Startsida / Inlägg

San Antonio 93, Memphis 89

av Petter Westin

There’s no I in team, och inget i Tony Parker heller. Den franske pointguarden hade 18 assist när San Antonio utökade sin semifinalledning till 2–0 i matcher. Parker snirklade, speedade och sicksackade sig genom det svårforcerade Memphis-försvaret. Sedan hittade han, på sedvanligt odiskriminerande vis, den fria skytten – vem det än var. Tiago Splitter under korgen? Javisst. Spotup-treor av Danny Green eller Matt Bonner? Självklart. Lite tvåmannalir med Tim Duncan? Detvetdu.

Jag kollade statistiken med ett par minuter kvar av tredje quartern, när Spurs ledde med 72–56. Då hade laget assister på 24 av sina 28 field goals. Det är galet bra. Det är antitesen till den typ av dribblingskåta, statiska en-mot-fem-basket som får en legendar som Phil Jackson att ryta ifrån.

Lagspelet är och förblir San Antonio Spurs adelsmärke. Tony Parker är förvisso briljant, men det är också en tacksam miljö att vara pointguard i. Varenda spelare på planen accepterar sin roll. De rör sig utan boll, sätter screens och väntar tålmodigt på sina skott. Alla fem utspelare utgör ett hot, i någon mån. Om förstavalet inte är tillgängligt går man demokratiskt bara vidare till nästa alternativ.

Sedan kan ju, i rättvisans namn, även Spurs spela riktigt jävla illa.

Hyllningen här ovan författades i slutet av tredje och början av fjärde quartern, när matchen såg kristallklar ut. Sedan började hemmalaget slarva och slappna av. Okaraktäristiskt, uselt och upprörande (eftersom det nästan fick mig att steka det här inlägget). Grizzlies tog matchen till en förlängning som aldrig borde ha ägt rum. Spurs mäktade med två (!) poäng under fjärde quarterns åtta sista minuter. Men det var bara ytterligare ett kvitto på att ”Grit & Grind”-basketen, som de kallar den i Memphis, aldrig går att räkna ut.

Nu vänder Marc Gasol & co hem igen, i ett läge snarlikt första rundan mot Los Angeles Clippers. Då låg man under med 0–2 efter en buzzerbeater i andra matchen. Det enda Memphis gjorde då var att vinna fyra raka…

…sedan är det en annan apparat att vända 0–2 till 4–2 mot Gregg Popovich-coachade Spurs, än att göra det mot Vinny Del Negro – som under tisdagen fick beskedet att Clippers inte vill behålla honom. Enligt rykten var Chris Paul, free agent i sommar, inne på kansliet och önskade sig en ny coach. Så, så var det med den saken.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB