Startsida / Inlägg

Allt du behöver veta om målvaktskontrakt

av Stefan Persson, Sportbladet

I går blev Tuukka Rasks nya kontrakt med Boston Bruins klart. Det blev, som väntat, ett åttaårskontrakt värt sammanlagt 56 miljoner dollar. (Man behöver inte ens en miniräknare för att räkna ut att) Caphiten blir 7 miljoner dollar om året.

Ska Bruinsfansen vara nöjda med kontraktet? Ja, just nu. Men framför allt ska de vara nervösa. För let’s face it, misslyckade kontrakt med målvakter tenderar att lamslå klubbar i högre utsträckning än skeva dealar med backar eller forwards.

För att belysa det har vi gjort en liten guide över de största målvaktskontrakten under lönetakseran.

Namn: Rick Di Pietro.
Klubb: New York Islanders.
Kontrakt: 15 år, 67 miljoner dollar.
Det positiva: Med tanke på att vi snackar Islanders här, så kom ihåg att kontraktet förmodligen kunde ha varit på 25 år.
Det negativa: Di Pietro är utköpt efter att ha spelat runt 170 NHL-matcher sedan han skrev på kontraktet i september 2006. Så ja, kontraktet är verkligen ett av de allra värsta i NHL:s historia. Och det man ofta glömmer är att Di Pietro inte ens var bra när han fick kontraktet. 32 (!) målvakter hade bättre räddningsprocent än Di Pietro under 2005/06. Di Pietro har ALDRIG varit bra.
Vad Ilya Bryzgalov skulle säga: ”I think Di Pietro contract was like universe. Only bigger”.
Vad Don Cherry skulle säga: ”WE’LL A WHAT DID YOU THINK WILL A HAPPEN WHEN YOU SIGN ONE OF THOSE ITALIAN GOALIES!?”

Namn: Roberto Luongo.
Klubb: Vancouver Canucks.
Kontrakt: 12 år, 64 miljoner dollar.
Det positiva: Vi fick det här klippet:

Det negativa: Kontraktet har verkligen satt hela Canucks i den berömda skiten. Med en vettigare deal hade GM Mike Gillis kunnat trejda Luongo, fått väääldigt bra betalt i utbyte och sedan satsat på yngre och billigare Cory Schneider. Enligt journalisten Damien Cox hade Gillis kunnat få Nasim Kadri, Tyler Bozak och ett draftval för Luongo, men tackade nej. Fatta då vad Canucks hade kunnat få om Luongo haft ett vettigt kontrakt. Nu är Schneider bortbytt mot talangen Bo Horvat och klubben smörar med allt smör i Wisconsin för att få Luongo på gott humör igen.
Vad Ilya Bryzgalov skulle säga: ”Vancouver reporters not nice. Not like Siberian Husky. She’s nice”.
Vad Don Cherry skulle säga: ”WHAT DID I JUST A TELL YA ABOUT ITALIANESE GOALIES!?”

Namn: Jonathan Quick.
Klubb: Los Angeles Kings.
Kontrakt: 10 år, 58 miljoner dollar.
Det positiva: Juryn är fortfarande där ute, som de säger. Men som Quick spelar i slutspelet (94,6% under 11/12 och 93,4% i år) finns det anledning att tro att kontraktet kommer se bra ut de närmaste åren. Caphiten är på relativt låga 5,8 miljoner dollar.
Det negativa: Quick såg inte speciellt vass ut under grundserien, med endast 90,2 i räddningsprocent. Det är något att lägga på minnet, i alla fall. Och kom ihåg att vi snackar om ett tioårskontrakt. Om Quick är ojämn i grundserien nu, hur är han när han fyllt 35?
Vad Ilya Bryzgalov skulle säga: ”LA nice beach. You can swim. Not like Philly. Dark water. Dark like in the woods. Or in universe”.
Vad Don Cherry skulle säga: ”WELL OF COURSE QUICKIE IS GOOD, HE’S A GOOD CANADIAN….OH”.

Namn: Tuukka Rask.
Klubb: Boston Bruins.
Kontrakt: 8 år, 56 miljoner dollar.
Det positiva: 7 miljoner dollar i caphit är hanterbart, särskilt om lönetaket förväntas stiga rätt kraftigt de kommande åren. Och av det vi sett hittills, så är Rask utan tvekan en av ligans bästa målvakter.
Det negativa: Materialkostnaden kommer inte gå ned.

Vad Ilya Bryzgalov skulle säga: ”Rask happy now. But everybody get buy out. It is like NHL law. If you sign big contract and NHL find out, you be buy out.
Vad skulle Don Cherry skulle säga: ”YA KNOW I CANT BELIEVE THIS KID IS FROM A COUNTRY THAT IS CLOSE TO HARDY ASTROMS COUNTRY”.

Namn: Ilya Bryzgalov.
Klubb: Philadelphia Flyers.
Kontrakt: 9 år, 51 miljoner dollar.
Det positiva: ”It’s Always Sunny in Philadelphia” var under en period bara den näst roligaste showen från Pennsylvania.
Det negativa: Showen är över. Nedlagd. Det finns även en liten risk att huvudrollsinnehavaren har gjort sitt i NHL. Experimentet blev inte helt gratis för ägaren Ed Snider och målvaktscirkusen i Philly lär hålla på ett tag till. För ni tror väl inte på allvar att duon Emery/Mason tar laget lååångt in i slutspelet? Nä, tänkte väl det.
Vad Ilya Bryzgalov sa: ”I am grateful”.
Vad Don Cherry skulle säga: ”YA ALL KNOW I DONT LIKE COLOURFUL PERSONALTIES”.

/Stefan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB