Startsida / Inlägg

Do What We Do

av Petter Westin

På ett sätt så är det väl ganska enkelt, det här med idrott. Gör man det man ska göra så går det bra.
”Do What We Do.”
West Virginia upptäckte det sent – men i tid.

West Virginias coach Bob Huggins.Hela säsongen har coachen Bob Huggins (bilden till höger) predikat ”Do What We do,” gör det vi ska. Halva säsongen har spelarna slagit dövörat till.
– Jag har en teori, säger Huggins.
– Alla spelare i dag vill visa folk allting de inte kan göra. Så jag säger ”okej.” När träningen startar tar vi de sämsta skotten, dribblar bollen på foten, kastar bollen bakom ryggen – gör allting vi inte kan göra. Och sen, 3-4 veckor in på säsongen, så sa jag ”All right, ni har visat mig allt ni inte kan göra. Jag är väldigt bekväm med det. Sluta göra det nu.

Alla spelar lyssnade inte. De som inte kunde skjuta fortsatte bomba treor, de som inte kunde dribbla försökte lura sin försvarare till korvkiosken, de som inte kan gå på korgen borrade ned huvudet och skenade in i färgen som ett tåg som spårat ur.

Det gick… Okej, faktiskt. Men coach Huggins såg att det spelet inte skulle räcka så långt som man ville gå den här säsongen. De är först den senaste tiden, när West Virginia har radat upp tio raka segrar, som Huggins har känt att laget håller sig inom gränserna för vad man är kapabel till.
Nu gör man vad man ska.
”Do What We Do.”
Och gissa vad?
Nu är West Virginia en match ifrån NCAA-finalen.

Da'Sean Butler går bananer efter segern mot Kentucky.West Virginia var rankat tvåa i East och surfade hela vägen till regionsfinalen. Segermarginalen var 16 poäng i snitt på tre matcher innan man stötte på förstarankade Kentucky i finalen.
Där blev West Virginia mosat på returerna av ett lag med inte bara en men två all-americans (John Wall och DeMarcus Cousins).
Men det är klart, skjuter man 10 av 23 från trepoängslinjen för 43,5 procent samtidigt som Kentucky sköt 4 av 32 utifrån för 12,5 procent så spelar det ingen roll.
West Virginia 73, Kentucky 66.
”Do What We Do.”

Nu är West Virginia framme i Final Four i Indianapolis. Huggins lag möter Duke i morgon (02.47 natten mot söndag, sänds på ESPN America) och om man inte vaknar i morgon och tror att man är Harlem Globetrotters så är en plats i NCAA-finalen väldigt, väldigt möjlig.
Det handlar bara om att fortsätta spela ett gediget lagspel, stå upp i i försvarsspelet, ta skotten man kan sätta (förslagsvis från trepoängslinjen) och jaga varenda lös boll tills korna kommer hem.
– Vi kan inte försöka spela på ett sätt vi inte kan och göra saker vi inte kan. Det låter enkelt men det är sant. Det är det enda sättet vi kan vinna matcher, säger lagets stjärna Da’Sean Butler (som till höger firar segern mot Kentucky).
”Do What We Do.”

/Wikdahl


SÅ SPELAS FINAL FOUR
Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana.
Semifinaler (nationell rankning inom parentes), lördag:
00.07: (28) Michigan State – (12) Butler
02.47: (3) Duke – (4) West Virginia
Finalen spelas 03.21 natten mot söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB