Startsida / Inlägg

Vettels sista race – bilderna från festen!

av Anna Andersson

I Abu Dhabi säger F1 adjö till en av tidernas största förare.
Natten till fredag gav samtliga kollegor Sebastian Vettel en rejäl avskedsfest.
– En oförglömlig natt, hyllar Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel
Avskedsfest för Sebastian Vettel (Twitter)

Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel lämnar F1 efter 16 säsonger. När han debuterade 2007 tävlade Fernando Alonso redan i F1 sedan ett par år tillbaka, men Lewis Hamilton hade debuterat samma år. Vettel är yngre än dem båda, men efter två år hos Aston Martin har han bestämt sig för att lägga av.

– Efter så många år kan du göra jobbet i sömnen. Det vill jag egentligen inte säga för det låter arrogant, men sanningen är att du har så många rutiner och så mycket erfarenhet att det inte finns några överraskningar kvar, säger Vettel inför sin sista tävlingshelg.

– Därför ser jag fram emot att bli överraskad, över att lära mig andra saker om mig själv, tillbringa tid med mina barn och min familj. Det är en helt annan utmaning, i ett helt annat tempo och jag vill göra saker som jag inte har haft tid att göra tidigare.

Sebastian Vettel lämnar F1

När Sebastian Vettel körde sitt första F1-lopp var han 19 år gammal, nu är han 35 och kör imorgon sin 298:e F1-start. Han har vunnit 53 lopp, 57 pole positions, tagit 122 pallplatser och vunnit fyra VM-titlar.
Den sista tog han 2013, då var han 26 år gammal. Han har också tre barn, är gift med sin ungdomskärlek Hanna och hans familj lever ett lugnt liv i Schweiz.

– Hon är världens bästa människa och den bästa person som jag kan vara tillsammans med, säger Vettel i podcasten ”Behind the grid”.

Vettel vann sina titlar tillsammans med Red Bull, hade en förhoppning att vinna tillsammans med Ferrari men efter fem år utan en titel flyttade han vidare till Aston Martin och där har han tagit en pallplats på 41 starter. Det är långt under hans egna förväntningar och nu letar han efter ett annat liv.
Med helt andra utmaningar.

– Jag ser fram emot att ha en tom kalender. Där det inte står vad jag ska göra varje dag i mars, april och maj. Det är klart att jag ska hitta saker att sysselsätta mig med, för jag är inte en person som klarar av att inte göra någonting, säger han.

Abu Dhabi sista racet för Sebastian Vettel

Men innan han lämnade F1 hyllades han med en känslosam avskedsmiddag tillsammans med sina förarkollegor.
– En härlig kväll med resten av killarna, vi firade Sebs sista race, skål!, skrev George Russell på sociala medier.

Även Fernando Alonso föll in i hyllningen:
– Det var en riktigt rolig kväll.

Vill du höra mer om Sebastian Vettel och hans karriär. Lyssna på vår F1-podd Plattan i Mattan, avsnitt#32.

I eftermiddag följer du kvalet i vår F1-live.

Och uppsnacket till helgens race hittar du givetvis här i F1-bloggen, Juan Manuel Correa gör comeback i F2 efter den otäcka dödsolyckan på Spa och Nico Hülkenberg gör F1-comeback 2023.

Haas stallchef Günter Steiner förklarar exempelvis sitt förarbyte på följande sätt:

– Vi behövde dra Mick framåt, men vi behöve ren förare som drar oss framåt.

Mick Schumacher vill stanna i Formel 1 och kanske, kanske är Mercedes ett alternativ? Hans kusin David kör för Mercedes i DTM, farbror Ralf har kört Mercedes och Michael har kört för Mercedes.

– Dessutom är han tysk och det passar bra till Mercedes stjärna. Jag tycker att han förtjänar en plats i F1, säger Wolff till Sky.

– Nu måste vi titta på om vi kan göra någonting i detta ärende.

Nu väntar vi bara på att Logan Sargeant ska prestera i F2 så att han får den utlovade platsen hos Williams. Då är alla förare i F1 2023 klara.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB