Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade, del 12

av Petter Westin

Hellohey. USA-bloggens lilla serie fortsätter. Ni hittar de tidigare delarna om ni letar bakåt i bloggen.

PITTSBURGH: Adam Graves

Pratar vi nutid är förmodligen Washingtons Alex Ovetjkin spelaren som rör upp mest känslor i Mellon Arena. Men vi väljer att backa bandet, till tidigt 90-tal, för att påminna Penguins fans om en spelare som förtjänade buropen betydligt mer än den målfarlige ryssen.

1992 möttes Pittsburgh och New York Rangers i en upphaussad kvartsfinalserie. Inför den andra matchen tvingades Rangers stora stjärna och lagkapten Mark Messier vila på grund av skada.
Om det var hans uppsåt eller inte går att diskutera, men av tv-bilderna ser det ut som att Rangers Adam Graves fick för sig att jämna ut oddsen en aning (cirka 40 sekunder in i klippet). Tidigt i matchen greppade han klubban som om det vore ett basebollträ och slashade Mario Lemieux rätt över handen.

Graves fick först bara två minuters utvisning, men ligan granskade händelsen i efterhand och stängde av forwarden i tre matcher.
Lemieux bröt handen och missade fem matcher, men Penguins lyckades ändå slå ut Rangers. Med Lemieux tillbaka i laget vann Pittsburgh sedan åtta raka matcher och tog hem Stanley Cup.

SAN JOSÉ: Corey Perry

Det är kanske inte NHL:s mest klassiska rivalitet, men ”Battle of California” håller på att utvecklas till ett möte fullt av hat och heta dueller.
Under den förra säsongen brakade till exempel Anaheims forward Corey Perry och San Joses målvakt Evgenij Nabokov ihop i ett bråk som utspelades både på och utanför isen.
– Han sparkade mig. Jag låg fortfarande på mina knän och plötsligt så vände sig Nabokov om och sparkade mig, sa Perry efter en incident i våras.
Nabokov svarade:
– I USA säger man ”crybaby” och det är precis vad han (Perry) är.
I ”The Sharktank” håller man naturligtvis på sin målvakt och Perry har snabbt gått från en i mängden av Anaheims tuffingar, till publikens hatobjekt nummer ett.
EDIT: Och inte bara publiken tycker illa om Perry. Det verkar som om Rob Blake och Douglas Murray också har något emot Kanadas OS-lirare.

ST LOUIS: Chris Chelios

Är St. Louis Blues ditt favoritlag, innebär det per automatik att du avskyr två andra: Chicago och Detroit.
Sedan i början av 1990-talet har spelare i Blackhawks och Red Wings kommit och gått. Ibland har klubbarna varit på dekis (mest Blackhawks), ibland har de varit topplag (definitivt mest Red Wings).
Men under alla dessa år har en sak varit konstant: Chris Chelios har spelat i något av lagen och ofta ställt till en herrans massa bråk.

/Stefan

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB