Startsida / Inlägg

Free agency: Winners and losers

av Petter Westin

 Jo, det finns ju några stora fiskar kvar i pölen. Men vi tänkte ändå att det var hög tid att dela ut ”Vinnare”- eller ”Förlorare”-stämplar på samtliga NHL-lag, efter fyra dagars free agency. 

Vi börjar med lagen i Eastern Conference.

BOSTON: Förlorare.
Nyblivna Stanley Cup-mästare och i stort sett hela laget under kontrakt till nästa säsong. Lite hårt att då få en loserstämpel i pannan, kanske? Förvisso, men sett till free agency har Bruins tappat Tomas Kaberle och Michael Ryder, utan några noterbara förstärkningar. Pouliot? En vild chansning. Noterbart är dock att Bruins fortfarande pratar med Kaberle. En kort önskan: Do Not Overpay. 

BUFFALO: Vinnare.
Både Erhoffs och Leinos kontrakt kommer med blinkande ”Warning”-skyltar. Men vore jag Sabressupporter hade jag blundat för dem. Efter alla dessa år då den ena free agenten efter den andra var beredd att hoppa liten tunna i stort vattenfall för att komma bort från klubben, så måste det kännas fantastiskt att någon faktiskt vill TILL Buffalo. Låt vara att det är på grund av pengarna.  

CAROLINA: Vinnare.
Nu snackar vi relativa vinnare. Inte vinnare som i oj-vi-fick-Vokoun-för-en-skämtlön-vinnare. Utan vinnare som i oj-vi-lyckades-resigna-fler-spelare-än-vi-trodde-vinnare. Rena UFA-signingar? Well, Stewart kan mycket väl lyckas. Ponikarovsky? Not so much. 

FLORIDA: Vinnare.
Jovanovski, Upshall, Fleischmann, Bergenheim, Goc, Theodore. Panthers var mins sagt aktiva under free agency. Lägg därtill traden som tog Campbell till Sunrise. Nu säger vi inte att Florida blir att räkna med redan till nästa säsong, men nu har man i alla fall ett lag. Det hade man inte i fjol.  

MONTREAL: Förlorare.
Överbetalade för Cole och värvade Budaj som backup. Näe, det hände inte mycket i Montreal den här sommaren. 

NEW JERSEY: Förlorare. 
Vi vet att Zach Parise-kontraktet ställer till det. Men efter att ha missat slutspelet behövde väl Devils göra mer än så här? Någon sorts shake up hade vi förväntat oss. 

NY ISLANDERS: Förlorare.
Svårt att ge ett annat betyg, eftersom Islanders numera är förlorare per definition. Klubben försökte med Erhoff, men förmodligen hade inga pengar i världen räckt för att lura kvar tysken på Long Island.  

NY RANGERS: Vinnare.
Sathers trackrecord när det kommer till UFA:s är ju sådär. Men Richards känns rätt, inte minst med tanke på att han återförenas med Tortorella. Rupp är också en bra värvning. Återstår nu att se vad klubben tvingas hosta upp till RFA-duon Dubinsky och Callahan. Och hade inte lagbygget mått bra av en veteranback?

OTTAWA: Förlorare.
Nu hade ju Sens inga planer på att vara en player, så betyget är kanske lite orättvist. Men även om man rebuildar, så går det att göra smarta signings i början av juli. Det gjorde inte Ottawa. Cred för att man har tålamod, dock. 

PHILADELPHIA: Förlorare.
Jag tycker fortfarande att Carter- och Richardstraderna är märkliga. Liksom satsningen på Bryzgalov. Och så mycket pengar för Jagr? Really? Hur jag än vrider och vänder på det, så kan jag inte se att Flyers har blivit ett bättre lag under de senaste dagarna. 

PITTSBURGH: Vinnare. 
Gav upp Jagr-racet i rätt tid och signade i stället Sullivan och Kennedy för stålarna. Jag förutspår att det valet kommer se väldigt bra ut, senare i vinter.  

TAMPA BAY: Förlorare. 
Allt handlar ju om Steven Stamkos och hans kontrakt. Varför tar det sådan tid att komma överens? Bortsett från det, så har väl Yzerman gjort det han kunnat. 

TORONTO: Vinnare. 
Det är fortfarande rena rama karnevalstämningen i Ontario. Toronto hittade en klubb som var villig att ta över Brett Lebda! Maple Leafs vann traden med Nashville och får han bara vara frisk, så kommer Connolly kunna göra en hel del nytta. 

WASHINGTON: Vinnare.
Strunta i att spela om det. Ge bucklan till Bäckis. Nä, allvarligt talat: med sin historia är det svårt att peka ut Caps som tidiga förhandsfavoriter i East. Men det finns ingen annan vinnare under off season. Ett förstahandsval för Varlamov!? Vokoun för 1,5 miljoner dollar!? Fantastiskt. Och tänk att det alltså var Vokoun som själv hörde av sig till Washington. 
Förresten så var Vokouns näst bästa bud ett två- eller treårskontrakt från Florida. Har klubben redan gett upp hoppet om Markström…? 

WINNIPEG: Förlorare.
Man kan tycka att man vunnit tillräckligt för ett tag, om man just fått ett helt jäkla NHL-lag. Men med all buzz kring Jets, nog hade vi förväntat oss mer. Och varför gav man egentligen upp rättigheterna till Anthony Stewart, helt gratis?

OBS: Vi har även tagit med de senaste dagarnas trader i bedömningen. 

I morgon kör vi Western. 

/Stefan. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB