Startsida / Inlägg

Don’t Stop Believin’

av Petter Westin
flyers.JPG
Världens mest troende fans. Foto: AFP/GETTY IMAGES

Världens mesta sportlåt har blivit ännu större.
Nu är det Philadelphia Flyers som tagit Journeys ”Don’t Stop Believin'” till sina bultande fighterhjärtan.
Och varför inte?

Klart att Philadelphia har känslan att ingenting är omöjligt.
Man tog sig till slutspel via en straffseger mot New York Rangers i grundseriens sista match, man vände 0–3 i matcher mot Boston i första rundan – bara det fjärde laget att lyckas med det – och i match tre i Stanley Cup-finalen mot Chicago Blackhawks, och underläge 0–2 i matcher, räddade man skinnet genom att vända 2–3 till seger med 4–3 i förlängning.
Ingenting är omöjligt.
Så laget, fansen och staden har gjort Journeys ”Don’t Stop Believin'” till sin låt. Man är inte först med det och sannolikt inte sist.

Exempelvis så är låten gigantisk i Boston, Chicago White Sox gjorde den till sin när man vann World Series 2005, Detroit använder den (”born and raised in south Detroooit”), Washington Capitals gör det (och det var faktiskt Nicklas Bäckström som startade det), 2008 började Los Angeles Dodgers köra den i åttonde inningen och…ja, för att sammanfatta: den spelas i varenda arena i nordamerika.
– Texten är tillräckligt vag för att passa in riktigt bra i vilken situation som helst. ”Some will win, some will lose, some are born to sing the blues.” En sån rad passar i vilken situation som helst, säger Mark Richardson på musiksajten pitchfork.com.
– Om du vinner, don’t stop believin’. Om du är trött, don’t stop believin’. Om du förlorar, don’t stop believin’, har Charles Steinberg, som tidigare jobbade åt Dodgers sagt.

Inför match tre i Philadelphia delades t-shirts med trycket Broad Street Believin’ ut till Flyers fans. Om det var tröjorna, låten eller Claude Giroux som var mest avgörande vet jag inte.
Men Flyers vann, reducerade till 1–2 i matcher och har i natt chansen att kvittera.
– Det var en stor seger för oss och förhoppningsvis kan vi fokusera på nytt och spela likadant i match fyra, säger Giroux, som gjorde 4–3-målet i onsdags.
– Jag har hundraprocentigt förtroende för att killarna i vårt lag kan vinna vilken match som helst mot vilket motstånd som helst, säger coachen Peter Laviolette.
Matchen börjar 02.00.
Don’t Stop Believin’.

/Wikdahl

Fotnot: Journeys sångare Steve Perry är själv ett stort fan av San Francisco Giants. Det har han inte mycket för. Senast Giants vann World Series var 1954. Då var Perry fem år gammal.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB