Startsida / Inlägg

Storaffärer och krönikörcatfights

av Petter Westin

Sätt dig i hörnet, Peckham.
Nu ska vi prata om det senaste dygnets viktigaste affär.

• Toronto Raptors får: Rudy Gay och Hamed Haddadi från Memphis.
• Memphis Grizzlies får: Ed Davis och ett andraval i kommande draft från Toronto, Tayshaun Prince och Austin Daye från Detroit.
• Detroit Pistons får: Jose Calderon.

Toronto slog till på en underpresterande stjärna i Rudy Gay, och gav samtidigt hans polare Kyle Lowry rollen som ohotad pointguard. Memphis undvek ett ekonomiskt haveri, fick en habil starter i Prince och en lovande powerforward i Davis. Detroit rensade under lönetaket, hittade en renodlad spelfördelare och stärkte sitt utvecklingsfokus (att en viss svensk landslagsspelare lär få tillbaka sin välförtjänta speltid är en trevlig bonus).

Kort sagt: det var den sällsynta typ av NBA-trade där alla parter vinner, i mina ögon.
Men alla håller inte med.
Yahoos Adrian Wojnarowski tycker att Memphis har gjort ungefär den mest förskräckliga tabben någonsin. Framför allt riktar han sin välartikulerade vrede mot en gammal journalistbroder: John Hollinger, som nyligen lämnade ESPN för Grizzlies och den flådiga titeln VP of Basketball Operations. Wojnarowski skriver om ”a front office of novices” och levererar följande lustmord:

[CEO Jason] Levien is making these deals based largely on the recommendations of John Hollinger, a statistician who worked for a cable sports company. The San Antonio Spurs once used him as a consultant and regretfully took his advice to sign a free agent named Jackie Butler. It was such a disaster, the Spurs had to attach Luis Scola to a trade to get Butler out of town.”

”A statistician who worked for a cable sports company”…lyser igenom att den här snubben inte riktigt gillar ESPN, va?

Jag föreställer mig ett scenario där Johan Rydén eller någon annan svensk basketskribent får ett hotshot-jobb på kansliet hos Solna Vikings, typ. Hur rasande skulle Peter Lindvall bli? Skulle han fräsa, spotta och blogga av ilska när Rydén kontrakterade en suspekt EU-spelare? Förmodligen inte. Men kul hade det varit.

”Woj” har en av sportamerikas mest underhållande och tankeväckande pennor. Jag njuter regelbundet av hans insikter och åsikter. Hans senaste skröna innehåller en del intressanta spekulationer om LeBron James framtid, och hur det nya NBA försvårar för megastjärnor som vill samlas i kluster. Men mest av allt osar det av avundsjuka och illvilja mot en gammal rival.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB