Startsida / Inlägg

NHL:s mest hatade, del 14

av Petter Westin

Sådär. 14:e och sista delen i USA-bloggens serie med NHL:s mest hatade spelare. Hoppas att ni har gillat läsningen.

VANCOUVER: Mark Messier

När Mark Messier 1997 värvades till Vancouver gav det de hårt prövade Canucksfansen hopp om den efterlängtade Stanley Cup-titeln.
Messier var ju den perfekta lagkaptenen och en vinnarskalle utan dess like. Han kom till Vancouver med inte mindre än sex Stanley Cup-ringar på fingrarna. Men Messiers tid med Canucks blev en enda lång mardröm, både för stjärnan själv och för fansen.

Första säsongen blev hans poängmässigt sämsta någonsin i NHL. Trots det valde Canucks att byta bort ikonen Trevor Linden och ge lagkaptensuppdraget till ”Mess”.
(EDIT: Linden återvände sedan till Vancouver. Och det här klippet säger lite om hur stor han var i Vancouver – och resten av ligan. Calgaryspelarna återvänder från omklädningsrummet för att säga hejdå till Linden efter hans sista NHL-match i karriären).
Nästa säsong blev om möjligt ännu sämre. Och när Messier begärde att få använda nummer 11 – en tröja som Canucks hade tagit ett inofficiellt beslut på att aldrig använda, som en hyllning till bortgångne Wayne Maki – hade de flesta fansen fått nog.
(EDIT: Och Maki verkade ju vara en schysst snubbe…)
På våren 2000 tog Vancouvers klubbledning beslutet att skicka tillbaka Messier till New York Rangers. Ett beslut som kom tre år för sent, enligt de flesta fansen.

WASHINGTON: Jaromir Jagr

När Ted Leonsis köpte Washington Capitals, tänkte att han att det kunde vara trevligt att ge fansen en present.
Han gav dem Jaromir Jagr.
Tjecken hade gjort 121 poäng säsongen innan och skulle nu göra Capitals till ett riktigt topplag. För besväret skrev Jagr på ett kontrakt värt 77 miljoner dollar över sju år, det största kontraktet i NHL:s historia.

Det stod dock snabbt klart att superstjärnan vantrivdes i sin nya klubb. Washington missade slutspelet 2001/02 och Jagr skrapade ”bara” ihop 79 poäng.
Säsongen därpå blev det förvisso Stanley Cup, men Caps försvann direkt i den första rundan. När Jagr återvände för en tredje säsong i huvudstaden, uppträdde han så nonchalant och såg så ointresserad ut att klubben inte kunde göra något annat än att byta bort honom.
Ny klubb blev New York Rangers – även om Capitals fortfarande betalade nästan hälften av Jagrs
lön – där stjärnan plötsligt hittade formen igen.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB