Startsida / Inlägg

Inför NFL: Vecka 16

av Petter Westin

Känner ni hur det vibrerar, mullrar, slår gnistor?
NFL:s vecka 16, den näst sista omgången i grundserien, är här. Det känns som att sensationell, nervkittlande dramatik ligger i luften igen.

Det är väl just så här högsta hönset Roger Goodell och klubbarnas ägare föreställt sig att slutet av en säsong ska se ut, när de förändrat och förädlat sin produkt.
Inte bara för att slutspelsracet på många håll fortfarande är vidöppet, utan också för sättet spänningen kramats fram de senaste åren.
Quarterbacks, receivers och running backs nosar på rekordnivåer. Defensiva coacher sliter sitt hår för att deras adepter ska vinna kampen. En kamp mot såväl offensiva fysfenomen som en snävare regelbok. Oftast går det inte.

De två senaste omgångarna har det gjorts totalt 1703 poäng i NFL. 859 i vecka 14, och 844 i vecka 15. Det mesta någonsin över en tvåveckorsperiod, och de två högsta enskilda noteringarna i ligans historia.

Och det funkar ju.
Hur högljutt old school-försvarsromantikerna än beklagar sig över flag-football-regler, så älskar den breda publiken hur sporten ser ut idag.
30 av de 31 mest sedda tv-programmen i USA den här hösten är NFL-matcher.

Ligan är en ostoppbar underhållningsmaskin, omöjlig att värja sig mot när man väl står i dess väg.
Och jag kan knappt bärga mig tills fler svenskar upptäcker samma sak.

***

Om du vill grotta ner dig i slutspelsjakten och den exakta betydelsen av varje match, så rekommenderar jag den här behändiga guiden.

Själv missar jag inte de här tre rysarna, som samtliga sänds på TV10 ikväll:

19.00: Carolina Panthers–New Orleans Saints.
Ödesmatch i striden om NFC South. Vem hade trott det i början av oktober, när Panthers förlorade med 6–22 mot Arizona, hade 1–3 i vinst/förlust-kolumnen, och Ron Rivera var så gott som sparkad? Sedan dess har den pånyttfödde gamblern lett sitt lag till nio segrar på tio matcher. Den enda förlusten kom för två veckor sedan borta mot just New Orleans. Men ni vet vad de säger: Drew Brees i Superdome och Drew Brees on the road är inte riktigt samma grej.

22.25: Baltimore Ravens–New England Patriots.
Förutom att Ravens är regerande Super Bowl-mästare som slåss för att ta sig tillbaka till slutspel, så har de också ligans just nu hetaste special teamer: Justin Tucker. Han har inte missat ett field goal sedan den 15 september. I måndags mot Detroit sparkade han in samtliga Baltimores 18 poäng – inklusive den avgörande 61-yardaren (!) i slutminuten. Efteråt föregick 24-åringen med gott exempel och slog ett slag för fantasy football, på rikstäckande primetime-tv. Justin Tucker är inte en kicker – han är en rockstar. (Och en operasångare, visar det sig).

02.30: Philadelphia Eagles–Chicago Bears.
En showdown mellan ”Männen som kunde tala med quarterbacks”. Rookiecoacherna Chip Kelly och Marc Trestman har krossat alla tvivel. Nu vet vi att deras spelsystem funkar på högsta nivå. Eagles snittar 26,4 poäng (sjunde bäst i NFL) 414 offensiva yards (näst bäst) per match. Bears siffror är 29 poäng (näst bäst) 393,4 yards (sjunde bäst). Kelly och Trestman har fått killar som Nick Foles och Josh McCown (succévikarie tills Jay Cutler kom tillbaka förra veckan) att producera som storstjärnor. Ny poängfest inatt?

Vad missar du inte idag?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB