Startsida / Inlägg

Panel-a-thon, NBA

av Stefan Persson, Sportbladet

Uh, vadå Nash i Lakers?
Heat har lyckats signa WHO!?
Vilket lag sa du Dwight Howard är nära?
Nä, det är ju inte helt enkelt att hänga med i NBA:s off season, så här i semestertider (nåja). Därför har USA-bloggens Stefan Persson ställt frågorna som Du vill ha svar på. Panelen består av Mattias Wikdahl och Petter Westin.
(I morgon fredag är det NHL:s tur i del två av panel-a-thon).

Steve Nash sa ”I never, never thought I’d be a Laker”. Well, join the club, pal. Och Kobe har tidigare sagt att han aldrig kommer bli Nashs största fan. Så, hur i hela världen kommer äktenskapet Bryant/Nash fungera på basketplanen?

Westin: That’s the 27 million dollar question. Kobe har aldrig spelat med en dominant pointguard. En 35-årig Gary Payton räknas inte, och Ramon Sessions-projektet ifjol var en stor besvikelse. Ändå får jag en bra känsla av Nash-värvningen. Det finns en respektfaktor där och jag tror att Kobe är villig att släppa lite på de offensiva tyglarna till det kanadensiska spelgeniet. Då blir hela Lakers bättre och mer effektiva.  

Wikdahl: Tja, två givna hall of famers, en är en framspelare, en är en avslutare. Jag ser en kärlek spira här. Visst fanns där en rivalitet men den föll väl samman i samma takt som Suns ambitioner att vinna en titel. Och idrottsrivaliteter är ju som de är – bara levande så länge man inte bär samma tröja. Kobe har garanterat ingenting emot att få bollen i sitt läge istället för att tvingas skapa det själv varje gång. Förresten, är vi överens om att Kobe och Nash är ligans bästa backccourt? Bra. Är vi överens om att inget lag har en insidetandem som är bättre än Pau Gasol och Andrew Bynum? Bra. Vi har ett guldhot här va?

Vad sker härnäst i Dwight Howard-soppan? Lakers försökerarrangera en 23-lagstrade som hänger på att alla 103 inblandade spelare säger ok till att bli flyttade? Det där var förresten inga riktiga frågor.
Men det är det här: om det vore för ”ligans bästa” (vad det nu än må betyda), vilket lag spelar Howard i nästa säsong?

Westin: För ligans bästa, publikmässigt: Brooklyn Nets. För ligans bästa, sportsligt och konkurrensmässigt: Atlanta Hawks.

Wikdahl: Orlando Magic, förstås. Eller är jag gammelmodig, gubbig, naiv, tråkig och korkad nu? Okej. Vi säger så. Annars säger jag väl Nets då. Brooklyn har redan lite kraft nävarna och kommer ge ligan energi på östsidan – men Dwight skulle ge laget ett knockout-slag. Två starka lag med superstjärnor i den största marknaden skulle ge ligan en skjuts i likhet med den man fick i fjol med Los Angeles Clippers återuppvaknande.

Så Celtics fick nobben av Ray Allen, men fick Jason Terry. Betyder det här att jag kan sluta snyfta ner min gröna Celticskudde om nätterna?

Westin: Det är lätt att slentrianmässigt räkna ut Celtics och säga att fönstret har stängt, men… Det här kommer fortfarande vara det där elaka veteranlaget som ingen – INGEN – vill möta i slutspelet. Dessutom draftade man bra, Jeff Green kommer tillbaka från hjärtproblem och Courtney Lee ryktas vara på väg in. Du kan plocka undan näsdukarna, i alla fall. 

Wikdahl: DIn kudde kommer att vara blötare än botten av Hornavan. Om inte en tripp till andra rundan och inte längre räcker för dig förstås. För mer än så blir det inte.

Och vad säger ni om Knicks? Är det här ett bra lagbygge eller är det ett signa-så-många-stora-namn-som-möjligt-och-hoppas-coachen-trollar-med-knäna-verk i klassisk NY-stil?

Westin: Knicks har, i tysthet, gjort en riktigt bra offseason. Man re-signade galne gunnern JR Smith och trepoängsspecialisten Steve Novak till prisvärda kontrakt. Veteranvärvningarna Jason Kidd och Marcus Camby ger rutin och stabilitet till ett lagbygge som plågats av disharmoni. Men i slutändan hänger allt på en 23-åring med Harvard-examen: Om Jeremy Lin är så bra som Knicks-fansen hoppas blir det conference finals, om han är så ”meh” som jag tror åker Knicks ut i första rundan. Igen.

Wikdahl: Nu tycker ju inte jag att man gjort så stora värvningar. Knicks har värvat Kidd och Camby, två spelare som passerade zenit ungefär när jag fick sluta med tandställning och ska komma från bänken. Sedan har man skrivit nya kontrakt med J.R. Smith och Steve Novak, där åtminstone den senare är given på bänken och den tidigare tveklöst har talang men, du vet, han är J.R. Smith. Det finns flera fundamentala problem med Knicks (ett är man har ett ekonomiskt ankare som heter Amar’e Stoudemire) men att värva två 38-åringar löser inget av dem.

Som jag fattar tar även Rashard Lewis en rejäl lönesänkning för att spela med Heat. Alltså, jag köper ju att spelare ibland tar en hometown discount, men börjar det här inte bli löjligt? Kan inte spelarfacket reagera? Eller någon sportminister? Så här kan vi ju inte ha det, eller?

Westin: Marknaden för Rashard var ljummen, minst sagt. Ett lag som Atlanta kanske erbjöd honom en halvmiljon högre lön, men mer än så var det nog inte tal om. En sån som Steve Nash var noggrann med att att gå till en klubb som betalade. Och Kevin Garnett och Tim Duncan förlängde precis sina kontrakt med åttasiffriga årslöner. Problemet är överdrivet, om det ens finns ett problem.

Wikdahl: Klart vi kan ha det så här. Vi måste ha det så här. Rashard Lewis är fri agent. Det måste få vara helt upp till honom var han ska jobba och för vilken lön.

Det finns fortfarande ett helt gäng free agents kvar där ute (Baron Davis!). Ta en av era favoriter och placera honom i det lag där han kommer att göra störst nytta. Thank you.  

Westin:  Vafan, kan vi få lite kärlek för stackars Kris Humphries eller!? Allt karln gör är att ge dig en double-double kväll efter kväll, och ingen vill ta i honom med tång. Charlotte Bobcats skriker efter returtagare. Så länge kan vi väl inte straffa honom för att han var gift med en Kardashian? Eller är jag för logisk här?

Wikdahl: Nu när min personliga favorit Chris Kaman har signat med Dallas så… O.J. Mayo till Bulls kanske? Jag vet, Mayo tycks ju inte bara ha stagnerat, han har gått bakåt till och med. Delvis beror det förstås på en förändrad roll i Memphis men så mycket talang kan inte bara försvinna. Mayo har mer inom sig. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB