Startsida / Inlägg

Hamburg-supporter: – Oj, vart ska man börja?

av Kviborg Arneng

Nu på lördag spelar klassiska Hamburg en match som gäller liv och död, eller åtminstone en match som skjuter upp nyss nämnda fakta. Filip Wollin är en inbiten HSV-supporter som dessutom skriver om laget på SvenskaFans. Bloggen tog tempen på en mycket nervös herre som mellan raderna ser ut att givit upp allt hopp.

Klassiska Hamburg får i bästa fall kvala sig kvar i Bundesliga. Hur skulle du vilja beskriva säsongen fram tills den sista omgången?

– Katastrofal, minst sagt. Med tanke på att styrelsen inför säsongen satte upp målet att vi skulle nå en Europaplats så har den varit ett enda stort misslyckande. Det är mycket som inte har fungerat, varken på planen eller inom ledningen, samtidigt som vi har haft oerhört mycket otur under i stort sett hela säsongens gång.

Vad ser du som de största anledningarna till att HSV är i den situationen man nu befinner sig i?

– Oj, vart ska man börja? Redan innan vi gick in i årets säsong så var vi en klubb i fritt fall, och det har sannerligen inte blivit bättre under säsongens gång. Det räcker med att man kollar på tränarfronten så förstår man att saker och ting inte står rätt till då vi nu är inne på vår tredje tränare sedan seriestarten. Sedan så har vi haft ofantligt mycket skador där ett flertal nyckelspelare har varit disponibla under längre perioder. En inkompetent ledning med sportchefen Oliver Kreuzer i spetsen har inte heller gjort saken bättre då han har lånat ut både Dennis Aogo och Artjom Rudnevs, två spelare som verkligen kan göra skillnad. Det går egentligen att fortsätta att rabbla upp saker som ligger bakom den här fiaskosäsongen, men främst omsättningen på tränarposten samt de många skadorna anser jag är de huvudsakliga orsakerna till vår sköra position.

Vad talar för respektive inte för att Hamburg kniper kvalplatsen?

– Det är vi som sitter i förarsätet och det är verkligen upp till oss själva nu. Vad det verkar så kommer succélånet ifrån Hertha Berlin, Pierre-Michel Lasogga, att kunna spela vilket är guld värt. En poäng bör räcka för att säkerställa kvalplatsen, men frågan är om mentaliteten finns där? Mainz jagar en Europaplats och de har verkligen allt att spela för. Man ska också komma ihåg att Mirko Slomkas bortafacit är minst sagt uselt, någonting som även defensiven är. Det gäller att René Adler har en bra dag på jobbet samtidigt som någon av Lasogga och underbarnet Hakan Calhanoglu kan leverera framåt, då kvittar det hur det går i Nürnbergs och Braunschweigs matcher.

Samlad omgång på lördag är det som gäller. Som supporter till Hamburg misstänker jag att dina nerver kommer spela dig ett spratt. Kan du beskriva hur lördagen kommer att se ut för din del och hur du följer matchen?

– Jag kommer i vanlig ordning att ge mig ut på en långpromenad innan matchen, någonting som har blivit en vanesak den här säsongen, för att rensa huvudet innan jag bitandes på naglarna slår mig ner framför Eurosport Player samtidigt som jag hoppas på att vi visar att vi förtjänar kvalplatsen mer än vad Nürnberg och Braunschweig gör. Rent mentalt så är jag inställd på en eventuell nedflyttning, så jag tror ändå att jag kommer att kunna hantera det bra om det nu skulle ske. Om vi skulle säkra kvalspelet så blir det till att fira med några lokala öl som inköptes senast jag var nere i Hamburg.

Handen på hjärtat, spelar Hamburg i Bundesliga 2014/2015?

– Hjärtat säger ja – hjärnan säger nej. Om jag ska vara helt ärlig så anser jag inte att vi förtjänar att spela i Bundesliga med tanke på hur misskött hela föreningen är. Dock så tror jag att det är vi som kniper kvalplatsen för att sedan gå vinnande ur kvalspelet oavsett vilket lag det är som vi ställs mot, men det lär inte direkt vara med några övertygande siffror.

/Kviborg

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB