Startsida / Inlägg

Boise in the hood

av Petter Westin

Var det en preview av ett blivande BCS-finallag vi fick inatt? Många skeptiker kommer klaga om det blir så, men Boise State visade att man i alla fall hör hemma i diskussionerna.
– Vi visste hur mycket som stod på spel, det var som en Bowl-match för oss. Men vi har fortfarande elva eller tolv matcher kvar, sa Austin Pettis efter 33–30 mot Virginia Tech.
Han fångade själv sex passningar för 73 yards, inklusive den 13 yards touchdown som vände matchen till Broncos fördel med bara minuten kvar att spela.

Kritiken mot Boise State, som gick 14–0 ifjol och slog TCU i Fiesta Bowl, bottnar i att laget helt enkelt möter för enkelt motstånd i WAC-divisionen. Inte alls som toppkonkurrenterna i SEC, Big Ten etc.
Därför var nattens match så viktig.
Det här var chansen för Boise State att visa att man förtjänar sin tredjeplats på AP:s rankning. Tionderankade Virginia Tech, på en plan (FedEx Field i Landover, Maryland) som bara i teorin var neutral, är en imponerande erövring. Framförallt sättet den skedde på, där quarterbacken och Heisman-kandidaten Kellen Moore levererade under enorm press i slutminuterna.

Det var enkelt – en förlust, och Boise State hade inte ens haft en chans på en plats i BCS National Championship Game.
Nu finns en stor chans – eller risk, beroende på vem du frågar – att laget går obesegrat genom hela säsongen och når den stora matchen i Glendale, Arizona.
Den enda hyggligt tuffa utmaningen på schemat är 24:e-rankade Oregon State lördag den 25 september. Ett datum som kan vara värt att ringa in på din ESPN America-kalender.

…Kellen Moore, förresten. Han har på sina 25 matcher i collegefotbollen kastat 67 touchdowns och 13 interceptions. Förra säsongen hade han 39 och 3. Jag skiter i om du så möter Arlanda Jets och Sundsvall Flames, det är grymma siffror.
Moore gör sitt tredje år på Boise State och kan spela även nästa säsong.
Däremot slår han ur underläge som NFL-prospect, där hans brist på storlek (180 centimeter, 85 kilo) är ett problem.
Men han verkar ha de ledaregenskaper och den mentala tuffhet som krävs för stora matcher.

…inatt var jag nästan lika imponerad av Virginia Techs Tyrod Taylor, dock. 15/22 passningar för 186 yards, två touchdowns och noll interceptions. Att han kan springa (16 carries för 73 yards) visste vi sedan tidigare. Däremot anses Taylor vara en undermålig passningsspelare. Inatt kunde han ha krossat Boise States dröm i slutsekunderna. Han avfyrade ett par riktiga missiler, och jag tycker nog fasen att Jarrett Boykin borde ha fångat den där sista…

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB