Startsida / Inlägg

Inför helgens omgång, tolv poäng kvar att spela om!

av Kviborg Arneng

Med fyra omgångar kvar att spela är det stor spänningen i kampen om vem som ska ta Champions League-kvalplatsen. Just nu är det Bayer Leverkusen som har den men de jagas av både Wolfsburg (1 poäng efter) och Borussia Mönchengladbach (2 poäng efter).
Än större spänning kanske det är i bottenstriden där storklubbarna Nürnberg, Hamburg och Stuttgart alla tillsammans med Eintracht Braunschweig är inblandade i den absoluta bottenstriden. Det är viktiga matcher som spelas i omgång 31. Här följer en liten genomgång av de matcher som vi visar på Eurosport.

Borussia Dortmund – FSV Mainz 05, lördag 15.30, Eurosport 2
Dortmund har hittat toppformen sent och på slutet visat riktigt hög klass. Senast vann laget der Klassiker borta på Allianz Arena med hela 3-0 och det var en riktig skalp. Visst hade FC Bayern redan avgjort ligan men den här matchen betyder så oerhört mycket för bägge lagen att prestigen i matchen fanns där ändå. Även i hemmamatchen mot Real Madrid visad BVB hur bra de är för dagen. Hade det inte varit för Mhkitaryans missade chanser så hade Dortmund varit i semifinal nu. Marco Reus har varit strålande på slutet och är i fantastisk form. Dortmund har även hunnit med att ta sig till final i tyska cupen efter seger över Wolfsburg.

Mainz fortsätter att vara stabila. Senast hemma mot Werder Bremen var det avgjort redan i halvtid. 3-0 stod det då och det blev också slutresultatet. Målskyttar var självmål från Petersen, Moritz och Mallis. Just Yunus Malli var planens bäste spelare och det var inte långt ifrån att han gjorde sitt första Doppelpack (två mål i en match).
Tränaren Thomas Tuchel har enligt rykten tackat nej till tränarjobbet i Leverkusen. Att Tuchel är het på marknaden är inte konstigt. Han har gjort det fantastiskt i Mainz och frågan är väl i vilken större klubb han hamnar.
Den här matchen är intressant för Klopps och Tuchels stilar är ganska lika. Det är hög gegenpressing som gäller och det kommer i alla fall inte bli någon defensivt avvaktande match.

Hamburger SV – Vfl Wolfsburg, lördag 18.30, Eurosport 2
En otroligt viktig match för båda lagen. Hamburg ligger just nu på kvalplats och Wolfsburg är femma, en poäng efter Leverkusen. Hamburg förlorade senast borta mot ett Hannover i form, efter att Ya Konan avgjort i den 86:e minuten. 2-1 slutade matchen. Hakan Calhanoglu gjorde Hamburgs mål på en frispark och just Calhanoglus frisparksfot är ett riktigt vapen för HSV. Hamburg är annars på uppgång för dagen och jag tycker att trycket i laget och spelet ser klart bättre ut under Slomkas ledning. Senaste hemmamatchen slutade med seger 2-1 mot Bayer Leverkusen. Just på hemmaplan har Hamburg tillsammans med hemmapubliken kunnat skapa ett skönt drag, något som kanske kan ge tre nya poäng.

Wolfsburg förlorade cupsemin borta mot BVB med 0-2 och det var inte mycket att säga om. I förra ligaomgången vann Wolfsburg enkelt trots att man hamnat i underläge tidigt. Olic, Perisic x 2 och Malanda blev målskyttar. Även i omgången innan det gjorde laget en bra prestation, i alla fall i första halvlek. Den gången var det Dortmund på bortaplan som var motståndare och Wolfsburg kunde ha avgjort matchen under de första 45 minuterna. Nu blev det inte så utan en 1-0-ledning i halvtid utbyttes mot en 1-2-förlust. Hur som helst så är Wolfsburg i bra form och har alltså chans på fjärde platsen i tabellen som ger CL-kval. Det här blir en rysare.

FC Nürnberg – Bayer Leverkusen, söndag 15.30 Eurosport 2
Nürnberg har ett utsatt läge i tabellen med fyra matcher kvar att spela. Under strecket och med en form som inte är rolig att titta på. Senast blev det storstryk borta mot Wolfsburg 1-4. Detta trots att man tog ledningen i den 8:e minuten genom Feulner. Just nu är det inte så mycket som talar för att Nürnberg ska hålla sig kvar. Både Hamburg och Stuttgart ser starkare ut för dagen och det samma gäller faktiskt Braunschweig som jagar underifrån. Denna match är hemma och det krävs nog poäng här om man inte ska halka efter. Josip Drmic har varit lagets bästa spelare under en längre tid och det är hans målform Nürnbergs fans får sätta sitt hopp till.

Leverkusen bytte tränare inför förra omgången. Sami Hyypiä fick lämna och in kom Sascha Lewandowski. Det gav effekt och den usla svit som Leverkusen hade bröts direkt. Formsvaga Hertha Berlin fick se sig besegrade med 2-1 efter mål av Kiessling (spelade sin 250:e Bundesligamatch) och Brandt. Leverkusen gjorde ingen fantastisk match men hade den lilla tur som krävs ibland och de tre poängen som spelades in var mycket viktiga. Nu är man fortfarande på CL-kvalplatsen men lagen under jagar.
Det här blir en spännande match. Leverkusen ska vara favoriter i och med segern senast och det faktum att Nürnberg visat så svag form. Nürnberg spelar dock för sin överlevnad här och Leverkusen kan räkna med en tuff match.

VFB Stuttgart – Schalke 04, söndag 17.30 Eurosport 2
Stuttgart har visat upp bra spel på slutet har bra form. Senast borta mot Mönchengladbach ledde laget  med 1-0 till den 89:e minuten då geniet Juan Arango slog till. Målskytt för Stuttgart var Dudavi. I omgången innan tog laget en säker hemmaseger då Freiburg slogs tillbaka med 2-0. Tabelläget är dock fortfarande utsatt då laget ligger precis ovanför kvalplats.

Schalke 04 har mycket bra form och visat upp en ruskig stabilitet efter vinteruppehållet. Detta trots att skadelistan varit lång. Senast mot Frankfurt gjorde Schalke en riktigt bra match. Max Meyer gav Schalke ledningen men det var inte förrän i den sista spelminuten som inropande Farfan avgjorde på en snygg frispark. Schalke skapade dock mycket chanser i den andra halvleken och laget kunde avgjort tidigare. Bland annat brände Huntelaar en straff och matchens bäste spelare, Julian Draxler, fick ett mål bortdömt för offside.
Schalke 04 har CL-platsen nästan klar nu och den här matchen betyder betydligt mer för Stuttgart. Schalke har på bortaplan inte visat upp samma spel som hemma i Gelsenkirchen och jag tror att Stuttgart vinner denna match. Spänning att vänta även i Stuttgart alltså.

Spana gärna in veckans Achtung Fussball som ni finner nedanför!

Klicka här.

/Arneng

110
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB