Startsida / Inlägg

NBA-panelen: Blockbusters

av Petter Westin
gil.jpg
Se inte så chockad ut, Gilbert. Du visste att Wizards ville bli av med ditt monsterkontrakt. Foto: SCANPIX

Det var då tusan vad det plaskade till i NBA-dammen i natt.
Orlando Magic agerar och agerar kraftfullt.
Ut: Vince Carter, Marcin Gortat, Rashard Lewis och Mickael Pietrus.
In: Gilbert Arenas, Jason Richardson, Hedo Turkoglu och Earl Clark.
Panel: Westin och Wikdahl.

Earl Clark är nyckeln i den här trejden. Med sin extremt höga skillnivå för en big man så kan Magic helt bygga om sitt spel och låta bollen gå genom honom. Näää, vi skojar bara (även om Clark faktiskt var ett lotterival förra sommaren och rimligtvis borde ha verktygen för att bli en bra NBA-spelare).
Men så här ser de två separata affärerna ut:

1. Orlando Magic trejdar Vince Carter, Marcin Gortat, Mickael Pietrus och sitt förstaval 2011 till Phoenix Suns i utbyte mot Hedo Turkoglu, Jason Richardson och Earl Clark.

2. Orlando Magic trejdar Rashard Lewis till Washington Wizards i utbyte mot Gilbert Arenas.

Självklart måste vi panela om denna blockbusterdag.
Så nu kör vi.
Westin och Wikdahl, unplugged:

1. Det är FÖR många komponenter i den här nyheten, mitt huvud snurrar. Hjälp mig, vilken är den enskilt viktigaste pusselbiten här?

Wikdahl:
Gilbert Arenas är fortfarande en spännande spelare. På planen också. Du har kanske inte märkt det men Agent Zero snittar 17,3 poäng och 5,6 assist per match den här säsongen och jag tror han har en växel till. Otis Smith, Orlandos GM, och Arenas har varit polare länge och Smith har liknat deras relation vid ett far/son-förhållande. Smith är mannen som kan hjälpa Arenas att lägga i den där växeln. Jag gillar värvningarna av J-Rich och Hedo också men Magics hierarki, på planen, kommer att se ut så här: 1. Dwight Howard. 2. Gilbert Arenas. 3. Resten. Arenas kan vara ett offensivt hot på ett sätt Carter och Lewis aldrig var. Men vad händer med Jameer Nelson nu? En till trade på gång?

Westin: Well, jag vet vem som är den stora x-faktorn i alla fall: Hidayet Turkoglu. Toronto och Phoenix var snabba att ge upp sina satsningar på Hedo, men senast han bar en Orlando-tröja var i NBA-finalerna 2009. Då var han riktigt jäkla bra, faktiskt. Har han månne lite av den magin (höhö) kvar i sig?

2. Orlando ska utmana om en plats i finalen, Phoenix och Washington ska ingenstans. Hur påverkar det här respektive lag och vilket betyg ger du varje lag för de här affärerna?

Wikdahl: Orlando blir bättre. Rashard Lewis har underpresterat sedan inlandsisen, Vince Carter är slut och Gortat… Okej, Gortat gav viktiga minuter. Men Arenas, Hedo och Richardson ger Orlando fart, fläkt, skytte och playmaking. Orlando får fyra plus. Phoenix tvättar händerna rena från Hedo och Clark. Tre plus till öknen. Och så Wizards… Alltså, Rashard Lewis är den mest frustrerande spelaren jag vet men det var antagligen inte enkelt att hitta någon som ville ha Arenas kontrakt. Rashard kan skickas vidare i utbyte mot kuggar med intressantare bäst före-datum. Jag säger tre plus – som kan bli fler om man kan flippa Lewis mot något kul.

Westin: Tre plus, tre plus, tre plus. Det känns som vettiga deals för samtliga tre lag. Men Magic siktar ju högre än så – man försöker bygga ett finallag igen. Så bra tror jag inte att det här blir. Man har många som behöver mycket boll – Turkoglu, Nelson, Arenas… Och sedan vore det ju kul om lagets superstjärna Dwight Howard fick låna bollen ibland också.

3. Vilken trejd vill du se i NBA härnäst?

Wikdahl: Den som tar Carmelo Anthony till… New York Knicks. Come on, det är dags. Amar’e har gjort Knicks relevanta, Carmelo kan göra laget till en contender.

Westin: Spekulationerna om Steve Nash har ju redan börjat. Det känns spännande. Han fyller 37 i februari, nog måste det finnas nåt bättre för honom att göra än att spendera resten av säsongen med Vince Carter, Channing Frye och Grant Hill? Knicks kommer nämnas som en tänkbar destination för Nash, men jag vill se honom i Atlanta.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB