Startsida / Inlägg

Slutspelsfest!

av Petter Westin

Det är ganska fantastiskt att basebollen kan spela 162 grundserieomgångar och att dramatiken ändå lever in på sista matchdagen. I år var det divisionstitlar, Triple Crown-jakt och annat som stod på spel. Häftigt.

Men – det är ikväll det börjar på allvar. Tv-festen vi kallar ”MLB postseason” är här, och du följer den antingen på ESPN America eller på MLB.tv för fyndpriset 25 dollar.

Här är tio stories att hålla koll på i slutspelet:

1. Getingboet. På förhand ser det förbryllande öppet ut, både i American League och National League. Spelbolagen listar New York Yankees som World Series-favoriter till runt 5,50 gånger penningen. Washington, Cincinnati, Detroit med flera är hack i häl.

2. Kan man lita på Josh Hamilton? Texas kollapsade i sista grundseriematchen mot Oakland efter att Hamilton missat en till synes rutinmässig lyra. Därför tvingas Rangers spela en wild card-match mot Baltimore inatt.
31-åringen är tveklöst en av basebollens mest begåvade spelare – ett home run-hot varje gång han greppar slagträt. Men han har haft missbruksproblem av olika slag och verkar lida av allvarliga hjärnspöken. Nu spelar han för ett fett free agent-kontrakt. Dags att leverera.

3. The Captain. Karln är 38 år och leder ligan i hits. Det kan vara en bra idé att se Derek Jeter lira slutspelsbaseboll, för om ett par år kan det vara för sent.

4. Chippers avskedsföreställning. Vi VET att det är sista chansen att se 40-årige Chipper Jones lira slutspelsbaseboll. Den förmodade Hall of Fame-spelaren var rookie när Atlanta vann World Series förra gången, 1995. Hög storybook ending-potential här…

5. Chock-comebacken!!??!?!? Okej, det här är förmodligen en icke-story. Men det finns en liiiiten, liten chans att vi får se Stephen Strasburg pitcha i oktober:
– We’ll have to wait and see. I’ve been playing catch and everything, sa 24-åringen till MLB Network i måndags.
Washington Nationals vann NL East för första gången sedan flytten till D.C. 2005. Strasburg gjorde en lysande säsong, men stoppades från fortsatt spel den 8 september för att skona den armbåge han opererade 2010.

6. Kris Medlens slutspelsdebut. Redan ikväll, i wild card-matchen mellan Atlanta Braves och St. Louis Cardinals, får vi se ett annat ungt pitcher-fenomen. Kris Medlen var i en liknande situation som Strasburg efter Tommy John-operation för två år sedan.
Men Braves valde en annan metod.
Medlen fick börja årets säsong i lagets bullpen, just för att han skulle vara tillgänglig i slutspelet.
Nu är vi där, och Medlen är glödhet. Han har två raka utmärkelser som månadens pitcher i NL. Braves har vunnit 23 raka matcher med den blivande 27-åringen som starter.
Han har tystat tvivlarna som inte tycker att han ser vidare mäktig ut på kullen med sina 177 centimeter. En uppfattning som följt med honom ända sedan barndomen.
– They said I was pretty good, but the size thing would come into play. I was always the small kid, the smallest guy on the team. That’s where I got this mentality of I think ”I can beat you”, which I had to have to get any recognition, säger Medlen i ett läsvärt knäck på SBNation.com.

7. Kan Cards upprepa fjolårets magi? Laget Braves möter ikväll, St. Louis Cardinals, gick till slutspel förra säsongen efter en urstark avslutning där man hämtade in tio segrar på Atlanta. Cards red ett grymt momentum hela vägen till World Series-titeln. Tro inte att St. Louis på något sätt känner sig slagna på förhand i kvällens match, trots att man är listade som underdogs.

8. Gettin’ Miggy With It. Vi kan väl släppa debatten om huruvida Mike Trout är en värdigare MVP-kandidat, för en stund. Detroits Miguel Cabrera blev förste spelaren på 45 år att vinna en Triple Crown. Jag behöver inga avancerade formler för att fatta att det är sjukt imponerande. Håll ögonen på världens kanske farligaste slugger i slutspelet.

9. Closing Time. Som alltid när matcherna gäller extra mycket är det extra intressant att studera de som spelar när allt ska avgöras. Vilka closers levererar och vilka viker under pressen?
• Cincinnatis Aroldis Chapman, Atlantas Craig Kimbrel och Baltimores Jim Johnson har alla varit grymma, men har begränsad eller ingen slutspelserfarenhet.
• Washingtons Drew Storen har inte heller varit med förut, och det är ju inte så att alternativet Tyler Clippard inger hysteriskt mycket förtroende.
• 32-årige Rafael Soriano har gjort ett bättre jobb än nån kunnat hoppas på för Yankees, men någon Mariano Rivera är han inte.
• Att Jason Motte går att knäcka såg vi ifjol, även om det slutade rätt bra för honom och Cardinals till slut.
Jose Valverde är Jose Valverde. Precis vad fan som helst kan hända när Detroits kontroversielle closer går till kullen.
• Texas Joe Nathan, 37, har två blown saves på sina åtta senaste matcher. Har ingen övertygande slutspelsresumé, heller.
• Oaklands Grant Balfour har 17 saves på 17 försök sedan mitten av augusti. Men litar du på honom i nionde inningen mot Tigers tunga slagträn?
• Och hur kommer San Francisco hantera sitt potpurri av relievers?

10. Young Guns. Vi har nämnt ett gäng unga stjärnor redan, och då har vi ändå inte hunnit diskutera Jason Heyward, Bryce Harper, Yu Darvish, Madison Bumgarner, Buster Posey, Jarrod Parker, Elvis Andrus med flera med flera… Framtiden är ljus.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB