Startsida / Inlägg

Schools in

av Petter Westin

Du ska spela den största matchen i ditt liv på den största scenen du någonsin har sett.
Mediatrycket är enormt. 10 miljoner amerikaner kommer att se dig på tv och granska varenda studs, skott och retur du tar. 70 000 till finns på läktaren.
Hur laddar du?
Spelarna i Butler gör det med matematiklektioner.

För lagen som passerat varenda hinder på vägen så är Final Four-veckan ett minne för livet. Naturligtvis för det sportsliga, för utmaningarna, för att synas – och vinna. Men också för att man förstår magnituden av evenemanget. Spelarna är navet i ett gigantiskt evenemangshjul som rullar i 180 kilometer i timmen. 
Spelarna vet att 40 miljoner människor tittar på tv under March Madness och att 70 000 till kommer att se Final Four på plats i Indianapolis. Och de vet att Las Vegas tar in lagliga spel för cirka två miljarder kronor under mars. De vet att världens mäktigaste man, president Barack Obama, tar sig tid att resonera kring hur det kommer att gå för just deras lag.
Klart det blir en viss press.

Det är ju aningen intressant då, att Butlers spelare förbereder sig för den här sanslösa helgen med att, precis som vanligt, gå på lektioner.

Final Four spelas alltså i Indianapolis och dagarna innan spenderar tre av lagen, Michigan State, Duke och West Virginia, just där. De tränar, nöter taktik och ser matchvideos och är fullt fokuserade på uppgiften de har framför sig. Skolarbete? Glöm det.
Men Butler University ligger nästgårds från Lucas Oil Stadium. Butler får inte relokalisera till Indiapolis och fokusera på basket. I stället får man kasta ned näsan i böckerna.
I går, dagen innan semifinalen, hade flera av Butlers spelare lektioner på morgonen, sedan träning på Lucas Oil Stadium och träff med media (cirka 40 journalister väntade på spelarna efteråt) och sedan lektioner på Butlers campus igen.
Gordon Hayward, som är Butlers nyckel till seger mot Michigan State i semifinalen i natt, hade tre mattelektioner och en lektion i något som heter game theory. Jag tror faktiskt att den har med matte att göra också.
– Jag har ett tungt lass på fredagen, sa Hayward tidigare i veckan.
– Några lagkamrater har ingenting men jag hade inte tur med schemat.

Coachen Brad Stevens gillar lektionerna. Han gillar tanken på att livet inte förändras speciellt mycket, att man har kvar rutinerna trots att man ska spela skolans viktigaste match i historien.
– Vi vill begränsa störningsmomenten, men samtidigt vill vi inte ta ifrån dem Final Four-upplevelsen. De har förtjänat det här, säger Stevens.
Så från torsdagen bodde spelarna i alla fall med varandra på hotell.
Alltid något.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB