Startsida / Inlägg

Galna skador och pinsamma olyckor

av Petter Westin

Från hudkrämsincidenter till strykjärnsolyckor.
Idrottsstjärnor har en tendens att skada sig på de mest osannolika vis.
Jag brukar alltid tänka på en gammal chef jag hade, som var av åsikten att all aktivitet utanför arenorna var av ondo:

– Idrottsmän ska fan inte göra nåt annat än att hålla på med sin sport. Det går ju alltid åt helvete. De kan inget annat!

Den här gången är det Zack Greinke som ställt till det för sig.
Den forna CY Young-vinnaren är bara några veckor bort från debuten i nya klubben Milwaukee Brewers. Då tyckte Greinke att det var en god idé att – gå ut och spela basket.
Resultatet: Ett brutet revben och minst tre missade starter i början av säsongen.
– Jag har spelat basket de senaste åren. Folk har alltid sagt att ”du kommer skada dig”. Nu fick jag betala priset…det var inte värt det, säger 27-åringen.

Inspirerad av Zachs missöde grävde jag igenom det mentala och digitala arkivet. Här är ett gäng dråpliga, ökända idrottsskador – och inte en enda skedde på planen: 

• John Smoltz var stjärnpitcher i Atlanta Braves under två årtionden. Ett av hans mindre stola ögonblick: Han brände sig allvarligt sig när han strykte en skjorta – samtidigt som han hade den på sig. Smoltz har dock senare hävdat att händelsen bara är en myt.

Sommar eller vinter, sol eller regn, inne eller ute. Har du nån gång undrat varför Miami Dolphins-coachen Tony Sparano så gott som alltid bär mörka solglasögon under matcherna?
Som 17-åring jobbade han på en restaurang när en fritös exploderade – och skadade hans ögon så allvarligt att han tappade synen i flera veckor. Sparano, 49, är än idag extremt ljuskänslig och får lätt vattniga ögon. Därför skyddar han sig alltid mot de starka ljusen i NFL-arenorna.

Allas favorit Charles Barkley hade även han ett ödesdigert ögonblick. Han befann sig på en Eric Clapton-konsert (vilket kanske var det verkliga brottet) när han gnuggade sig i ögonen – och fick hudkräm i dem. Chuck brände hornhinnan och missade premiärmatchen med Phoenix Suns hösten 1994.

• Latrell Sprewell är mest känd för att ha försökt strypa sin coach. Och varit en bra NBA-spelare. Och försökt strypa sin coach.
Anyways, en av hans skönaste historier är när han lackade ur på en kille som spydde på Sprees nya lyxyacht under en fest. NY Knicks-stjärnan svingade med högerarmen – men missade kräksmannen, träffade väggen och bröt handen. Det kostade honom flera veckors träning – och 250 000 dollar i böter, eftersom att han först försökte dölja skadan för klubben.
– If somebody just deserves a spanking, don’t bring that whip down on them. That’s just petty, sa en upprörd Spree.

• Joe Sakic bröt tre fingrar vintern 2008 efter att ha tampats med – en snöslunga. Colorado Avalanche-kaptenen la av efter säsongen.

Året är 2005. Succérookien Clint Barmes, shortstop i Colorado Rockies, har fått lite hjortkött av lagkamraten och jägaren Todd Helton. På väg upp till sin lägenhet, med paketet i famnen, halkar Barmes och bryter nyckelbenet. Han lyckas aldrig hitta tillbaka till det lovande spelet från sin rookiesäsong – ett par år senare tappar han starterjobbet till en viss Troy Tulowitzki. Huruvida Barmes någonsin åt det där köttet förtäljer inte historien.

• Steve Smith, wide receiver i Carolina Panthers, har en del på sitt samvete – både egna och andras onödiga skador…
…2002 slog han lagkamraten Anthony Bright på käften så att Bright bröt näsan och Smith själv blev avstängd. 
…2008 slog han lagkamraten Ken Lucas på käften så att Lucas bröt näsan och Smith själv blev avstängd.
…2006 fick han delar av försäsongen förstörd av nageltrång.
…2009 bröt han armen när han spelade flagg-football. Att det var dåligt omdöme att springa runt och lattja två veckor innan training camp tycktes inte slå honom:
– Jag önskar att jag kunde få det ogjort, men jag är en vanlig kille utanför fotbollen. Jag klipper gräset (men inte tånaglarna, uppenbarligen). Jag kan få fingret avklippt när jag fixar min gräsklippare. Jag skulle kunna stuka foten när jag leker jaga med mina barn.
Eller så är det bara så att du verkligen, verkligen hatar training camp, Steve.

• Samuel Peralta Sosa. Vilken gigant. 609 home runs, 7 allstar-uttagningar, en NL MVP – och två historiskt kraftfulla nysningar. Sammy spelade för Chicago Cubs när han nyste så illa att han fick ryggkramper och missade flera matcher. Resten av 2004-säsongen blev en tämligen medioker historia för Sosa.

Självklart kan vi inte avsluta en sån här lista utan att ha med en tv-spelsskada. Den firade collegestjärnan Lionel Simmons missade två matcher sin rookiesäsong i Sacramento Kings – det ihärdiga Game Boy-spelandet hade pajat hans handled.

/Petter.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB