (Steph Curry undantagen): Han är inte speciellt bra på att skjuta.

John Wall:

(9) WAKE FOREST – (9) TEXAS
EAST, New Orleans, Louisiana, 02.35
WAKE FOREST: 
Record:
19–10. Nationell rankning: 39. Håll ögonen på: Han är inte John Wall, men NBA-scouterna dreglar över Al-Farouq Aminu också. Han jämförs med spelare som Gerald Wallace och Josh Smith, komboforwards som kan spela inside och outside. Aminu saknar ett skott utifrån just nu men har mycket annat som gör honom elektrisk. Han är lysande på snabba uppspel, kvick, energisk, bra i försvar och en finfin returtagare. Just nu är han lite av ett projekt – men ett projekt som alla NBA-lag skulle vilja ta sig an.
TEXAS:
Record:
24–9. Nationell rankning: 29. Håll ögonen på: Damion Jones är en energispelare och något så ovanligt som en senior som kan skrälla sig in bland lotterivalen i sommarens draft, Jones är aggressiv och tuff men det är väl tveksamt om hans storlek, drygt 200 centimeter lång, räcker för att busa under korgarna i NBA. Men under hans sista säsong i college har han faktiskt breddat sitt spel och är nu pålitlig från trepoängslinjen.

Al-Farouq Aminu:

/Wikdahl

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB