Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade, del 13

av Petter Westin

TAMPA BAY: Alexander Ovetjkin

I NFL har firandet av en touchdown blivit skön konst. I NHL-hockeyn kan spelarna knappt sträcka upp ena näven utan att det ska bli snack om ”överdrivet firande”.
Alex Ovetjkin gillar dock som bekant att tänja på gränserna. Hans studsa-in-i-plexit-firande är ju numera helt accepterat. Däremot kanske han gick lite över gränsen i Tampa Bay förra säsongen.
Lightnings fans uppskattade definitivt inte jag-bränner-mig-på-fingrarna-för-att-min-klubba-ärså-
het-målgest
som ”Ovie” visade upp efter ännu ett mål på divisionsrivalen.
EDIT: Den här typen av tacklingar har inte gjort honom populärare i Tampa.

TORONTO: Daniel Alfredsson

Om Colorado–Detroit var 1990-talets hetaste rivalitet, så var Toronto–Ottawa det tidiga 2000-talets mest omtalade hatmöte. ”Battle of Ontario” blev inte mindre kittlande av att två av huvudrollerna spelades av lagens svenska kaptener: Mats Sundin i Maple Leafs och Daniel Alfredsson i Senators.

”Alfie” var till exempel inblandad i en av incidenterna som lade grunden till rivaliteten. I slutspelet 2002 satte han in en tackling i ryggen på Darcy Tucker, snodde pucken och sköt hem segern till Ottawa. Tränaren Pat Quinn var inte den enda med Torontosympatier som tyckte att hans lag blivit bortdömt.
– Daniel Alfredssons tackling på Darcy Tucker var vårdslös, ful och det borde ha blivit utvisning. Om det hade varit Tucker som tacklat in Alfredsson i sargen, hade det blivit utvisning, förklarade Quinn.
Som tuggade lite tuggummi och fortsatte:
– Domarna i fråga är antingen inkompetenta, har något mot Tucker eller i stort behov av ögonoperation. De där två domarna borde stängas av resten av säsongen och skickas tillbaka till domarskolan.
EDIT: Alfredsson har också tagit emot en och annan tackling från Torontospelare.

Så upprörd var alltså Quinn över tacklingen på Darcy Tucker. Varken han eller fansen blev knappast gladare när Alfredsson i en grundseriematch satte in en tackling på självaste Mats Sundin.
– Han siktade in sig på Mats knä. Han borde bli avstängd på livstid, sa Quinn.
Trots de två smällarna var det en helt annan händelse som fick Daniel Alfredsson att bli riktigt, riktigt illa omtyckt i Air Canada Center.
I en match borta mot Nashville 2004 gick Mats Sundins klubba sönder och utan att tänka sig för, kastade han upp ena delen på läktaren.
– Jag fick hjärnsläpp. Det finns ingen ursäkt för en sådan grej. Jag kan lova att det aldrig kommer hända igen och jag är glad att ingen blev skadad, sa Sundin.

Torontos lagkapten blev dock avstängd nästa match: hemma mot Ottawa Senators. Den här gången var det Alfredssons klubba som gick sönder och i ett försök att skoja till det lite, låtsades ”Alfie” kasta upp ena halvan på läktaren. Som Sundin gjorde.
Om skämtet gick hem? Inte direkt.
– Gör du något sådant får du vara beredd att betala för det senare, sa mysfarbror Pat Quinn.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB