Startsida / Inlägg

Looking for freedom

av Petter Westin

Mycket snack om sommarens free agent-cirkus i NBA. Men hur ser det egentligen ut i finallagen? Här är deras kontraktslösa spelare, allt enligt Hoopshype.com:

BOSTON CELTICS
Ray Allen
Nate Robinson
Brian Scalabrine
Tony Allen
Marquis Daniels
Shelden Williams
Michael Finley
Tony Gaffney
Oliver Lafayette

Kommentar: Det stora beslutet är förstås Ray Allen. Celtics vill säkert behålla honom – men till vilket pris? Det kommer krävas en rejäl lönesänkning från de 19,8 miljoner dollar Allen tjänat den här säsongen. Den blivande 35-åringen har visat sig från sin bästa sida i slutspelet, med 16,8 poäng per match och 42,3% från trepoängslinjen. Tipset är att han och Celtics kommer överens, men det blir säkert lite svårare om laget skulle förlora klart i finalen.
Nate Robinson anslöt mitt under säsongen och har fått sparsamt med speltid. Ett grymt bra offensivt vapen – i lagom stora doser. Vem vill betala? Och vad prioriterar Nate – speltid/pengar/chansen att vinna?
Brian Scalabrine är något av en kultlirare som lär attrahera minimalt intresse från andra lag.
Tony Allen, Marquis Daniels, Shelden Williams och Michael Finley är bänkspelare som torde vara hyfsat enkla att ersätta med andra veteraner om de försvinner.

LOS ANGELES LAKERS
Derek Fisher
Jordan Farmar
Shannon Brown
Adam Morrison
DJ Mbenga
Josh Powell

Kommentar: Det tyngsta och viktigaste namnet är inte listat – Phil Jackson. Lakers vill sänka hans lön, Jackson gillar pengar. Ett svårlöst dilemma som blir enklare om coachen vinner sin elfte NBA-titel. Annars kanske chansen att coacha LeBron James kan locka…
Resten handlar mest om vad som händer med lagets tre pointguards.
Derek Fisher, 35, är en stadig veteran som smälter in i vilket lagbygge som helst. Han ligger före Jordan Farmar på depth charten, men Farmar har en distinkt fördel inför sommaren: han är tolv år yngre. 23-åringen är restricted free agent och Lakers har rätt att matcha alla anbud som kommer från andra lag.
Sedan har vi hoppjerkan Shannon Brown – atletisk som få, men en klassisk ”tweener”. Han har en player option på 2,2 miljoner dollar för nästa år. Han lär vara sugen att testa marknaden i jakt på mer pengar och fler minuter.
Fisher tror jag blir kvar om Lakers bara lägger ett anständigt kontrakt på bordet.
För Brown och Farmar lär det handla om speltid och känslan av ett långsiktigt commitment från klubbens sida.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB