Startsida / Inlägg

Bruce Bowen, Sverige och Schweiz

av Petter Westin

Om du glömt bort vad Bruce Bowen tjänade sina pengar på som NBA-spelare, så räcker det med en enkel sökning i Aftonbladets bildarkiv för att friska upp minnet.

bowen-2000
2000: Bruce Bowen spelar försvar.

bowen-2002
2002: Bruce Bowen spelar försvar.

bowen-2004
2004: Bruce Bowen spelar försvar (ja, mycket Kobe under de här åren).

bowen-2005
2005: Bruce Bowen spelar försvar.

bowen-2006
2006: Bruce Bowen spelar försvar.

bowen-2007
2007: Bruce Bowen diskuterar med en domare (förmodligen om hur Bruce Bowen spelar försvar).

bowen-2008
2008: Bruce Bowen, ehrm, spelar försvar.

bowen-2009
2009: Bruce Bowen spelar försvar.

bowen-2012
2012: Bruce Bowen har lagt av sedan tre år tillbaka, men Bruce Bowen spelar fortfarande försvar.

Foto: AP/TT.

***

…förutom att vara en plågoande i defensiven, så kunde Bruce Bowen skjuta trepoängare – och han var en väldigt smart spelare. Därför är det bara logiskt att han blivit en uppskattad expert på ESPN.

I samband med att jag bevakade Sveriges basket-EM lyckades jag få tag på den odraftade, legendariske tuffingen för en telefonintervju. Jag ville veta hans syn på våra svenska NBA-spelare. Ungefär så här lät samtalets aningen trevande start…

Bowen: Well, it’s tough for those Swedish guys you know. Thabo Sefolosha is the only one who plays for a winning team.
Jag: Thabo is from Switzerland, not Sweden.
Bowen: (Tystnad). Oh…okay. Well, it’s still tough for those guys.

Efter att de intiala Sverige/Schweiz-förvirringen lagt sig, hade den gamle Spurs-hjälten många intressanta saker att säga. Han hade mycket bra koll på Jeffery Taylor och Jonas Jerebko, och kände även till att den förstnämnde har jämförts en del med…just det, Bruce Bowen.

Jag vet att du ogillar jämförelsen Jeff, men om du läser den här artikeln så ger Mr. Bowen ett lite annorlunda perspektiv på den. Det handlar ju inte nödvändigtvis om det spelmässiga – kanske snarare om saker som inställning, arbetsmoral och träningsvilja. Att vara öppen för coachning och att försöka hitta olika sätt att maximera sin talang.

Förutom det ni kan läsa om på länken ovan, så sa Bruce Bowen också så här…

…om Jerebko och Josh Smith:
– Jag tror de kan fungera ganska bra tillsammans eftersom Jonas kan göra andra saker än Josh. De skulle vara spännande att se dem på planen samtidigt. Eftersom Jonas är spelskicklig kommer han kunna hitta Josh i alley-oops och det skulle skapa intressanta matchup-problem för motståndarna.
…den nuvarande statusen på Detroit Pistons:
Joe Dumars är en mycket bra general manager, och nu försöker han återskapa den där defensiva identiteten som hjälpte Detroit att vinna titeln 2004. De har många unga, duktiga spelare. Jerebko har sin storlek och kan dra isär försvaret när han sätter sina skott.
…om Jeffery Taylors attityd:
– Jag pratade med Rod Higgins (sportchef i Bobcats, reds. anm) och han berättade om en spelare som jobbade hårt hela säsongen, även fast hans lag förlorade väldigt många matcher. Det tittar jag alltid efter, spelare som har en brinnande önskan att bli bättre. Det är de spelarna som du kan utveckla och bygga kring på lång sikt.
– I Charlotte såg jag en positiv, engagerad spelare som ville ta chansen varje gång han var inne på planen.
…om vad Bobcats och många andra bottenlag saknar:
– Problemet för många av de unga spelarna i ligan är att de saknar rutinerat ledarskap i truppen. När jag var ny hade jag veteraner som Tim Hardaway och Alonzo Mourning som visade vägen.
– Nu med Al Jefferson har Bobcats en närvaro under korgarna som kommer hjälpa deras vingspelare. I takt med att Jeffery fortsätter arbeta på sitt skott kommer det betyda mycket.
…om mentaliteten en ”lockdown defender” måste ha:
– Den största nyckeln när du spelar mot en Kobe Bryant, en Carmelo Anthony och såna superstjärnor – kan du fortsätta jobba hårt även efter att de satt fyra–fem skott i rad? Kommer du fortsätta vara aggressiv, jobba dig igenom motgångarna och fortsätta utmana honom i försvaret?

För ännu mer insikt i vad amerikanska experter, krönikörer och reportrar tycker om Jerebko och Taylor – läs den här omfattande panelen (plusinlåst). Massor av matiga analyser, brutal ärlighet och intressanta framtidsprofetior. Kanonläsning från några tunga namn som är väldigt respekterade i basketkretsar over there.

Dessutom laddar vi för en basketspecial i Sportbladet Show, redaktionens nya webb-tv-satsning. Ratta in sändningen ikväll 20.00. Vi har intervjuklipp med både Jeffery Taylor och Jonas Jerebko. Olivier Ilunga, landslagsmeriterad ligaspelare i Solna Vikings, gästar studion. Dessutom ska undertecknad finnas med på ett hörn och försöka staka fram nånting av värde… klicka in er och kolla om jag lyckats smuggla in något Hawks-plagg framför kamerorna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB