Startsida / Inlägg

Liveblogg: NCAA-final

av Petter Westin

Det här är en liveblogg om NCAA-finalen mellan University of Connecticut och Butler University. Det senaste inlägget hittar du alltid högst upp. Som Jack Blacks karaktär säger i Anchor Man efter att han har puntat Ron Burgundys hund Baxter från en bro: ”That’s how I roll.”

GOD NATT
Jim Calhoun vinner sin tredje titel sedan 1999 och blir därmed blott den femte coachen att vinna tre gånger. Imponerande. Han är också den äldsta coachen, 68 år, att vinna. Att han fått rejäla bannor av NCAA för skumma saker lämnar vi därhän för den här gången.
– Jag älskar att coacha, jag älskar mitt lag, sa Calhoun efter matchen.
Jag älskar att den här livebloggen är över.
Tack ni som hängde med. Även om matchen i sig var en katastrof så var det kul. Det här får vi göra om hörrni! God natt.

ANDRA HALVLEK
0.00:
UConn 53, Butler 41. Och det var enkelt från halvtid och framåt. Min hjälte heter Alex Oriakhi. 11 poäng, 11 returer och 4 blockar stod Oriakhi för. Hur många avslut han ändrade eller bara skrämde bort vet jag inte. Men ett antal till var det. 
Fler hjältar: Jeremy Lamb som tryckte in 12 poäng och, ändå, Kemba Walker. Han hade inte en stor offensiv match men han höll Butlers försvar upptaget, satte sina straffar (6 av 7) och var ändå lagets bästa poänggörare med 16.
Butler sköt 18,8 procent. Den sämsta siffran i NCAA-finalernas historia.  

1.31: UConn vinner alltså det här trots att Kemba Walker har en väldigt blygsam match. Kemba är 5 av 19.

3.39: Det blir måhända tröttsamt att prata om Butlers usla skytte hela matchen men det är ju det som är hela grejen i den här matchen. UConn har inte varit fantastiskt bra, Butler har varit fantastiskt uselt. Butler har alltså satt tre tvåpoängare på hela matchen. UConn 46, Butler 35.

6.13: 17 är Butlers skottprocent. Jag tar det igen för ingen lär ju tro mig: 17 är Butlers skottprocent. 43-30 till UConn. Det här är över. Det här måste vara över. För ett anfall sedan var Butlers procent 15,7. 15,7 med sju minuter kvar av en match. Helt otroligt. Tar udden av den fighten en smula.

9.00: Inte ens öppna, enkla avslut sitter. Jag blir trött. On the bright side: den här Jeremy Lamb är ju bra. Jag gillar också UConns försvar. Mer än jag gillar Butlers just nu. Butler vill ställa upp, svinga boll och hitta sitt öppna skott men UConn möter upp Butlers guards tidigt och låter aldrig laget komma in i sin offensiv. Och Butler är inte bra när man måste använda fantasin. Även när man lyckas få bra avslut så kan man ju inte utnyttja det.

11.50: Jag sitter och funderar på om jag någonsin har sett en sämre offensiv insats än Butlers i dag. Och jag har nog inte det. Inte medan det händer i alla fall. Intressant att se om den hyllade coachen Brad Stevens kan lösa detta. Man ser ut att ha kört fast totalt. 35-28 till UConn.

13.31: Alex Oriakhi har utvecklats till den X-faktor som UConn behöver. Sex poäng, inget missat skott, sex returer och tre blockar. Butlers X-faktor lär väl vara Chase Stigall som leder laget med nio poäng. Treor alltså. Och Jeremy Lamb fick just dunka i två poäng på ett snabbt uppspel. UConn har tagit över det här. 

15.54: Butlers skottprocent är nere på 18,9. Jag tvivlar på att man kan vinna en NCAA-final med så dåligt skytte. UConn skjuter i alla fall 31,4. Butler har förresten bara satt en enda tvåpoängare. Sex treor, en tvåa och fem straffar ger 25 poäng. Sjukt.

16.19: Kemba Walker hänger mycket på baslinjen numera och springer genom några screens, lite som Ray Allen utan Jesus-skottet. Och där stack han iväg och drog en foul på ett snabbare uppspel. Igen, Kemba är väldigt spännande att titta på tycker jag. 27-25 till UConn.

17.15: Jeremy Lamb sätter en trea efter en offensiv retur. UConn leder igen. Man har börjat den halvleken lika bera som man började den första. Men man ska ju hålla i det också. 

HALVTID
• Jag zonade ut lite men tyckte att tv-människorna sa att det här var finalen med minst poäng sedan 1947. Värt att notera är att NCAA inte började använda skottklocka för herrar förrän 1985 och fram till 1993 var den 45 sekunder.

• Jag for med osanning om returtagningen tidigare. I halvtid leder UConn returerna med 26-18. Det är dagens sanning. Ändå ligger man under. Jag skulle vilja påstå att det beror uteslutande på Butlers trepoängsskytte. Butler har satt fem stycken. Det är 15 poäng, inte så långt från hälften av poängen. UConn måste göra ett bättre jobb att stänga skyttarna. Tvinga Butler att ta bollen till korgen och se vad som händer. Precis som scouting rapporten på skrällaget VCU såg ut. 
För Butler så gäller det att få ordning på returtagningen. Den defensiva alltså. UConn kan unna sig lyxen att gå med mycket folk på offensiva returer för man vet att Butler inte kommer att bränna laget på snabba uppspel. Butler ska nog inte testa att se vad som händer om man går bort sig med tre spelare på offensiva returer. Då kommer Kemba att straffa underhunden. 

• Sir Charles: ”That was an awful half of basketball.” Han efterlyser också att Kemba Walker ska bli mer av en playmaker och att UConn ska öka tempot. Svårt att protestera mot.

FÖRSTA HALVLEK
0.00:
Ooooh. Butler höll för sista skottet och hade Howard som screensättare på toppen åt Shelvin Mack. Jag tyckte att chansen var borta när Mack avlossade bössan… Boom! Butler tar med sig 22-19 i halvtid.
Ni gamblers som har underspelet på den här matchen sitter antagligen och myser. Vi går alltså mot slutresultatet 44-38, totalt 82 poäng.
UConn har en mer flytande offensiv. Butler får slita mer för sina poäng men har ett  försvar som är kanon rakt igenom.

0.16: Matt Howard dra en andra charge på kort tid. Butlers försvar är imponerande. Deras offensiv är det inte. Träig, tror jag är ordet.

1.40: UConn har ordentliga problem att få in bollen på inkast. Det ska Butler ha cred för. Hökar är vad dom är. Men förutom det… Kolla på Kemba Walker. Skön, skön lirare. Alla små, eller stora, step backs, sätter han hittar luckor som en running back. Elegant kille. 19-19 fortfarande.

3.49: Vi har pratat lite om insidespelet som UConns stora fördel så här långt. Returtagningen är alltid en av de viktigaste punkterna om man ska vinna en match. UConn leder returtagningen med 31-19. Men på poängtavlan står det 19-19. Ska vi tolka det som att Butler bara kan bli bättre eller att UConn kommer att dra ifrån snart?

5.15: Kemba Walker har varit lite tyst så här långt – men leder ändå UConn med sju poäng. Hur bra är han, undrar ni? Well, definitivt lotterival, enligt experterna. Draft Express har honom som femma i sin mockdraft. Svensken Jeff Taylor har förresten sjunkit till plats 22 i den. Innan säsongen hade samma sajt honom som tionde val. 

6.44: En lång trea av Chase Stigall ger Butler sin första ledning i matchen. 16-15.

7.43: Butler är alltså 3 av 17. Det är inte bra. UConn kontrar med 7 av 24. 

9.57: 10-0 i insidepoäng till UConn. Butler lever – och just nu: dör – med trepoängarna. Gillar inte vad vi ser offensivt av Butler så här långt. Dessutom ser man övermannat ut på defensiva returer också. Där drar Butler en foul inside i alla fall. Och redan nu lagfoul på UConn, som leder med 13-11.

03.45: Alltså, jag vet, det är obegripligt att skriva de faktiska klockslagen i en liveblogg. Men skriver jag matchklockan så känns det som man hamnar så långt på efterkälken. Man börjar skriva om en trea och när inlägget är ute så har det spelats tre anfall till. Kanske ska skita i allt vad klockor heter. Eller vad fan, jag börjar skriva matchklocka istället. Förlåt för tjafset. Men från och med nästa inlägg: matchklocka. Ingenting annat.

03.40: Butler fick ett snabbt uppspel när Howard sprang finfint. Det är ju annars UConns transitions vi väntar på men Butler har inte öppnat för det. När jag skriver detta så skrev Kemba Walker in sig i protokollet. Och han gör det igen. Två mot tre i något sorts halvsnabbt uppspel. Kemba går själv, drar foul och får bonus. Så… Vi fick se vad Kemba kan göra med lite yta. Plus för UConn så här långt.

03.37: Matt Howard, som såg ut att ha tappat touchen i lördags, sätter en trea. Viktigt för Butler som måste sätta treorna för att öppna upp UConn. Shelvin Mack kan skapa lite själv, men han är ingen Kemba Walker som riva sönder ett försvar.

03.31:  UConn ser starkt ut inside. Olander bidrar, Oriakhi bidrar. Tevemänniskorna noterade att Butler låter Kemba ta skotten utifrån om han vill. Kemba är ingen dålig skytt men man måste välja sitt gift. Bättre att låta honom ta långa skott än gå på korg, få enkla poäng, hitta lagkamrater för enkla poäng och dra fouls.

03.26: Där är vi igång! It’s time to settle the madness, som kommentatorn säger. Snabba 2-0 till Uconn.

03.25: Alldeles strax…

PREGAME
03.23:
Här är UConns punkter, saker man måste göra för att slå Butler:
1. Hitta enkla poäng. Snabba uppspel och offensiva returer kan hjälpa.
2. Se på Shelvin Mack som andra lag ser på Kemba Walker. Offensivt så är Mack Butlers version av Walker och Jimmer Fredette. Han är den enda spelaren i Butler som alltid har grönt ljus för skott.
3. Howard och Smith måste stoppas. Butler skjuter bra, men det är insidespelarna Howard och Smith står för effektiviteten.
4. Hitta en X-faktor. Vem fan måste inte det?
5. Håll fokus sista två minuterna. Butler är välcoachat och disciplinerat. Jim Calhoun och UConn måste matcha det när matchen ska avgöras. 

03.15:  ESPN:s experter har listat fem punkter som lagen måste göra för att vinna titeln. Vi börjar med Butlers:
1. Gör det svårt för Kemba Walker (duh!). Dett ska först och främst göras genom att hindra snabba uppspel. När Walker får bollen och tittar framåt så ska han alltid, alltid se fem Butlerspelare. Inte tre, eller fyra, utan fem. En mur.
2. Dra ut UConns försvar. Tvinga laget att spela försvar över hela halva planen. Alltså, bra skytte och aggressiva attacker på korgen står på Butlers schema. Inte det eller det andra.
3. Attackera Alex Oriakhi och Charles Okwandu. Mjuka upp UConns insideförsvar.
4. Varning för UConns Jeremy Lamb. Lamb jämförs (lite) med Ray Allen och Rip Hamilton.
5. Hitta en X-faktor. Butler är som bäst när man får produktion från oväntat håll. Men vem fan är inte det? 

03.02: Matt Howard är en nyckelspelare i Butler och är lagets nummer ett i nästan varenda statistisk kategori, bland annat poäng (16,7), returer (7,8) och steals (delad etta med 1,1). Han har också mycket klokt att säga. Ta en titt på det här.

02.31: Well, jag sitter ju ändå här och ska titta på underverket så det är väl lika bra att köra någon form av liveblogg va?
Då är vi överens.
Något rejält införinlägg kommer jag inte hinna med men vi kan väl göra så att jag startar livebloggen redan nu och så puttar jag in något litet här och där innan uppkast?
Då är vi överens.
Det här är förresten det första inlägget.

/Wikdahl

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB