Startsida / Inlägg

Derbyt helgens match – PSG får ursäkta

av Johanna Frändén

En av de sämsta sakerna med att bevaka europeisk fotboll live och på plats är att man missar så mycket europeisk fotboll.

I detta nu borde jag så klart halvligga i soffan med en pizza framför LyonSaint-Etienne som alla normala människor, men plikten kallar och jag sitter i stället på ett tåg till Annecy, där Evian tar emot PSG på upploppet av Ligue 1 2012/13.

Mer om det strax, men först måste vi hänga kvar en stund vid Rhône-Alpes-derbyt som är ett av Frankrikes absolut hetaste, för att inte säga årets match, och det blir inte sämre av att ASSE för en gångs skull har Lyon inom räckhåll i ligan och att en plats i Europa står på spel.
Saint-Etienne är Frankrikes mesta mästare, OL är de senaste tio årens Ligue 1-gigant, och rivaliteten mellan de två grannstädernas supportrar gör att Evian – PSG i bästa fall kommer att bli en trevlig söndagsdessert frampå kvällskvisten.
De gröna har inte förlorat en ligamatch efter nyår och kommer till Stade Gerland med rejäl vind i seglen efter ligacupsegern mot Rennes häromsistens.

Framför allt kommer man med sin alldeles egen fixstjärna Pierre-Emerick Aubameyang i storform, och dessutom med alla hästkrafter återfunna.
Aubame” drabbades av inbrott hemma i Saint-Etienne medan han spelade ligacupfinalen på Stade de France i Paris förra fredagen och tvingades ägna dagarna efter match åt polisanmälningar och tråkiga samtal med försäkringsbolaget, medan lagkamraterna åkte kortege genom staden för att ta emot det gröna folkets hyllningar.
PEA är lite svag för bilar, ni minns så klart när han målade om sin Aston Martin i klubbens färger, och tvingades deppigt nog konstatera att hans Audi Q7 försvunnit i och med inbrottet. Men inför kvällens derby berättar l’Équipe att dyrgripen återfunnits på en boendeparkering i en lite shady stadsdel i Saint-Etienne och så var allt bra igen.

pomme

Aubame älskar att köra bil ungefär lika mycket som han gillar att spela fotboll och har bland annat berättat för tidningen So Foot:
– Under tiden i Lille kunde ibland ta bilen hela vägen till Milano när jag skulle ta ett flyg hem för landslagsuppdrag. Jag känner mig så fri när jag kör bil. Och så är jag en riktig lantis.

Till en redan, inbillar jag mig, ganska lång flygtur till hemlandet Gabon plussade PEA alltså frivilligt på en enkelresa Lille-Milano i bil.
Vi pratar alltså jag vet inte hur många hundra mil från det nordligaste Frankrike till Lombardiet i Italien.

Ett tips till inbrottstjuvar i franska småstäder är ju annars att om ni lyckas få med er en av regionens mest utmärkande och blingade bilar i en lyckad stöt kan det vara smart att ställa den i ett garage där ingen ser den.

Lyon blev i går av med sin förstemålvakt Remy Vercoutre som slet sönder ett ledband på träning, och får i dag förlita sig på 22-årige Anthony Lopes som gör Ligue 1-debut med ett derby minsann.

Annars är eftermiddagens bästa kompis-möte det mellan hemmalagets anfallsess Bafétimbi Gomis och hans andlige lillebror i Saint-Etienne Jushua Guilavogui, som just för stunden är lite lack på ”Bafé” för att han inte kom och tittade på ligacupfinalen mellan ASSE och Rennes.
– Han kom inte trots att han hade lovat mig. Han tyckte att det var lite för nära derbyt, säger Guilavogui besviket till l’Équipe, men tillägger:
– Det är han som lärt mig vara ett fotbollsproffs och sett mig växa upp. Jag vet hur mycket kärlek och vänskap han hyser för mig.

Snyft.

Nu får ni titta på match och jag åka tåg och så var vår lott i livet.
Hörs lite senare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB