Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 3

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 3: FRÖLUNDA

MÅLVAKTER: ++++

De senaste säsongerna har Frölundas målvaktssida varit ett litet frågetecken, även om Lasse Johansson spelade väldigt bra i slutskedet av förra säsongen. Men en toppmålvakt har behövts och nu har en sådan införskaffats. Johan Gustafsson har stor potential och kan vara skillnaden mellan semifinal och final. Men duon, Gustafsson/Johansson, har Frölunda plötsligt en av SHL:s bästa målvaktspar.

BACKAR: +++++

En spelskicklig backuppsättning som nu även kryddats med tyngd. Minst sagt. Knappt två meter långe och 108 kilo tunge Oliver Lauridsen kommer ge Frölundas backsida exakt den tuffheten man har varit i behov av. Han kommer ge spelare som Elias Fälth och Lukas Bengtsson utrymme att spela sitt offensiva spel. Henrik Tömmernes återvänder också till Frölunda och han kommer också att bidra i det offensiva spelet. Nyss nämnde Lauridsen, men även Christoffer Persson och Oliver Bohm, kommer ta det defensiva ansvaret.

FORWARDS: ++++

Frölunda har visserligen tappat Mathis Olimb, en av SHL:s bästa spelare de senaste två säsongerna, och har ersatt honom med Johan Sundström. Men jag tror ändå att det är Artturi Lehkonen som kliver fram och fyller tomrummet efter Olimb. Finländaren ansågs vara en jättetalang när han lämnade sitt hemland för Göteborg inför förra säsongen, men stack inte ut som förväntat. Han var förvisso bara 19 år då och nu tror jag att han kommer få sitt stora genombrott. Mattias Janmark och Andreas Johnson är två andra forwards som är unga men håller högsta SHL-klass. Joel Lundqvist är en ovärderlig ledare och Spencer Abbott har potential att ösa in mål i vinter.

Totalt: 13 +

51824-frolunda5
Mattias Janmark klappas om efter ett mål förra säsongen. Han är en nyckelspelare i Frölunda – om han återvänder från Nordamerika?

NYCKELSPELAREN:

Joel Lundqvist.

GENOMBROTTET:
Artturi Lehkonen.

UTROPSTECKNET: Satsningen

Sedan några år tillbaka påbörjade Frölunda en satsning på dels unga spelare, dels hemvävt. De har hela tiden haft en tydlig plan och spelidé och det börjar bära frukt nu. Semifinal i våras. I år kan Frölunda gå ännu längre. Spelarna vet precis vad som krävs och har jobbat i konceptet i flera år.

FRÅGETECKNET: Erfarenheten

Jag har svårt att hitta frågetecken när jag blickar på truppen, men att spela i en klubb som Frölunda innebär press. Och laget är ungt. Det var tio (!) år sedan Frölunda senast nådde SM-final. Vet klubben – och de unga spelarna – vad som krävs för att nå dit? Jag är tveksam.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:

Henrik Tömmernes, Lukas Bengtsson – Andreas Johnson, Johan Sundström, Spencer Abbott.


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. ?
3. FRÖLUNDA
4. LULEÅ
5. VÄXJÖ
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB