Startsida / Inlägg

Mahlangu är en supervärvning

av Markus Wulcan

Nu tickar bomberna in på löpande band här.

Håkan Mild verkar inte ha börjat kränga högkvalitetsglass på heltid än så länge i alla fall.

IFK Göteborg vinner alltså dragkampen om förre HIF-stjärnan May Mahlangu, 24, enligt min kollega och vän Johan Flinck, som är bosatt i Helsingborg och expert på det mesta, ta mig fan.

Man ska ha klart för sig att sydafrikanen är en av allsvenskans absolut bästa spelare när han inte är hälseneskadad, kanske topp tre. Och det finns inte en klubb i allsvenskan som inte vill ha May Mahlangu. Så det är en väldigt tung prestigevärvning.

Men det första spontana tanken är ändå: WHAT, en mittfältare till? Dessutom vill ju Blåvitt ha hem BÅDE Sebastian Eriksson och Gustav Svensson. Det aviserade Mild på presskonferensen häromdagen. IFK Göteborg består snart enbart av mittfältare, men det är klart att det finns en tanke bakom den här värvningen.

Eller ska Micke Stahre bli den första coachen i världen som formerar laget enligt 0-10-0-modellen?

Jakob Johansson och Philip Haglund utgjorde en grym innermittfältsduo i fjol och det ruckar man inte på i första taget. Men JJ sitter på utgående kontrakt och kan mycket väl lämna i sommar. Haglund skulle kunna funka i en släpande anfallsroll bakom Robin Söder. Sedan tar det väl ett tag innan Mahlangu är i matchform igen antar jag. Både JJ och Haglund funkar även som mittbackar vid behov.

Man skulle kanske kunna ändra på spelsystemet också, men det känns väl vågat i detta skede, nu när Blåvitt börjar få fason på saker och ting i ett klassiskt 4-4-2, om än med vissa justeringar i enskilda matcher. Men Mahlangu är inte värvad för att sitta på bänken, den saken är klar. Det var å andra sidan inte Nordin Gerzic heller. Örebrokillen lär väl för övrigt byta klubb snart efter den här nyheten.

Jag räknar dock med att en back och/eller en anfallare är på gång in inom kort, för det är ju där det verkligen behövs förstärkning, framför allt i försvaret om jag får säga mitt.

Ska bli intressant att se vad det blir för längd på Mahlangus kontrakt. Att det skulle röra sig om sex månader, vilket agenten tydligen har velat, ser jag som helt uteslutet. Det handlar nog om ett avtal på åtminstone 1,5 år, förmodligen längre. Time will tell.

En rolig detalj: Mahlangu ville ju inte gå till Malmö för att Hareide tydligen skulle förespråka  att slå långa bollar över stackars Mahlangu på mitten. Och nu väljer han i stället IFK Göteborg som… ja, inte direkt spelar som FC Barcelona i alla fall.

Men det lär bli färre långbollar i år utan Hysén på topp.

Hur som helst är May Mahlangu en väldigt spännande värvning, men man bör komma ihåg att han nyss har haft en svår skada och det finns en risk att det blir ett mellanår, om man också väger in anpassningstiden.

Vad tycker ni?

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB