Startsida / Inlägg

Slutspelspanelen: Inför NBA-final 2:7

av Petter Westin

Slutspelspanelen är tillbaka, med tre heta frågor – och en ännu hetare gästtyckare! Säg hej till Fredrik Ihse, 32, Sportbladet-nattchef som en gång var med och tog upp KFUM Kalmar till division 2 (”skriv att jag hade en blygsam roll i det laget…”).

marq.jpg
Marquis ”ensam kvar med And 1-skor” Daniels – är han Celtics enda hopp?! Foto: AP

1. Marquis Daniels spelade inte första finalen på grund av hjärnskakning – men i natt är han redo. Tyvärr, för Celtics, så vet alla från Doc Rivers till morsans grannes katt att Marquis Daniels inte är svaret. Hur ska Celtics kunna göra en matchserie av det här?

Westin:
Jag är övertygad om att kvällens match blir avgörande för hur resten av matchserien kommer se ut. Celtics måste vinna, eller i alla fall spela jämnt och göra en bra match. Man kan börja med att hitta tillbaka till den ”smackdown-mentality” som Lakers-coachen Phil Jackson snackade om inför finalerna. Lite mer elakhet, alltså.

Wikdahl:
För det första så måste man bita ihop i försvaret. Defensiven är Celtics identitet, utan den är man ingen och inget. Såg ni tredje quartern i match 1? Det såg ut som att Lakers spelade mot fem gröna koner. Hjälpförsvar, hjälpförsvar, hjälpförsvar. För det andra så måste man spela med större aggressivitet i offensiven. Spela muskelbasket, ta bollen till korgen med kraft, tvinga fram blåmärken och fouls.

Ihse:
Jag tror dessvärre inte att det är möjligt. Men dom gånger jag sett ett Celtics som skulle kunna rå på Lakers, så har Ray Allen varit helt omöjlig. Hittar han sänket så kan vadsomhelst hända, då drar han med sig resten. Ja, just det: det skadar ju inte att hålla dom där Lakers under 100 också. DE-FENSE!

gasgar.jpg
”Du, angående det där du sa om mig…” Foto: AP

2. Pau Gasol är arg på de amerikanska medier som blåst upp en ministorm mellan honom och Kevin Garnett. Bakgrunden är att Pau svarade på frågan om hur Garnetts spelstil förändrats: ”Han har tappat en del explosivitet, förut hade han ett riktigt bra första steg. Tiden går och vi får alla lida på ett eller annat sätt”, sa Pau – som samtidigt var mycket noggrann med att påpeka att KG ”fortfarande är en fantastisk spelare”. Men resultatet blev ändå rubriker om sågningar, och en arg kontring från Garnett.
Är det rätt av Pau att bli upprörd på reportrarnas vinkling av uttalandet?


Westin:
Det verkar som att Pau blivit utsatt för det som på min arbetsplats kallas för en ”gangstring”. Det är inte hela världen, jag tror han kommer över det ganska snabbt. Han hade ju faktiskt rätt i precis allt han sa. En betydligt intressantare fråga är: Kan 211 centimeter Kevin Garnett dunka bollen ikväll? Orkar han ens upp till ringen längre?

Wikdahl:
Han har all rätt i världen att bli vad han vill. Jag kunde inte bry mig mindre och det borde inte Gasol eller Garnett göra heller. Det var ju inga direkta statshemligheter spanjoren avslöjade heller. Det är klart att Garnett har tappat en del explosivitet. Det vet alla, från Doc Rivers till den där katten i fråga ett.

Ihse:
Det enda att bli upprörd över är just Garnetts borttappade explosivitet och förstasteg. Resten av stegen också, för den delen. Christopher Reeve hade fler moves i Rear Window än Garnett haft i slutspelet. Gasol sa som det var och pressen gjorde rätt som återgav det.

47963c5be0381169.jpg
”Beantown, I’m comin’ home!”

3. USA-bloggens Stefan Persson åker nu till Boston och kommer att se samtliga finaler i Bean Town. Var är rättvisan?

Westin:
Rättvisan ligger i att Sportbladets och USA-bloggens läsare återigen får engagerade på plats-rapporter från ett av de största idrottsevenemangen i Nordamerika. Men helst av allt hade man ju velat skicka Persson till Pajala för att bevaka LF Basket Norrbottens träningsläger.

Wikdahl:
Frågar du mig? Ja, inte fan hittar jag rättvisan i min tv-soffa i alla fall.

Ihse:
Det finns ingen rättvisa. Man ska alltid vara avundsjuk på någon som får åka till Boston och se på idrott. Fast senast jag var i Boston lyckades jag pricka in Black Friday. Ni vet, när stadens alla tre lag vek ner sig samma kväll. I efterhand är jag glad att jag valde en plats i solen på Fenway Park framför TD Garden. Där var förnedringen total. (Senaste matchen någon såg LeBron spela basket som om han brydde sig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB