Startsida / Inlägg

NFL-preview, del 2

av Petter Westin

Turen har kommit till Packers, Giants och de andra big shotsen i NFC.
Och till dagens enkät har vi bjudit in en väldigt speciell gäst.
Johan Kingfors, nattchef extraordinaire och god vän till bloggen, hoppar in och ger oss lite nya perspektiv. Kingfors är en fantasyfanatiker och NFL-torsk som är i New York ungefär lika ofta som jag loggar in på ESPN.com.

Håll till godo, och dela med er av era synpunkter i kommentarsfältet.
Om en timme kickar säsongen igång på allvar.

NFC EAST
• Dallas Cowboys: Frågan dök upp på Twitter häromdagen. Är Dallas laget med flest offensiva playmakers i NFL?
Westin: Lag som Green Bay, Atlanta och New England vill säkert ha ett ord med i leken. Men absolut, Cowboys är med där uppe. DeMarco Murray ser till exempel ut som en potentiell rushing yards-kung.
Wikdahl: Jo, jag tycker faktiskt det. Men det är rätt tight där uppe i toppen. Och man behöver ju några playmakers i defensiven också, förutom DeMarcus Ware alltså.
Kingfors: Kan bara ljumskar, mjältar, hjärnor och allt annat hålla ihop under säsongen så är de absolut med i toppen. När sen Ogletree bestämmer sig för att han är ”Megatron” är väl ingenting omöjligt?

• New York Giants: Tv-kamerorna fångade rookie-springaren David Wilson med vad som såg ut som tårar i ögonen, efter en fumble i premiären mot Dallas i onsdags. Like or dislike?
Westin: Like. Men jag gillar inte Wilsons historia av vårdslöshet med bollen; fumble var 48:e gång han fick bollen på Virginia Tech.
Wikdahl: Gillar inte. Svära, bita ihop, knyta näven, inte tappa bollen nästa gång. Så gör man. Tårarna sparar man till sista matchen för säsongen. Då gråter man antingen av lycka eller besvikelse.
Kingfors: Fet like. Känslor är alltid alltid ett plus i min bok.

• Philadelphia Eagles: Den lilla speedkulan DeSean Jackson medger att han inte gav järnet i alla situationer förra säsongen, eftersom han var rädd att skada sig innan han fått ett fett kontrakt. Nu har DeSean en ny drömdeal med 120 miljoner kronor i garantier, och lovar att köra för fullt i höst. Köper du detta?
Westin: Nja. Jag har varit skeptisk till DeSean ända sedan han släppte bollen före mållinjen.
Wikdahl: Nej, det gör jag inte. Spelarna som ger mindre än 100 procent beroende på kontraktssituation ska man aldrig lita på. Nästa gång kan det vara något annat som han i protest drar ner på farten för. För dåliga mackor i omklädningsrummet, gillar inte bänkgrannen, för varmt i bastun och för kallt i duschen, gillar inte att Vick får rubrikerna… Vad som helst.
Kingfors: Jag har alltid varit svag för DeSean och hans ”hit or miss”-spel, så om bara Vick kan få vara hel tror jag på en supersäsong för jättedivan.

• Washington Redskins: Vad kan nederlagstippade Redskins göra för att hävda sig i den här späckade divisionen?
Westin: Det blir ett klassiskt, nästan utdaterat segerrecept i NFL – starkt försvar och envist springspel!
Wikdahl: Överprestera. Någon annan idé har jag inte.
Kingfors: Med geniet/galningen Shanahan vid rodret och RGIII med bollen kan de säkert ställa till en hel del problem för vissa försvar. Men till något slutspel räcker det inte på långa vägar.

NFC NORTH
• Chicago Bears: Jay Cutlers gamla parhäst Brandon Marshall anslöt i våras. Är det tillräckligt för att ge Bears ett anfallsspel av Super Bowl-kaliber?
Westin: Såvida Brandon inte sadlat om och blivit o-line-spelare på gamla dar, så…tveksamt. Nyckeln för Bears är fortfarande att se till att Jay Cutler överlever säsongen och inte blir söndersackad.
Wikdahl: Nej, det är det inte. Vi snackade playmakers en bit ovanför. Det finns några lag med fler sådana än Bears har. Men tveklöst känns det spännande att se vad deras redan bevisade kemi kan åstadkomma i Illinois.
Kingfors: Nja, men med ett försvar som skrämmer de flesta så kan nog anfallet, där Michael Bush kommer göra en massa nytta, bära dem till en wild card-plats efter överlägsna Green Bay.

• Detroit Lions: Calvin Johnson. Madden Curse. Ska vi oroa oss?
Westin: Klart som fan att vi ska. Madden-förbannelsen skördar sina offer, förr eller senare.
Wikdahl: Det är precis vad Madden-förbannelsen vill att vi ska göra. Och när vi sitter där i stugorna och tittar på Lions och håller tummarna för att inget ska hända Calvin så… Pang! Matthew Stafford ligger i gräset. Borta resten av säsongen.
Kingfors: Nej. Förbannelsen drabbar inte utomjordingar så jag är inte orolig.

• Green Bay Packers: På tal om Madden. Vad är mest irriterande, folk som lirar med Packers eller folk som lirar med Mike Vick?
Westin: Packers har varit löjligt bra i de senaste upplagorna. Lyckligtvis är de inte fullt så ostoppbara i verkligheten…men långt ifrån är det inte.
Wikdahl: Jag har inte tid med Madden. Matar bara International Karate +.
Kingfors: Jag stör mig på alla som inte lirar med underdoglag som Cleveland, Buffalo och Oakland. Finns inget som slår känslan av att cruisa mot end zone med Greg Little efter en smörpassning från Colt McCoy

• Minnesota Vikings: Ge mig ett skäl att se en Vikings-match den här säsongen som inte börjar med ”Adrian P…”.
Westin: Jared Allen, sack-specialisten som spelar med till synes ändlös energi.
Wikdahl: Toby G…?
Kingfors: Percy Harvin, en sjukt sevärd receiver som dessutom ska bära mitt fantasylag på sina axlar.

NFC SOUTH
• Atlanta Falcons: Fantasyexperterna är övertygade om att Falcons släpper loss sitt offense och att Matt Ryan blir en sann elit-quarterback den här säsongen. Köper du hajpen?
Westin: Köper jag hajpen? Jag ÄR hajpen. Jag går till och med ut och lovar den där efterlängtade första slutspelssegern för Matty Ice.
Wikdahl: Jag köper det Petter Westin säljer.
Kingfors: Absolut, med en gammal och trött Michael Turner och en ett år bättre och mognare Julio Jones kommer Atlanta att passa mycket och djupt den här säsongen.

• New Orleans Saints: Glöm all skit med bountyskandaler, avstängningar och svarta rubriker för en stund. Vilket är ditt bästa New Orleans-minne?
Westin: Det måste vara när en pensionär vid namn Wendell satte sig bredvid mig på en bänk vid Jackson Square, berättade att han nyss kommit ut från sjukhuset efter 13 Long Island Iced Tea med två norrmän kvällen innan, och förklarade att jag borde dricka min kvinnas kiss (”just a few sips, that’s all”) före akten eftersom det var ett överlägset afrodisiakum. Saints–Falcons? Det gav han blanka fan i hur det slutade.
Wikdahl: När jag och en annan USA-bloggare drack alldeles för många absint på vår enda hellediga dag under vår tokiga (600 körda mil och 23 sportevenemang på 23 dagar) men roliga roadtrip våren 2009. Återupplev den gärna här. Tyvärr har alla otroligt klassiga videos försvunnit i arkivdimman, men jag tror att vi alla blir lyckligare av det.
Kingfors: Har ju tyvärr aldrig varit i ”The Big Easy” och tycker inte speciellt mycket om Brees och hans kamrater. Så i brist på annat får jag välja de första, lysande, avsnitten av HBO-serien Treme.

• Tampa Bay Buccaneers: DT Gerald McCoy (19 matcher och 4 sacks) kommer alltid få leva med jämförelserna med Detroits Ndamukong Suh (30 matcher och 14 sacks), som gick ett val före honom i draften 2010. Kommer McCoy krympa avståndet i höst – eller kan vi redan nu stämpla honom med det fruktade B-ordet? (…ja, ”bust”. Vad trodde du att vi menade?)
Westin: Låt oss se honom spela en hel säsong innan vi ens jämför honom med Suh.
Wikdahl: Det ska vi absolut inte göra. En bust är inte nödvändigtvis en bust för evigt (kom igen, Kwame Brown, det är inte över än!).
Kingfors: Tycker vi skiter i grisen Suh och hoppas att McCoy istället är mer lik sin legendariske Tampa-föregångare Warren Sapp, skönare glappkäft får man leta efter.

• Carolina Panthers: 29-årige linebackern Thomas Davis är tillbaka efter sin TREDJE korsbandsskada på samma knä. Ingen NFL-spelare tros ha gjort det förut. Passion eller dårskap?
Westin: Det är en bättre historia på papperet än på footballplanen, är jag rädd. Panthers draftade honom i princip för att skugga Michael Vick back in the day, men den explosiviteten och rörligheten lär vara som bortblåst idag.
Wikdahl: Jag är för att man ska hålla på så länge man vill med vad man vill. Det spelar ingen roll om Davis måste spela på kryckor, får han behålla jobbet så ska han fortsätta jobba om han vill.
Kingfors: Sitter själv med ett halvtrasigt knä och vågar mig knappt ut på en grusplan för lite korpfotboll längre, så för mig låter det bara som dårskap.

NFC WEST
• St. Louis Rams: 17 rookies, totalt 31 spelare som inte var med i laget förra säsongen, och en snittålder på under 26 år. Herregud, det här blir ju rena slakten?
Westin: Det är risken, men vad var alternativet? Fylla laget med habila veteraner i hopp om att gå 8–8? Enda problemet är väl att jag lider med Steven Jackson, running backen som utan att klaga ägnat sina bästa år åt ett hopplöst bottenlag.
Wikdahl: Jag tror inte att det blir en slakt direkt och, som Petter påpekar, vad är alternativet? I USA man måste man bli sämre för att bli bättre.
Kingfors: Om nysignade linebackern Laurinaitis håller ihop försvaret och Steven Jackson springer in sina TD:s så kanske ungdomarna får tillräckligt med andrum för att växa in i det här. Dessutom tror jag på en hejdundrande återkomst för Sam Bradford i år, på riktigt.

• Arizona Cardinals: Hur illa är det när fansen jublar över att John Skelton vann jobbet som startande QB före Kevin Kolb?
Westin: Inte så illa som det låter. Om vi glömmer för en stund hur horribel Kolb-värvningen ser ut idag, så var ju Cards faktiskt 5–2 med Skelton som starter förra säsongen. Det sägs att spelarna själva ville ha honom och inte Kolb från start.
Wikdahl: Ganska illa. Inte Blaine Gabbert-illa, men ganska illa.
Kingfors: Illa, men Cardinals har större problem än så i anfallet. För vem ska oroa motståndarförsvaren förutom ”The Best Hands in the NFL”? Två vandrande knäskador till runningbacks? Early Doucet? Jeff King? Nej, tänkte väl det.

• San Francisco 49ers: Niners var en förlängning ifrån Super Bowl förra säsongen. Kan de bygga vidare på succén, eller är de en kandidat till ”årets flopp”?
Westin: Det är svårt att se ett lag som byggde sina framgångar på grymt försvar och fysiskt anfallsspel plötsligt rasa ihop. Men är Alex Smith verkligen en riktig Super Bowl-quarterback? Det faktum att Niners jagade Peyton Manning i våras antyder vad klubben själv tror.
Wikdahl: Jag tror att det tar stopp ungefär på samma ställe som senast. Kanske till och med lite tidigare. Men så länge Alex Smith är deras man så når man inte längre än så.
Kingfors: Försvaret kommer ju vara precis lika bra, elakt och aggressivt som i fjol. Dessutom har Smith bevisat att han kan vinna matcher och nu har han fått ett par nya lekkamrater. Så jag tror på en stor säsong för Niners.

• Seattle Seahawks: Grunge, Starbucks, Russell Wilson. Om du bara får ha kvar en av dessa tre saker i ditt liv, vilken väljer du då?
Westin: Jag är barnsligt nyfiken på rookie-quarterbacken Wilson, men för husfridens skull måste jag ändå säga Starbucks.
Wikdahl: Men herregud! Grunge förstås. Den har format hela mitt liv. Jag äter, sover och skiter flanell.
Kingfors: Nirvana är barndomsidoler, Wilson en grym talang men måste ändå säga Starbucks. Enbart för att jag vet att det irriterar Wikdahl.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB