Startsida / Inlägg

Inifrån Packers med Carl-Johan Björk

av Petter Westin

cjb.jpg
”Alla som är kvar i laget är riktigt bra killar”, säger CJ Björk som tillhörde Packers 2007. Foto: TV10/Viasat

Ni känner igen honom som TV10-experten som guidar er genom NFL-sändningarna tillsammans med Magnus Dahlborn.
Men långt innan Carl-Johan Björk, 28, stod i tv-studion på söndagar jagade han sin egen NFL-dröm – och blev uttagen till träningstrupperna hos Dallas Cowboys, Green Bay Packers och Cincinnati Bengals.
Vi ringde upp den gamle linebackern för ett långt snack om fans-kulturen i Wisconsin, privilegierna Brett Favre hade som Aaron Rodgers inte ville ha, och varför han tror på Chicago Bears som Super Bowl-vinnare.

* 2007 var du uttagen i Packers practice squad och tillhörde klubben hela säsongen. När du ser tillbaka, hur minns du det året?
– Det var ett riktigt bra år. Laget gick till NFC Championship Game och var väldigt nära att slå ut New York Giants. Så det var en härlig upplevelse, säger Carl-Johan.
* Ja, det var väl bara en Brett Favre-interception i förlängning som hindrade Packers från att gå till Super Bowl det året…
– Ja, ungefär.
– Det som är bra med den här säsongens Packers är att man har behållit det man vet är bra folk. De dåliga killarna, de är inte kvar. Så man har en jäkla bra locker room atmosphere. Det är det som är unikt med Green Bay jämfört med många andra NFL-lag, där många bara bryr sig om vilka de största stjärnorna är.
* Green Bay är ju ett mytomspunnet ställe med mycket historia, klubben har en sorts kult-stämpel och ägs av fansen själva. Hur är relationen till fotbollen i staden?
– Den är väldigt speciell, liknar inget annat ställe. Jag var i Dallas och Cincinnati också. Det heter ju att Dallas är ”America’s Team” och yada yada, men inget kan mäta sig med Lambeau Field. Jämför du publiken så är det mycket mer medgångssupportrar på andra ställen. Om det börjar regna, så går folk hem. Om laget ligger under i ett stort underläge, så går folk hem. Men Packers-fans går inte hem. Regn, förluster, de är kvar.
– I Dallas var allt väldigt professionellt. Jerry Jones är en av NFL:s mest kända ägare och allt handlade om att vinna. Men när det gick dåligt blev det nästan hatstämning bland fansen.
– Och Cincinnati ska vi inte ens tala om. Där var det som att ha en arena full av motståndarfans när laget förlorade.
* Den här atmosfären kring klubben och fansen, tror du att det bidrar till att skapa den där sammanhållningen i laget som du nämnde tidigare?
– Absolut. Det är det alla spelarna som kommer dit är så chockade över, stödet från publiken. Sedan finns det ingenting att göra i Green Bay. På andra ställen som i Dallas finns det alltid nåt att göra. Tänk dig ett lag fullt av unga killar i åldrarna 21–30 år, finns det nåt att göra så drar de ju iväg direkt efter träningar och matcher. Hos Packers satt killarna kvar i en timme efteråt och snackade skit och spelade backgammon typ. Då blir det givetvis en familjär stämning.
– Och sedan kan jag säga från min erfarenhet, att alla killar som är kvar i laget är riktigt bra killar. De som inte var bra killar är inte kvar.

Det är inget snack om att Green Bay fortfarande har en plats i Carl-Johan Björks hjärta. Han talar varmt om flera av spelarna, och håller tummarna för att laget går till Super Bowl.
Men vinnartipset? Det går till divisionsrivalen och motståndaren i NFC Championship Game: Chicago Bears. Söndagens match blir möte nummer 182 mellan de båda lagen, men första gången sedan 1941 som de möts i en slutspelsmatch.
När andra experter har avfärdat Bears chanser, så har Carl-Johan faktiskt tippat laget som Super Bowl-vinnare ända sedan slutspelets början.

– Chicago är ett otroligt komplett lag i alla tre faser: offense, defense och special teams. De är väldigt balanserade, säger han.
* Hur matchar Bears och Packers upp mot varandra?
– Bears spelar ganska enkelt, lägger korten på bordet och säger: det här är vad vi är, slå oss. Packers å andra sidan tar mycket mer chanser, vill få saker att hända. Det är mycket rörelse och man försöker få motståndarnas quarterback att undra vad fan det är som händer egentligen. Det kan betala sig bra, men går man bort sig kan det också straffa sig rejält.
– Bears head coach Lovie Smith är väldigt konventionell. Han går inte bort från sina principer även om det går dåligt, och det kan vara en styrka i ett slutspel. Green Bays coach Mike McCarthy är annorlunda och gillar som sagt att ta chanser.
* Rivaliteten mellan de här två lagen, hur stor är den?
– Den är ganska enorm. Inte lika illa som Packers–Vikings, men ändå riktigt stor. Det blir ju så när man spelar i samma division och möts två gånger om året.
* Märkte man att spelarna taggade upp extra för matcherna mot divisionsrivalerna?
– Ja, det blir lite så. Man har sett dem förut och känner varandra ganska bra. Då krävs det att man taggar till lite mer. Det blir på en helt annan nivå inom divisionen.

Försvarsspelet är en stor anledning till varför Green Bay Packers lyckats så bra i slutspelet. Man har stoppat både Michael Vick-ledda Philadelphia, och Matt Ryans Atlanta. Två av ligans mest fruktade offensiva lag sett till grundserien.
Många av profilerna i Packers-försvaret har funnits i klubben i flera år, och var med även när Carl-Johan Björk ingick i truppen 2007.

– Ja, AJ Hawk till exempel som är en riktig arbetshäst. Gör inte så mycket väsen av sig utan sköter sitt jobb. Nick Collins jobbar också i det tysta och gör sin grej. Folk tar den plats de ska i laget, helt enkelt, säger Carl-Johan.
* Clay Matthews kom till klubben 2009 och har blommat ut och blivit en jättestjärna den här säsongen. Vad bidrar han med som Packers inte haft tidigare?
– Han bidrar med en väldigt skön attityd som man även haft från Nick Barnett, som tyvärr är skadad nu. Men Matthews är riktigt bra, har fantastisk energi och jobbar på överallt hela tiden.
* Vilka är ledarna i det där laget, de som spelarna lyssnar på i omklädningsrummet?
– Ja, det är ju veteranerna, typ Charles Woodson och Barnett. AJ Hawk är faktiskt ganska tystlåten. De stora grabbarna på defensiva linjen, typ Cullen Jenkins och Ryan Pickett lyssnar man nog på. Och Nick Collins jobbar som sagt också mycket i det tysta men har respekt med sig.

* Mike McCarthy var head coach för Packers redan när du var där. Vad är dina intryck av honom?

– Jag gillar hans sätt att coacha. Han coachade HELA laget. Många favoriserar ju, och visst man kanske måste ha sina favoriter i vissa fall, men han engagerade sig i hela laget. Och bara valet att gå bort från Favre till Aaron Rodgers visar ju att han hade rätt tanke med att satsa långsiktigt, och inte bara jaga en quick fix.
* Kunde du se redan 2007 att Aaron Rodgers skulle bli en stjärna?
– Han visade ju glimtar, bland annat i en match mot Dallas då Favre skadade sig och Rodgers fick komma in. Man såg på träning att han kunde bli en riktigt bra spelare. Jag spelade även offensivt, som tight end och full back, på träningarna, och fick en bra relation till Rodgers. Man såg att han var jäkligt duktig, men jag trodde inte att han skulle kliva upp och bli en sådan ledare för laget som han blivit.
* Om du ska jämföra honom och Favre som personer?
– Favre var väldigt lekfull. Men han höll sig samtidigt mycket mer för sig själv. Han hade egen dusch, eget kontor. Sedan när Rodgers blev starter fick han frågan om han också ville ha de grejerna, men då var det ”no, I wanna be with the guys”. När Favre gjorde en touchdown var det ofta stora celebrations, med Rodgers är det mer business. En kontrollerad celebration och sedan fullt fokus på spelet som kommer.
* Nu är ju Favre uppenbarligen way past his prime, och har lagt av. Men i clutchen, när matchen ska avgöras – skulle du hellre haft en Favre som var några år yngre, eller Aaron Rodgers som han är idag?
– Favre är ju lite känd för sina galna passningar, att han är en gunslinger. När det funkar så blir det succé och stora hyllningar, men han kan lika gärna kosta sitt lag matchen. Men jag skulle nog hellre ta Rodgers.

Carl-Johan Björk och Magnus Dahlborn dyker som vanligt upp i TV10 på söndag, inför och i pauserna på Chicago-Green Bay. Sändningen börjar 20.55.
00.30 sänds AFC Championship Game, mellan Pittsburgh Steelers och New York Jets. Där ska poplaget Jets försöka skrälla för tredje rundan i rad.

– Pittsburgh är ett annat välbalanserat lag, som har varit här förut och vet vad som krävs för att vinna. New York Jets är ett lite yngre lag, och med Rex Ryan i spetsen kan vad som helst hända. Stilmässigt påminner Chicago och Pittsburgh om varandra, medan Jets och Green Bay är lika varandra eftersom båda lagen gillar att ta en del chanser. Det är svårt att tippa, men magkänslan säger att det blir Pittsburgh–Chicago i Super Bowl. Pittsburgh sitter inne på ett av ligans bästa försvar, säger Carl-Johan Björk.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB