Startsida / Inlägg

March Madness: Dag 1

av Petter Westin

Goddagens.
Det är galna, galna tider och vi vore ju galna, galna om vi inte uppmärksammade collegebasketens slutspel.
I USA får Barack Obama en del kritik för sitt – i en del amerikaners ögon – svaga agerande i Libyenfrågan. Men på den här bloggen får han beröm för sitt starka agerande i March Madness-frågan. För tredje året i rad har han fyllt i sin bracket. Du hittar den här.
Och du missar väl inte chansen att ge USA-bloggens tre medlemmar pisk? Gå med i tävlingen. Info hittar du något inlägg längre ned.

Det om detta.
Nu är det dags att snacka matcher. Att gå igenom samtliga 16 matcher i dag känns som en omöjlighet. Så vi fokuserar på de fem som sänds på ESPN America.
Det här är vad som händer i dag (regionsranking inom parentes): 

(12) Clemson – (5) West Virginia
East, Tampa, Florida, 17.15.
Clemson: 
Record:
22-11. Nationell ranking: 57. Tidigare elever: Det stora basketnamnet från Clemson är Horace Grant, Chicago Bulls tredje hjul under de tre första mästerskapen på nittiotalet. Gunther, från caféet i Vänner, sitter också och håller tummarna för Clemson. Håll ögonen på: Clemson är ett av lagen som kommer från kval i onsdags. 36 timmar och en flygresa senare ska man orka med West Virginia. Tur då att man har en veteran som Demontez Stitt. Senioren snittade 14,1 poäng under säsongen och exploderade i ACC-turnering då han bland annat drog i 25 mot North Carolina.
West Virginia:
Record: 20-11. Nationell ranking: 21. Tidigare elever: ”The Logo”, Jerry West gick på WV. Det räcker så va? Håll ögonen på: Casey Mitchell har blivit avstängd två gånger den här säsongen för att ha brutit mot lagets regler. Men han är inte bara en handfull utanför planen, utan också på planen. Mitchell är poängbäst i West Virginia med 14,1 poäng per match – och han kommer från bänken.

(13) Princeton – (4) Kentucky
East, Tampa, Florida, 19.45.
Princeton: 
Record: 25-6. Nationell ranking: 40. Tidigare elever: George Parros, Anaheim Ducks mustaschman, gick på Princeton. I övrigt så har Princeton fostrat ett gäng stora namn inom en massa områden. Michelle Obama är ett. Håll ögonen på: I en direkt avgörande match om en plats i turneringen så slog Princeton ärkerivalen Harvard med en buzzer beater. Skytten: Douglas Davis. Davis snittar 11,9 poäng per match och kan han och guardpartnern Dan Mavraides kontrollera tempot kan man ha en chans. En liiiten chans.
Kentucky: 
Record: 25-8. Nationell ranking: 7. Tidigare elever: Kentucky har producerat en mängd basketspelare. Rajon Rondo och John Wall är ett par av de senare. Skådisen Ashley Judd är ett stort fan. Håll ögonen på: Det är två snubbar som gäller i Kentucky, Brandon Knight och Terrence Jones. Vi gillar Jones, en av sex freshmen i Kentucky, bättre. Jones snittar 16,5 poäng per match, 8,9 returer och 1,9 blockar och är med största sannolikhet ett lotterival i sommar om han väljer NBA.

(15) Northern Colorado – (2) San Diego State
West, Tucson, Arizona, 21.40.
Northern Colorado:
Record: 21-10. Nationell ranking: 99. Tidigare elever Eh… Well, några fotbollsspelare. Som Vincent Jackson till exempel. Men det här är inte en skola som kan skryta med feta namn. Håll ögonen på: Devon Beitzel har överkommit en tuff uppväxt och blivit både en bra student och en bra basketspelare. Han snittar 21,4 poäng och har jämförts med BYU:s scoringmonster Jimmer Fredette.
San Diego State:
Record: 32-2. Nationell ranking: 3. Tidigare elever: Basketspelare? Nja. Men pitcherfenomenet Steven Strasburg gick här, liksom förre NFL-stjärnan Marshall Faulk. Håll ögonen på: Kawhi Leonard har fysiken (och vingspannet) som NBA-scouterna älskar. Då kvittar det att han är sisådär med bollen och inte kan skjuta. Leonard kan explodera till korgen och har bra energi på båda sidor av planen.

(14) Wofford – (3) BYU
Southeast, Denver, Colorado, 00.15.
Wofford:
Record: 21-12. Nationell ranking: 109. Tidigare elever: Jerry Richardsson, Carolina Panthers ägare, gick på Wofford. Jag hittar inga uppgifter om att någon annan någonsin har gjort det. Håll ögonen på: Jimmer Fredette. Ja, han spelar i motståndarlaget men det spelar ingen roll. Släpp inte blicken från Jimmer.
BYU:
Record: 30-4. Nationell ranking: 5. Tidigare elever: BYU har fostrat mängder med idrottare. Som basketens Danny Ainge och Shawn Bradley (minn ni honom?), footballens Steve Young – och friidrottens Frankie Fredericks. Håll ögonen på: Världshistoriens tråkigaste campus (ingen tobak, kaffe eller alkohol, inget sex utanför äktenskapet, självklart är skägg oacceptabelt, shorts och kjol måste gå minst till knäna, inga tighta klädesplagg…men hey, man kan ha kul ändå!) har lyckligtvis collegbasketens roligaste spelare. Jimmer Fredette är ett fenomen. Men precis som det var med footballens Tim Tebow så har experterna svårt att enas om hur han funkar på en högre nivå. Det här är nu inte en högre nivå. Det här är Jimmers nivå. Jimmer kan skapa sitt eget avslut mot vem som helst. Han är kvick, smart, kreativ och kan skjuta så in i helvete. Missa inte den här showen.

(11) Gonzaga – (6) St. John’s
Gonzaga: 
Record: 24-9. Nationell ranking: 56. Tidigare elever: John Stockton för tusan. Håll ögonen på: Sju fot långe Robert Sacre är störst i ett stort lag. Han snittar 12,5 poäng den här säsongen men är en svag returtagare. Han lär ändå sitta längst ut på bänken i något NBA-lag snart. Size matters.
St. John’s: 
Record: 21-11. Nationell ranking: 26. Tidigare elever: Historiens skönaste buzz cut, Chris Mullin, gick på St. John’s. Det gjorde Ron Artest också. Håll ögonen på: Stackars D.J. Kennedy skadade sig för en vecka sedan och missar slutspelet. Det betyder ännu fler skott för senioren Dwight Hardy. Hardy kan göra poäng i klasar (snittar 18), antingen utfrån eller på attacker mot korgen. 

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB