Startsida / Inlägg

UFC goes small, really small.

av Patrik Syk

I helgen vankas återigen MMA från de som gör det bäst, UFC. Den här gången har cirkusen hittat hela vägen ner till Sidney och kloka som de är har de packat lätt. Det är nämligen dags för semifinalerna i den helt färska flugviktturneringen (56 kilo) som sparkar igång viktklassens existens på UFC. Här hittar vi också en av de mest inressanta UFC-debuterna på mycket länge, Ian ”Uncle Creepy” McCall.

McCall är enligt Sherdog rankad som den bästa flugviktaren i världen. En underhållare av rang och en fighter med en snabbhet få, om ens någon, kan matcha. Som regerande mästare hos Tachi Palace Fights tar han ett efterlängtat kliv in i oktagonen och är favorit, om än knappt, att bli viktklassens första bälteshållare. För mot sig har han Demitrious ”Mighty Mouse” Johnson som flyttat ner till den för honom mer lämpade flugvikten. Med sina 160 cm. var Johnson egentligen för liten för bantamvikten han tidigare tillhörde, trots det lyckades han ta sig hela vägen fram till en titelmatch mot Dominick Cruz (förl. på enhälligt domslut) i höstas och ser nu genom den nya viktklassen sin chans att nå titeln. En riktig supermatch i mina ögen mellan två av världens snabbaste fighters. Den moraliska finalen på denna fyrmannaturnering som jag ser det.

I den andra semifinalen möts Joseph Benevidez och Yasuhiro Urushitani. Benevidez gör sin tredje match för UFC efter två segrar i bantamvikten och har i karriären bara förlorat två matcher, båda mot regerade bantamviktsmästaren Dominick Cruz. Mot sig har han en 35-årig japan jag i ärlighetens namn inte vet mycket mer om än att han är regerande Shooto mästare i bantamvikt. En intressant detalj är dock att han vunnit sina två senaste matcher på TKO vilket inte är så vanligt bland så här lätta killar. Jag har dock svårt att se hur han ska kunna matcha Benevidez.

Flugviktsturneringen är dock inte kvällens huvudevent. Där hittar vi dansken Martin Kampmann som ställs mot Thiago Alves (som pressades men vann mot vår egen Papy Abedi i dennes debut i höstas). Kampmann tillhör de mest rutinerade och respekterade namnen inom weltervikten och har efter ett par tunga domslutsförluster vänt trenden och vann (oenigt domslut) över Rick Story i november. Jag hoppas och tror att Martin kan följa upp den fina prestationen (mycket bra match) mot Alvez. Intressant match som lär betyda en hel del rankingmässigt för den som än vinner.

Som ni uppmärksamma läsare märker så blir det inga riktiga förutspåelser inför den här galan. Mitt självförtroende fick för mycket stryk senast. Men jag kommer tillbaka, jag lovar. Fullt matchkort hittar ni förstås på ufc.com.

//Syk

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB