Startsida / Inlägg

Slutspelspanelen – inför final 1:7

av Petter Westin
pierce.JPG
Lugnet före stormen. Paul Pierce och Celtics stretchar i Los Angeles. Foto: REUTERS

I natt 03.00 inleds NBA-finalerna i Staples Center. Självklart steppar slutspelspanelen upp sitt game då. Tre frågor, nio svar – inga konstigheter. Som vanligt vill vi också ha era svar, i kommentarsfältet.

1. Så, Lakers–Celtics i final. Gillar du det? Eller hade du hellre sett den Kobe vs LeBron-showdown som många förutspådde innan slutspelet började?
Mattias:
För en månad sedan hade jag nog velat ha Kobe vs LeBron. Men nu när det blev Lakers mot Celtics vettefan om jag inte tycker att det är roligare. En final mellan Lakers och Cleveland hade bara handlat om LeBron och hans jakt på en ring. Men nu får vi en klassisk rivalitet, två fina lag, många intressanta matchups. Jag tror att det kommer att bli fantastiskt.
Stefan: Självklart gillar jag det. Celtics–Lakers är ju ett klassiskt möte och om det var lite halvmysigt och nostalgiskt för två år sedan, så är det ju mer av ett riktig hatmöte den här gången. Rivaliteten lever – igen.
Petter: Ska väl erkänna att jag, inför slutspelet, var en av de som trodde på Cavs–Lakers. Visst ville jag se Kobe mäta sina krafter med LeBron. Men de två bästa lagen är i final, tvivelsutan. Jag är helt okej med det. Det finns mängder av profiler och intressanta stories i den här finalserien.

2. Vem är din personliga favoritspelare i finalserien?
Mattias: Jesus Shuttlesworth
aka Ray Allen. J-O Waldner jämfördes en gång av författaren och docenten Niklas Schiöler med Tomas Tranströmer. Det flytande, avslappnade spelet, koncentrationen och lidelsen för uppgiften. Ray Allen är basketens motsvarighet. Poetry in motion. Så här skriver Schiöler: ”Waldner gör det med boll. Hans kropp gestikulerar inte, skriker inte: ”Se hur jag sliter, se hur jag slänger mig från hörn till hörn!” Hans kroppsarbete är snarare horatianskt balanserat. Just därför ser det så enkelt ut och därför kan han utan vild fäktning, utan publikfjäskande Boris Becker-kast, göra det komplicerade. Han gör det lågmält. Ett stångande, frustande hockeylag skulle kunna bli en hetlevrad symfoni. Becker hade kunnat komma till sin rätt i en Wagneropera. Men Waldner spelar kammarmusik.” Det låter som Ray Allen, eller hur?
Stefan: Det kan väl bli liiiite mycket ibland, med alla gester och utspel. Men man måste ju bara älska KG. Snacka om vinnarskalle. Och nu är han dessutom tillbaka i gammal god form.
Petter: Ja, inte är det Sasha Vujacic i alla fall.

3. Vad talar för Celtics som mästare? Och vad talar för Lakers?
Mattias: Rajon Rondo
är precis den typ av penetrerande guard som Lakers har haft problem med. Sedan så är Celtics verkligen ett lag med hot på flera positioner och en vilja att dela med sig. Jag gillar också djupet på Celtics bänk med X-faktorer som Glen Davis, Tony Allen och Nate Robinson. Det talar för Celtics. Lakers har superduon Kobe Bryant/Pau Gasol och är med Ron Artest ett tuffare lag än det Celtics slog i finalen för två år sedan. Står Lakers upp, tar man fighten, så hamnar bucklan i Los Angeles.
Stefan: Vad som talar för Celtics? Jo, att laget fortfarande är väldigt bra defensivt (även om man inte är på samma nivå som för två år sedan) och att Rondo ger dom en ny dimension, jämfört med 2008 års finaler. Lakers? Kobe, så klart. Jag hade ju trott att han skulle börja visa i alla fall några tecken på att han börjar bli sliten. Men icke. Mer? Revanschfaktorn ska ju inte underskattas. Jag tror inte vi får se Lakers vika ned sig lika enkelt som senast.
Petter: Först och främst: Jag är fortfarande milt chockad av Celtics framfart i slutspelet. De såg så sjukt gamla och trötta ut under grundserien, men de har klickat vid precis rätt tillfälle och liknar den lagmaskin som vann titeln 2008. ”Den här förstafemman har aldrig förlorat en slutspelsserie, någonsin” har coachen Doc Rivers påpekat. Sedan är Rajon Rondo jävligt bra.
Lakers då? Alla analyser måste börja och sluta med en äregirig Kobe Bryant. Han gick in i assassination mode mot Phoenix Suns och lär fortsätta på samma sätt i finalerna. Kobe vill a) vinna sin andra raka Shaq-fria titel b) ha revansch på Boston för förnedringen för två år sedan. Sedan tror jag, trots Andrew Bynums skadeproblem, att Lakers är bättre än Celtics under korgarna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB