Startsida / Inlägg

Spanska FC Bayern mot tyska Real Madrid

av Kviborg Arneng

Oavsett vilket torg eller gränd man stack in sitt huvud i Madrid så både syntes och hördes tyskarna. Till och med från mitt hotells takterrass högt upp i luften ekade ljudet från öl-förfriskade Bayern-supportrar som dagen till ära intagit den spanska huvudstaden.

Real Madrid mot FC Bayern är den europeiska versionen av ”El Clásico” och precis som semifinalen 2012, då jag också var på plats, låg det nu något elektriskt över hela det område som hyser Santiago Bernabéu.

Att dessa jättar från Spanien och Tyskland nu beskrivs som världens två bästa klubblag har grund i både nu- och dåtid. Men det som en gång var tyskt och för den delen lika mycket spanskt har nu snurrat till sig och det rejält. FC Bayern är mer katalanskt än FC Barcelona och Real Madrid är mer tyskt i sin stil än FC Bayern.

Från min synvinkel igår såg jag ett Bayern som till en dåres envishet rullade bollen bakåt och i sidled gång på gång. Iker Casillas hade en förhållandevis lugn afton och behövde egentligen bara ingripa en gång då Mario Götze tilläts skjuta från nära håll. Resten av tiden var förvisso en uppvisning i bollinnehav men samtidigt en minst lika stor uppvisning i ineffektivitet.

Pep Guardiola har redan plockat hem ligatiteln och hans klubb får ses som favoriter i återstående turneringar (Tyska cupen och Champions League), men tro inte alla är nöjda för det. FC Bayern är en klubb där det vimlar av gamla legendarer som har en åsikt om allt och lite därtill. Husguden heter Franz Beckenbauer och slaktade Guardiolas taktik efter matchen och menade på att bara tur förhindrade Bayern från ett större nederlag.

Detta är ett klassiskt scenario i Bayern och att det nu målas upp någon slags kris bevisar ju egentligen bara hur pass suveräna FC Bayern är och har varit genom tiderna.

Men spelet då, är det tråkigt? Naturligtvis beroende på vem du frågar och enligt min uppfattning kan det emellanåt bli ett överdrivet bollinnehav där ingenting händer mer än att bollen passas kort hundra gånger.

I klubbar som Real Madrid, Barcelona och FC Bayern är det titlarna som är det primära men nästan väl så viktigt är hur dessa titlar spelas hem. Det är därför Pep Guardiola kan ta tre tunga titlar denna säsong men likväl få sig en besk salva av en Bayern-ikon som Franz Beckenbauer. Det känns väldigt tyskt på något vis.

/Kviborg

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB