Startsida / Inlägg

Panel-a-thon IV, NFL

av Stefan Persson, Sportbladet

Fjärde dagen, fjärde panelen.
Yupp, det är dags för NFL-snack.

1. 52 dagar till grundseriepremiären mellan New York Giants och Dallas Cowboys. Hur står det till med football-peppen egentligen?

Wikdahl: Du, den står fantastiskt bra till. Jag kan till och med ranka mina topp tre peppar just nu: 1. Åka till Skellefteå. 2. NFL-premiären. 3. Äta hamburgare och bacon.

Westin: Under uppbyggnad. Antingen börjar jag bli gammal och luttrad, eller så har årets offseason varit en av de tradigare i mannaminne. Från bountyskandal till kontraktsbråk till strulpellar i trubbel med lagen – det har varit en oändlig ström av tjatiga, negativa nyheter. Och då har vi inte ens nämnt Terrell Owens baby-mama-drama. 

PerssonNjaaaa. Det har ju varit två väldigt underhållande offseasons i både NHL (nu börjar dessutom CBA-snacket att dra igång på allvar) och NBA, så peppen är väl sådär. Men den är på gång. I vissa kretsar har ju fantasyhetsen redan dragit igång och snart sitter man ju där och slukar allt, allt, allt om den kommande säsongen. 

2. Efter månader av tuffa förhandlingar är det klart: Drew Brees och New Orleans Saints är överens om ett femårskontrakt värt upp till 100 miljoner dollar. I praktiken är den 33-årige quarterbacken garanterad minst 60 miljoner dollar – inklusive en nätt liten signing-bonus på 37 miljoner dollar som han cashar in redan i år. Det här är ju helt hysteriskt! Ingen kan vara värd såna pengar! Eller?

Wikdahl: Jo, har en organisation råd att betala de pengarna så finns det någon som är värd de pengarna. Det är ju en jävla massa pengar men ”bara” två miljoner mer per år än Tom Brady, exempelvis. Visst kan Saints få svårt att betala – och behålla – andra spelare men om de resonerar att behålla Brees är bättre än alternativet att inte behålla honom så tänker jag inte protestera. Förresten så tjänar Amar’e Stoudemire samma pengar. Kobe Bryant tjänar mer. Dirk Nowitzki tjänar mer. Hell, Gilbert Arenas cap hit var 20,8 miljoner i fjol. A-Rod tjänar 30 miljoner dollar den här säsongen. Johan Santana tjänar 24 millar, Joe Mauer 23 millar. 

Westin: Självklart är Brees värd de pengarna, kanske ännu mer. Sett till sin position och vad han presterat har han varit underbetald i flera år.

PerssonDet är ju mer än vad både Peyton och Tompa får kommande säsong, så klart man kan diskutera summan. Men kom ihåg att Saints hade Brees till ett rejält reapris under det första kontraktet. Och i läget som Saints är – som organisation – fanns det faktiskt inget annat alternativ än att säkra Brees. Till (nästan) vilken kostnad som helst. Med sin franchiseplayer på plats kan Saints äntligen börja blicka framåt. 

3. Vem kommer du INTE drafta i ditt fantasylag den här säsongen?

Wikdahl: Jag vägrar slösa ett tidigt draftpick på en quarterback. Ett år struntade i QB och blev bränd, året efter slösade jag ett toppval – bara för att åka dit på en skada och bli bränd igen. Jag väljer hellre att bli bränd på ett val i åttonde  rundan än ett val i tredje. (Jo, jag vet. Det argumentet kan man applicera på alla positioner men nu ber jag er att strunta i att mitt resonemang haltar). I övrigt så ger jag fan i Adrian Peterson, Jamaal Charles och Rashard Mendenhall.

WestinCam Newton, quarterback, Carolina Panthers. Han springer inte in några 14 touchdowns igen. Fjolårets fenomenala rookiesäsong är något jag inte är speciellt sugen att betala för i årets draft.

Persson: Peyton fucking Hillis

4. NFL slår alla möjliga tv-rekord till höger och vänster – men på arenorna har man faktiskt problem. Förra säsongens snittpublik på 64 698 var den lägsta sedan 1998. Ända sedan rekordåret 2007 har biljettförsäljningen minskat, säsong för säsong. Du har ju varit på en del matcher – är football bättre på tv?

Wikdahl: Tidigare i dag hade någon postat en bild på en skylt på Instagram. Det stod. ”Bara två saker är bättre i verkligheten än på tv. Den andra är bandy”. HAHAHA! Nej, men allvarligt, all sport är bättre i verkligheten. Alla konserter är bättre i verkligheten. All konst är bättre i verkligheten (utom Mona Lisa som är lite löjlig). Om du inte har arenans sämsta plats, svår öron- och ögoninflammation och det är 15 minusgrader och du bara har kalsonger på dig och ena bokstaven i ”Go Bucs” målad på bröstet så är det alltid bättre på plats. Sedan är förstås football väldigt bra på tv, precis som de flesta sporter. Men det här är väl snarare en prisfråga än en fråga om hur sporten upplevs bäst.

Westin: Ja, NFL är bäst på tv idag. De uppdateringar, den expertis och den valfrihet som tv + internet ger är oslagbart. Det är förstås någonting unikt med att se en riktigt bra match på plats, att höra dina tankar dränkas i publiknivån, att träffa andra fans, att uppleva larger-than-life-känslan av världens mäktigaste proffsliga. Men biljetterna är svindyra, för många amerikaner är det krångligt att ta sig till arenorna…och ja, då är tv-soffan eller den lokala sportbaren ofta ett bättre alternativ. 

Persson: Det är utan tvekan den bästa tv-sporten. No doubt. Att bänka sig framför burken en söndag, se flera matcher, följa fantasyn, kolla in red zone-sändningen, bevittna analyserna, höra profilerna (ingen jävla The Moniker på plats i studion där, inte)…klart som fan att folk ibland väljer bort de dyra matchbiljetterna. 

5. Eftersom det aldrig är för tidigt för dåligt underbyggda tips och analyser: Vilka lag möts i Super Bowl, vilket lag vinner och vem blir matchens MVP?

Wikdahl: Green Bay Packers slår Peytons Denver Broncos och Aaron Rodgers blir MVP.

Westin: Denver Broncos–New York Giants. 37–24. Peyton Manning MVP. How about that?!

Persson: New England Patriots–New York Giants. Eli Manning. Som vanligt. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB