Startsida / Inlägg

State of the NHL, del 1

av Petter Westin

Med bara några få omgångar kvar av grundserien är det dags att stämma av läget i samtliga NHL-lag. Vi börjar med åtta lag ur Eastern Conference. 

ATLANTA
Hjärnskakningar. Avstängningar. Nya regler. Tacklingsdebatten vill aldrig ta slut. Don’t get me wrong, självklart är det en viktig debatt. Men snart tar jag hellre en armbåge av Trevor Gillies än läser ytterligare ett inlägg av en skitnödig krönikör. 
Så, apropå….tacklingar. Thrashers coach Craig Ramsay sa nyligen att ”hitting is vastly overrated”. Den inställningen förklarar varför Atlanta är sist i NHL:s tacklingsliga. Det förklarar dock inte varför Atlanta missar slutspelet i år igen. I toppen av den ligan (plats tre, i alla fall) hittar vi nämligen Columbus Blue Jackets.  

BOSTON
Det här är ju lite långsökt, om man säger. Men guess what? Det skiter jag i. Boston Bruins matcher sänds i den lokala kanalen NESN. Samma kanal som sänder Red Sox. Och inför basebollsäsongen har kanalen spelat in en ”Red Sox Anthem”. Den är så jäkla dålig att den blir bra. Om man först dricker 57 Sam Adams (vilket vi naturligtvis inte uppmanar våra läsare att göra).

BUFFALO
Enligt obekräftade uppgifter finns det ett NHL-lag i Buffalo. Eftersom vi är en seriös blogg vill vi dock först ha uppgifter av TVÅ av varandra oberoende källor, innan vi tror på de uppgifterna.

CAROLINA
Hurricanes jagar en slutspelsplats och även om det nu är fem poäng upp med sju matcher kvar att spela, så är inte hoppet ute. Carolina har kvar att möta både Montreal och Buffalo på hemmaplan, till exempel. Senast förlorade Canes en jämn match mot Tampa Bay, 2–4. Där tvingades man spela utan Joni Pitkänen, som drabbats av….matförgiftning. Ingen klassisk lower body injury, om man säger så. 

FLORIDA

florida.jpg

Cheers, mate!

MONTREAL
186 minuter och fem sekunder utan ett enda mål. En liten tröst för er Canadiens-fans där ute: det är inte ett historiskt uselt facit. För en sådär 83 år sedan spelade Montreal 320 minuter och 57 sekunder utan att hitta nätet. Om det ens fanns nät på målen på den tiden?

NEW JERSEY
Om han lett Devils från botten till en slutspelsplats, hade vi använt de här raderna till att hylla Ilya Kovalchuk. Nu? Not so much. Ryssen är alltså -22 den här säsongen. Sammanlagt under tio NHL-säsonger? Minus 97. Jag tar det igen: Minus 97. 

NY ISLANDERS
Dumpad av Vancouver. Dumpad av Florida. Toksuccé i Islanders. Michael Grabner har i skrivande stund gjort 31 mål. Det är anmärkningsvärt. Och mer anmärkningsvärt är att Grabner inte ens snittar 15 minuter per match. Österrikaren är på en 14:e plats i skytteligan. Du får scrolla ned till plats nummer 82 i skytteligan, innan du hittar en spelare med mindre speltid (Bostons Brad Marchand, med 20 mål, 13.45 minuter per match).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB