Startsida / Inlägg

Ericssons galna höst och de största svenska stjärnorna just nu

av Anna Andersson

I maj korsade Marcus Ericsson mållinjen på Indianapolis speedway och vann klassiska Indianapolis 500.
Ett halvår senare har hans liv förändrats. Efter åtta år på den internationella motorscenen är han en kändis.
– Det sägs ju att du kan dela upp livet i före och efter segern i Indy 500 och det stämmer faktiskt, det känns som om jag har steppat upp en nivå, det har varit galet hektiskt, säger han.

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson och hans flickvän Iris Jondahl på Empire State Building i New York. Fototillfälle efter segern i Indy 500 2022. (AP/TT)

Han har deltagit i Sveriges populäraste talkshows, visat upp med den jättelika trofén som har ett ansikte på alla vinnare sedan 1911 i Sverige, haft två säkerhetsvakter i släptåg och mött tusentals fans. Vakterna uppgift var att vakta den 180 cm långa bucklan, dygnet runt.
– Det finns ju bara ett ex av den där pokalen och det gick inte direkt att checka in den, den kom i tre gigantiska lådor. Det var med stolthet som jag tog med den till Sverige, deta var nog fjärde gången den var utanför USA.

Marcus Ericsson har under hösten skapat hysteri och hans bragd i Indianapolis har nominerat honom till Jerringpriset och även Idrottsgalan.
– Jag tror att den segern presenterade mig för den breda publiken, jag märker att den har fått ett helt annat genomslag. Nu känner folk igen mig även utanför Kumla och Örebro. Det är väldigt roligt, inte bara för mig personligen utan även för svensk motorsport som är väldigt framgångsrik, men som har svårt att få plats i riksmedia, av många olika anledningar, säger Marcus Ericsson.

Marcus Ericssons stora förvandling efter Indy 500

Han tog med sig bucklan till Kumla och även till Stockholm där fans köade i timmar för att få se den och få ta ett foto med den andra svensk, efter Kenny Bräck, som vunnit den hundraåriga tävlingen som räknas till en av idrottsvärldens stora klassiker. Indy 500 lockar flera hundra tusen människor under en dag och kan jämföras med amerikanska Super Bowl. Efter vinsten prydde Marcus Ericsson från Kumla framsidan på 40 amerikanska dagstidningar, han öppnade Nasdaq-börsen i New York och kastade den första bollen när New York Yankees spelade i den amerikanska basebolligan.
– De sa att jag alltid, för resten av mitt liv, kommer att presenteras som vinnaren av Indy 500 och det är rätt häftigt.

•Använder du ringen?

– Nej, inte direkt regelbundet. Jag har haft den vid ett par tillfällen där det passar sig, den är rätt stor och klumpig.

Efter segern i Indy 500 hade Ericsson möjligheten att vinna mästerskapet, men en sämre avslutning satte stopp för honom. Nu ha han tillbringat en tid i Sverige för att sedan återvända till USA och förbereda sin för nästa säsong som startar i Florida den 5 mars. Ericsson är kvar hos Chip Ganassi Racing och går in på sin fjärde säsong i IndyCar där han nu känner sig hemma. Målsättningen är att vinna Indy 500 en gång till och dessutom lyckas ta en seger i mästerskapet och fotsätta inom amerikansk racing i många år. Tankarna på F1 är förflyttade tillbakhuvudet.

– Efter segern i Indy 500 har jag cementerat en plats här, jag letar inte aktivt efter en plats i F1, men man ska aldrig säga aldrig, för F1 är kungaklassen, säger han.
– Men jag är nöjd över den väg som min karriär har tagit. Jag är stolt över att jag tävlade i F1 under fem år, men också glad över at jag valde att gå vidare till USA. Över att jag tog chansen att visa vad jag kan. Jag ångrar ingenting, utan det känns som om jag har fått en liten revansch.

Marcus Ericsson tävlar i IndyCar
Marcus Ericsson tävlar i IndyCar (Indycar)

Sju svenska motorsportstjärnor som övertygat under 2022

Mattias Ekström

Tillsamman med Emil Bergkvist var han bäste Audiförare i Rally Dakar. Det blev en etappseger, samt en andra och tredjeplats på två andra etapper. De körde in på plats nio i den snabbaste klassen.

Johan Kristoffersson

VM i rallycross tävlade i år med elbilar, men det spelade ingen roll. Kristoffersson vann mästerskapet för femte gången på sex år. Han har vunnit tre VM-titlar i rad. Han är en stor förebild sett till det förarbete och den kompetens som han alltid visar upp.

Marcus Ericsson

Trots en rödflagg som tvingades fältet att sitta i depån i tio minuter och vänta på en omstart lyckades han hålla fokus. Han klarade av att hålla samtliga konkurrenter bakom sig och vinna ovalracet Indy 500 på sitt fjärde försök. Det är en stor bedrift.

Dino Beganovic

Han är den första svensken i Ferraris akademi. En titel och imponerande körning i Formula Regional European Championship har tagit honom till det första trappsteget mor F1. Han tävlar i FIA Formel 3 med det klassiska stallet Prema kommande säsong.

Felix Rosenqvist

Marcus Ericsson vann Indy 500. Felix slutade fyra vilket är en stor bedrift i sig. Trots en tung säsongsinledning slutade han åtta i IndyCar 2022.

Linus Lundqvist

En överlägsen seger i supportklassen Indy Lights borde ha gett svensken en plats i IndyCar nästa år, men även om han har resultaten saknar han finansiellt stöd. Var Lundqvist ska tävla 2023 är inte klart.

Mikael Persson

Han var så nära ett VM-guld i enduro, men det slutade med ett silver i klassen E3.

•••

Det är inte mycket F1 nu, men det är klart tat Mattia Binotto lämnar Ferrari och det har kommit lit enyheter kring Saudirarabien GP. I förra veckan snackade vi  ner säsongen i vår F1-podd ”Plattan i Mattan”.

Tack för att nio hänger med off season och jag törs lova lite nyheter till säsongen 2023. Den är mindre än 100 dagar bort.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB