Startsida / Inlägg

NFL-slutspelet: Fyra nyckelspelare…

av Petter Westin

…som inte är quarterbacks:

Ikväll 22.30: Denver Broncos–Baltimore Ravens.
Ed Reed, safety, Baltimore.
Lurig, kvick, atletisk – och en svårslagen näsa för bollen. Ed Reed har bidragit till en revolution på safety-positionen. Han har plågat ligans quarterbacks i elva säsonger, men mot Peyton Manning har han alltid haft det svårt. För att inte säga omöjligt. På nio försök har Reed nio förluster. Sju i grundserien, två i slutspelet. Om Baltimore ska ha en chans i Denver ikväll tror jag att man måste vinna turnover-matchen, och där är hjärnornas kamp mellan Manning och Reed central.

Ikväll 02.00: San Francisco 49ers–Green Bay Packers.
Marshall Newhouse, left tackle, Green Bay.
Packers draftade 145 kilo Newhouse i femte rundan 2010. Efter att inte ha spelat en enda match under sin första säsong vann han jobbet som starter året därpå. Ikväll har han den otacksamma uppgiften att handskas med Niners pass-rush-monster Aldon Smith (19.5 sacks). Aaron Rodgers gick i backen 51 gånger den här grundserien, flest i ligan – och en hisnande siffra om man jämför med ligans andra superstjärnor som Peyton Manning (21), Tom Brady (27) och Drew Brees (26). Newhouse och hans närmsta granne på offensiva linjen, left guard TJ Lang, måste se till att hålla Rodgers rygg fri inatt. Speciellt när Aldon Smith och hans comebackande lagkamrat Justin Smith vevar upp sina motorer.

Imorgon 19.00: Atlanta Falcons–Seattle Seahawks.
John Abraham, defensive end, Atlanta.
Falcons-fansen kippade efter luft när Abe haltade ut med en stukad fot mot Tampa Bay för två veckor sedan. Nu pekar det mesta på att han spelar imorgon, men hur effektiv kommer han vara? Atlanta har som vanligt begränsat 34-åringens speltid under säsongen för att hålla honom fräsch. Ändå skrapade han ihop 10 sacks och 6 forced fumbles i grundserien. Resten av Falcons-försvaret stod för 19 och 9 i de respektive kategorierna, så Abrahams produktion är exceptionellt värdefull. Han måste inte bara sätta press på gästernas fenomenale rookie-QB Russell Wilson, han måste också stå emot det fysiska springspelet.

Imorgon 22.30: New England Patriots–Houston Texans.
Arian Foster, running back, Houston.
Texans springer på vem de vill, när de vill – right? Näe, riktigt så enkelt är det inte. Även om Foster är en av ligans bästa på sin position, och Houston kan nöta ner de flesta försvar med sin zonblockering, så har maskineriet kärvat betänkligt den här säsongen. 26-åringens snitt på 4,1 yards per springförsök är det lägsta i karriären. Dessutom har 26-årige Foster ännu en säsong med brutal arbetsbörda bakom sig: På 17 matcher har han fått bollen 431 gånger. Han såg stark ut mot Cincinnati förra helgen, men man måste undra om alla smällar inte sliter på honom. Det är ett klassiskt old school-recept, men Houstons bästa skrällchans imorgon är att sätta press på Tom Brady – och springa bollen effektivt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB