Startsida / Inlägg

A star is born

av Petter Westin
strasburg.JPG
Frälsaren Stephen Strasburg. Foto: AP

Det finns alltid anledningar att vara vaken efter midnatt, men få bättre än den här:
I natt gör Stephen Strasburg debut.

Stephen Strasburg är en 21-årig högerhänt pitcher. Han valdes etta i draften i fjol av Washington Nationals, hans fastball är 95-98 mph, han har en curveball som når 82–84 mph – och han har ordet ”Vinnare” tatuerat i pannan.
När han gör debut i natt kommer USA att stå stilla.
– Jag har aldrig sett någon som liknar Strasburg, säger förre major league-pitchern Curt Schilling – och menar att Strasburg – innan han ens spelat en enda match in the show – kan vara ligans bästa pitcher.
– Jason Marquis (pitcher i Washington) ringde mig i våras. Han sa: ”Minns du när jag åkte till St Louis? Jag sa till dig att Albert Pujols är den bästa hittern jag någonsin sett. Och kom ihåg, jag är från Staten Island, jag blir inte imponerad så lätt. Men jag aldrig sett en boll explodera ur en pitchers hand som den gör med den här grabben, berättar San Francisco Giants Mark DeRosa.

Washington Nationals ligger risigt till i tabellen och har svårt att locka folk till matcherna. Men inte i natt mot Pittsburgh Pirates. Naturligtvis är det utsålt och man kommer till och med att öppna grindarna en timme tidigare än normalt för att hantera trycket.
Det påstås vara den mest hypade debuten sedan man införde draften 1965. Nationals har delat ut 187 mediaackrediteringar. Det är nästan lika många som delas ut i World Series. Skillnaden är att World Series spelas mellan ligornas två bästa lag, Nationals och Pirates är ytterst mediokra. Journalister från alla hörn i landet är där.
– Har du någonsin sett något liknande? Jag har aldrig varit med om något sånt här. Det har ingen varit. Det finns inte tillräckligt många timmar på dygnet för att hantera alla mediaförfrågningar, säger Nationals president Stan Kasten.

Strasburg har dominerat farmarligorna med Harrisburg och Syracuse den här våren. Under en svit på 59 batters släppte han bara fyra hits. Enligt att kännare och förståsigpåare kommer han att vara tämligen opåverkad av allt hallabaloo. Strasburg har huvudet korrekt påskruvat. Han är ödmjuk, respektfull mot veteranerna och väl medveten om att han än så länge inte har kastat ut en enda slagman i MLB.
Då spelar det ingen roll att lagkamraten Nyjer Morgan kallat honom Jesus. Strasburg vet vad som är snack och hype och vad som är verklighet.
– Jag kommer inte ha några visdomsord till Stephen Strasburg. Jag kommer bara att fråga honom hur långt det var till hemmaplattan från pitcherplattan på Syracuse och han kommer att svara ”60 feet, 6 inches” och jag kommer att säga ”perfekt, för det är exakt så långt det här i the big leagues”, säger Washington Nationals manager Jim Riggleman.

01.05 smäller det i Nationals Park, Washington.
USA-bloggens tips: Succé. Även om det är obehagligt att bloggens egen Stefan Persson – som du naturligtvis följer live från NBA-finalen i Boston i natt – har honom i sitt lag i vår oerhört tuffa fantasyliga.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB