Startsida / Inlägg

Beer (som i öl)

av Stefan Persson, Sportbladet

Tror ni att vi har haft ett par diskussioner med ”stå i klacken”-talibaner om amerikansk läktarkultur?
Det har vi.
Vi gillar också högljudda klackar och kan stå ut med ljummen folköl. Men tycker vi att det är något alldeles extra med den amerikanska läktarupplevelsen?
Utan tvekan.
Nämnde vi öl, förresten? Vilken tur, för vi har väntat på en anledning att få skriva om öl på amerikanska idrottsarenor. Närmare bestämt öl från mikrobryggerier på basebollarenor.

Under de senaste säsongerna har ”craft beer” blivit ett populärt inslag på många av MLB-arenorna. Till och med Yankee Stadium har en speciell servering för drycker från mikrobryggerier, även om Leinenkugels (alltid drömt om att få namnfeta ölmärken) och Blue Moon egentligen inte riktigt kvalar in i kategorin.

En arena som verkligen tar de lokala mikrobryggerierna på allvar är Comerica Park i Detroit. Där funkar inte ”one big strong, please”.
Men kanske någon av de här smakar: Atwater Cherry Wheat, Atwater Purple Gang Pilsner, Atwater Detroit Pale Ale, Atwater Decadent Dark Chocolate Ale, Bell’s Brewery Third Coast Beer, Bell’s Third Coast Beer, Bell’s Brewery Kalamazoo Stout, Bell’s Brewery Amber Ale, New Holland White Hatter Belgian Style White Pale Ale, New Holland Sundog Amber Ale, New Holland Monkey King Saison Farmhouse Ale, Founders Scotch Style Ale, Founders Porter, Arbor Brewing Company Bollywood Blonde, Arbor Brewing Company Ypsi Gypsy Pale Ale, Arcadia Ales Whitsun Wheat Ale, Arcadia Ales Angler’s Ale, Bell’s Brewery Oberon, Bell’s Brewery Two-Hearted Ale, New Holland Brewing Full Circle, Founders Brewing Company All Day IPA, Arbor Brewing Company Strawberry Blonde, Atwater Brewery D Light, Atwater Brewery Dirty Blonde, Atwater Brewery Vanilla Java Porter, Arcadia Ales Sky High Rye och Motor City Brewing Works Ghettoblaster.

Allvarligt. Det finns en öl som heter MOTOR CITY BREWING WORKS GHETTOBLASTER. Det är ju så coolt att jag trillar av stolen.

Att mikrobryggerier har hittat en plats på MLB-arenorna är kanske inte så konstigt. För det första är det ju svårt att se en hel basebollmatch utan en öl (och korv och chips och korv och mer korv och en hamburgare eller två). För det andra så har det faktiskt skapats öl på en basebollarena. Den en gång väldigt alternativa Blue Moon uppfanns på The Sandlot, ett mikrobryggeri som är placerat inuti Coors Field i Denver.

Fast det är klart, man dricker annat på Coors också:

312400_10150381195383338_1471548214_n

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB