Startsida / Inlägg

NBA: Sju skäl att se match sju

av Petter Westin

NBA-final, Miami Heat–San Antonio Spurs, sjunde och avgörande matchen.
Klockan 03.00 kör vi.
Se matchen på TV10 eller League Pass, och häng med oss på Twitter.
Vi laddar upp nu: Här är sju anledningar till varför du ska sitta uppe inatt.

1. Den historiska betydelsen.
Make no mistake: Utgången av nattens match kommer ha stor påverkan på hur vi minns LeBron James i framtiden. Han vet det själv också:
– I want to go down as one of the greatest. I want our team to go down as one of the greatest teams. And we have an opportunity to do that. Hasn’t been many peoples to win back‑to‑back championships. It’s so hard. It’s the hardest thing.

2. Stjärnornas krig.
Det är ju inte bara LeBron James som har ryggen mot väggen inatt. Vilken Dwyane Wade får vi se, den attackvillige försvarsfantomen? Eller den bleka kopian som så uppenbart hämmas av sina knäproblem? Tony Parker sköt 71% i match fem, 26% i match sex – hur effektiv är han inatt? Lyckas Chris Bosh göra ännu en inspirerad, rätt-plats-vid-rätt-tillfälle-match? Och Tim Duncan, orkar han trotsa Father Time en sista gång med ännu en stormatch?

3. Slutet på en era?
Manu Ginobilis kontrakt går ut och ingen vet helt säkert vad som händer i sommar. Stannar, byter klubb – eller det läskiga tredje alternativet…? ”There’s a small chance” att han lägger av, sa han själv för några dagar sedan. Om jag är den 35-årige Spurs-veteranen samlar jag mina lagkamrater en halvtimme före uppkast, och berättar följande:
– Grabbar, det har varit elva fantastiska år. Men nu är det över för mig. Det här blir mina 48 sista minuter. Tack för alla minnen, tack för alla gånger ni krigat för mig. Det var den bästa känslan i mitt liv. Och jag kommer att sakna er varje dag.
Hey, det funkade för Ray Lewis.

4. Erik Spoelstra vs Gregg Popovich.
Schackmatchen mellan Miamis 42-årige coach och San Antonios 64-årige dito är slutspelets roligaste. Från ändrade startfemmor till till spelmässiga justeringar till bänkade profiler – det har funnits massor att granska för tv-experter och läktarcoacher.

5. Underhållningen.
Hallå!! Det är game frikkin’ seven. I NBA-finalen. Idrott blir inte mycket mer spännande, kittlande eller mäktigare än så. Jag kan förstås inte garantera en rysare av samma dignitet som match sex med galna skott, omdebatterade situationer och förlängningsdramatik. Men med tanke på den löjligt höga nivå lagen presterat på hittills, vågar jag tro på lysande spel igen.

6. För att om Heat vinner, så får du se Chris Bosh göra sånt här:
bosh

7. För att om Spurs vinner, så får du se Gregg Popovich göra sånt här:
pop

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB