Startsida / Inlägg

Här är Mercedes W13 – första bilderna

av Anna Andersson

Han lämnade VM-finalen med tunga tankar. Han gick under jorden.
Under presentationen av Mercedes W13 öppnar Lewis Hamilton upp om den tuffa tiden.
– Det var en mycket svår period för mig, erkänner han.

Mercedes W13
Lewis Hamilton och George Russell när W13 presenteras (Mercedes)

Lewis Hamilton är tillbaka. Den sjufaldige världsmästaren blev ”bara” tvåa i VM 2021 efter en mycket dramatisk final och därefter bojkottade han FIA:s prisutdelning och hans teamchef Toto Wolf hävdade att Hamilton var ”desillusionerad”.
Då ryktades det om att Hamilton skulle lägga av – men själv svarade han aldrig på det snacket.
– Jag sa aldrig att jag skulle sluta. Jag älskar det jag gör och det är ett privilegium att få arbeta med den här gruppen av människor, säger Hamilton.

Mercedes W13 – i silver och svart

I samband med Mercedes presentation av W13 möter media för första gången efter den omdiskuiterade VM-finalen 2021 som lett till flera förändringar. Bland annat meddelade FIA i går att Michael Masi tvingats lämna sin post som tävlingsledare.
– Det var en mycket svår period för mig. Det var en tid när jag behövde skaffa mig lite avstånd för att bara leva mitt liv, säger han.
– Jag kom fram till en punkt där jag bestämde mig för att det är dags att fokusera på den nya säsongen. Jag vill samarbeta med Toto och George. Det är spännande att se vilken energi George tar med in i teamet. Det märks överallt och jag tror att det blir en spännande säsong.

Lewis Hamilton redo för 2022

Mercedes W13
W13 redo för 2022 (Mercedes)

Mercedes har bytt ut Valtteri Bottas mot britten George Russell, som funnits med i teamet i flera år, men tävlat för Williams.
– Lewis har varit min hjälte och det blir verkligen spännande att få köra vid sidan av honom. Det ger mig en fantastisk möjlighet att utvecklas, säger Russell.
Under presentationen visar Mercedes också upp andra nyheter, som att bilen som till mestadels har varit svart nu återigen är lackad i silver, men med svarta inslag.
– Den svarta färgen hade ett mål, det var en tydlig demonstration av vårt mål att vara ett team som står för mångfald och integration. Det är en del av vårt DNA, men det är även silvret. Det är vår historia, säger teamchef Toto Wolff.

Mercedes W13

 

Hur bra är Mercedes W13?

Mercedes har dominerat F1 sedan den senaste regeländringen 2014, vunnit samtliga konstruktörstitlar och alla förar-VM utom ett. Men nu väntar en helt ny tid.

2022 kommer ett helt nytt reglemente där inget av teamen kan ta med sig någonting från fjolårets bil.

Istället har Formel 1 utvecklat ett helt nytt koncept, vilket kan förändra rangordningen mellan teamen.

– Vi hoppas att vi kan vara med och konkurrera, men vi har ingen aning om vi kan vara med och slåss om titeln, säger Toto Wolff.

– Samtidigt ska vi göra allt vi kan för att lyckas.

Här kan du följa tidigare lanseringer, som Red Bull, McLaren, Ferrari och Aston Martin.

F1 startar sin försäsong med tre testdagar i spanska Barcelona, nästa vecka. 23-25 mars. Därefter följer ytterligare tre testdagar i Bahrain. De två team som ännu inte har presenterat sina bilar är Alpine och Alfa Romeo.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB