Jobba på Sveriges största ledarsida!

av Karin Pettersson

Nu söker vi på Aftonbladets ledarredaktion en vikarierande redaktionssekreterare.

Du ska ha stor talang för att skriva och mycket goda kunskaper om politik. Du får gärna ha erfarenhet av att skriva opinionstext. Erfarenhet av journalistiskt arbete på redaktion är ett måste, liksom kunskap om sociala medier och nya idéer om hur framtidens opinionsjournalistik borde se ut.

Som redaktionssekreterare har du – förutom att skriva ledare – ansvar för att lägga redaktionens arbetsscheman, hantera fakturor och hålla i det dagliga arbetet.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk och ett krav är att du delar våra värderingar.

Vikariatet sträcker sig från 1 september 2016 till sista maj 2017. Sista ansökningsdag är 23 maj. Skicka din ansökan till karin.pettersson@aftonbladet.se.

Mer om lönedumparna Orange

av Daniel Swedin

I dag skriver jag en text om bemanningsföretaget Orange, som ägnar sig åt lönedumpning i den svenska vården. Bolaget har även haft verksamhet i vårt grannland Norge, men i början av maj fick man nog.

Här kommer lite länkar om Oranges uttåg ur Norge.

Nå kastes Orange Helse også ut av Oslo (Fagbladet):

Det er tre punkter i kontrakten som er bakgrunnen for at kommunen nå sier opp samarbeidet med Orange Helse:

• Gjentatte brudd på lover, forskrifter og instrukser.

• Gjentatte brudd på forhold som går ut over brukernes helse og trivsel.

• Gjentatte brudd på manglende evne/vilje til å etterkomme Oslo kommunes pålegg om å oppfylle kontrakten.

Sier opp avtalen med Orange Helse (Kommunalrapport)

Millionkontrakter med flere av landets kommuner står på spill for Orange Helse AS fordi vikarer blant annet har jobbet ulovlig mye.

Slutt for Orange Helse i sykehusene (Sykepleien)

Vikarbyrået Orange Helse har rotet med lønnsutbetalinger og brutt arbeids- og hviletidsbestemmelsene på norske sykehus. Nå er rammeavtalene med tre helseregioner sagt opp.

Salt-Sjöbo

av Anders Lindberg

I måndags skrev jag en ledare om motståndet mot ett eventuellt boende för ensamkommande i välbärgade Saltsjö-Boo i Nacka. Grannarna föredrog Hells Angels framför flyktingbarnen.

Jag skriver att dessa problem framförallt handlar om okunskap. Men att döma av mail och sociala medier finns även ett stort mått organiserad rasism bakom motståndet.

Det visar ännu tydligare att vi inte kan låta enklaver uppstå i det svenska samhället som etablerar helt separata normsystem.

Det som händer i Saltsjö-Boo påminner om debatten i den skånska kommunen Sjöbo åren 1987 och 1988. Där drev det lokala Centerpartiet igenom en folkomröstning om invandring 1988 vilket startade en landsomfattande debatt om rasism. Det handlade om 15 flyktingar.

Samma år bildades även Sverigedemokraterna.

Nästan 30 år senare är debatten i stort sett den samma, även om namnen på orterna växlar.

Samtidigt finns det något hoppfullt i att allt verkar återupprepas. Sedan flera år har Sjöbo kommun ändrat politik och enligt länstyrelsen beräknas kommunen i år ta emot 79 flyktingar.

Förhoppningsvis tar inte utvecklingen 30 år i Saltsjö-Boo.

Anders Lindberg

Slarvig artikel om ”svenskhat” av Federico Moreno

av Anders Lindberg
Skärmavbild 2016-05-15 kl. 08.04.16

I går publicerade Federico Moreno på Expressen/Kvällsposten en artikel med rubriken ”Hatet mot svennarna”. Hans belägg är bland annat ovanstående tweet av Yasmin Hussein som tidigare varit praktikant under två veckor på Aftonbladets ledarsida.

På twitter skriver han som motivering att hon är ”makthavare”.

Resten av hans text består av anekdoter och intervjuer från stadsdelen Seved i Malmö.

Detta är slarvig journalistik när den är som sämst. Materialet har med skohorn pressats in i en förutbestämd tes.

Yasmin Husseins tweet har för det första inget med ”hatet mot svennar” att göra. Hon skämtar med den handskakningsdebatt som uppstått i MP-skandalen och att sätta detta under rubriken ”hat” är trams (vilket alla som läser tweeten ju inser).

För det andra måste man som journalist faktiskt ha ett minimum av belägg när man hänger ut en namngiven person som någon som ”hatar” svenskar. Det har inte Federico Moreno. Faktum är att han inte ens förklarar vad bilden på Yasmin Hussein och hennes tweet gör i texten bland hans andra exempel som innefattar våld, skadegörelse, brott och grova hot.

För det tredje är Yasmin Hussein svensk. Fredrico Moreno försöker skriva in henne i ett ”dom” som står i motsättning till och hatar det svenska. Det är faktiskt ett extremt fult grepp.

Skärmavbild 2016-05-15 kl. 08.32.17

Om jag hade skrivit exakt samma tweet med exakt samma ord skulle Federico Moreno aldrig satt mig under rubriken ”Hatet mot svennar”. Så varför gör han så mot Yasmin Hussein?

En parantes är att Federico Moreno, trots påpekande, inte ens ändrat sakfelet att Yasmin Hussein skulle vara ledarskribent på Aftonbladet.

Det är möjligt att Federico Moreno hanterat övriga källor till artikeln ”Hatet mot svennarna” på ett mer normalt sätt och inte fulvinklat lika mycket.

Annars är detta faktiskt ingen reportage, utan en form av skönlitteratur.

Anders Lindberg

En liberal strejk

av Daniel Swedin

Den 18 maj kan 300 tidningsgrafiker som är organiserade av GS-facket komma att gå ut i strejk. Tidningar som Östgöta Correspondenten, Bohusläningen, Dagens Nyheter, TTELA och Expressen kommer i sådana fall att drabbas. Vad strejken handlar om kan man läsa här.

En som är mycket vred över strejkvarslet är Expressens liberale chefredaktör Thomas Mattsson. Det är ett ”historiskt misstag”, menar chefredaktören i en bloggpost på Expressen.se.

Mattsson tycker inte att en strejk som drabbar företaget där han är chef kan vara rimlig eftersom hans företag gör så viktiga saker. På så sätt är han ingen unik chef, men det finns ett resonemang som är lite intressant.

Så här skriver Thomas Mattsson:

Som chefredaktör för en privatägd kvällstidning på en konkurrensutsatt marknad där den andra aktören, socialdemokratiska Aftonbladet, delägs av LO är det naturligtvis också extra stötande att ett av LO:s medlemsförbund, alltså GS-facket, valt att strejkhota just Expressens tryckeri, men inte Aftonbladets…

Hoppla!

Tydligen vill Expressens chefredaktör ha en generalstrejk.

Tja, det är i alla fall konkurrensneutralt.

Moderater älskar att äga – gemensamt

av Daniel Swedin

Moderaterna vill återställa rut-avdraget. Det meddelar partiledaren Anna Kinberg Batra i dag. I dag är det så att staten betalar till hälften av räkningen om familjens rut-tjänster kostar upp till 100 000 kronor om året, men det är för snålt. Man ska kunna köpa städning för 200 000 och få tillbaka hälften, tycker M.

– Vi såg direkt när taket halverades att antalet företag minskade, säger hon i dag.

Tidigare har Moderaterna mest pratat om höjda rut-tak som mycket viktiga för de människor som köper jättemycket städning. Men när regeringen ändrade reglerna så sa städföretag rakt ut att att vanliga skattebetalare inte behövde oroa sig: Av de drygt 600 000 svenskar som gör rut-avdrag är det ­bara 1,8 procent som slår i taket.

Så vad säger Anna Kinberg Batra då? Jo, att ett antal svenska företag, enligt uppgifter som M har, inte klarar sig om inte staten betalar hälften av deras arbete. För det är så fakturamodellen för rut-avdrag fungerar.

I fjol kostade rut-avdraget staten 3,4 miljarder kronor och en stor del av den summan går alltså till att människor överhuvudtaget ska kunna driva sina städföretag, om man ska tro Anna Kinberg Batra. Är det riktigt rimligt med skattesubventioner till det privata näringslivet?

Ja, Anna Kinberg Batra måste tycka det. Plötsligt blir den debattartikel där M-ledaren öppnade för en ny syn på näringslivet och mer gemensamt ägande begriplig.

Varför inte klippa till och socialisera hela städbranschen i stället? Det är ju samma pengar.

Sida 1 av 199
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB