Startsida / Inlägg

NBA: En sista Jerebko-analys

av Petter Westin

Han var så bra att man nästan tog honom för givet till slut.
Jonas Jerebko har inatt avslutat sitt första år i NBA, och jag kan bara hoppas att nästa säsong blir mer framgångsrik för Jerebkos lag.
Då kommer rubrikerna bli ännu större och frekventare – även här i Sverige. I slutändan blev det liksom inte ens uppseendeväckande längre, att en 23-åring från Kinna var storklubben Detroit Pistons kanske enda positiva överraskning den här säsongen. Sjukt men sant.

Detroit (27–55) vann avslutningsmatchen borta mot Minnesota, 103–98. Jonas Jerebko fick avsluta med ännu en imponerande match. 44 minuter, 12 poäng, 13 returer och 3 steals.

Låt oss gå igenom hans säsongsstatistik:
80 matcher – NBA-säsongen är lång och slitsam, men Jerebko har varit i princip skadefri som rookie. Starkt.
27,9 minuter per match – jag är, fortfarande, i chock. 37:e-valet i draften – en spelare som experterna såg stanna i Europa minst en säsong till – har konkurrerat ut ärrade veteraner, dyra free agent-värvningar och rookies som valdes långt före honom.
9,3 poäng per match – långt, långt över godkänt. Speciellt med tanke på att medspelarna sällan eller aldrig letade efter Jerebko.
48,1% skottprocent, inklusive 31,3% på trepoängare – procenten är hög eftersom Jonas gjort ”skräppoängen”, avslutat nära korgen och inte slängt upp en massa korkade hoppskott. Kort sagt: Han har fattat sin roll. Att skjuta över 31 procent bakom trepoängslinjen är absolut inte skamligt, men bör och ska bli bättre. I sommar blir det skotträning med Jonas Larsson i Borås, har det sagts mig. Att vässa skyttet utifrån är det logiska, superviktiga steg Jerebko behöver ta härnäst för att utvecklas som NBA-spelare.
71% på straffkast – det är helt okej, men kan han ligga över 80 procent nästa säsong så är det jättebra. Jerebko har för övrigt skjutit 172 straffkast den här säsongen, alltså drygt två per match. Det kommer säkert bli ännu fler nästa säsong, i takt med att Jerebko tar för sig ännu mer – och att domarna känner igen honom som mer än bara ”that Swedish guy”.
6,0 returer per match, inklusive 2,4 offensiva – det sistnämnda är det stora. Aktiv, aktiv, aktiv. Jerebkos vilja att slita hund runt motståndarkorgen har gett honom mycket speltid. Bara 19 spelare i NBA snittar fler offensiva returer per match. Kolla in listan – det är inte vilka skitnamn som helst.
0,99 steals per match, 0,36 blockar per match – inga anmärkningsvärda siffror. Jerebko spelar med hög energi i försvaret, men är ingen skottblockare.
0,7 assist per match, 1,03 turnovers match – siffror som går lite hand i hand. Eftersom han haft ganska lite boll har han varken haft många assist eller slängt bort många passningar. Men visst, det är bra att han inte är vårdslös med bollen. Det är också en anledning till att coacherna gillat honom – inget nonsens.
2,88 fouls per match – Jonas har haft en och annan match där han hamnat i foulnöd. Det kommer med spelstilen. Men ett problem blev det aldrig.

Avslutningsvis: Vad tror bloggläsarna om Jerebkos framtid? Hur mycket kan han utvecklas? Och vilka är era favoritminnen och ögonblick från hans första NBA-säsong?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB