Startsida / Inlägg

En smått galen dag

av Jennifer Wegerup

Åh, Kristina,

den där bilden på din blogg… På människor i rad, bakom ett galler. Så mycket den säger, om våra skilda världar. Så nära och så långt ifrån.  Jag skrev en nyhetskrönika för några år sen, om hur vi firar semester vid samma hav som desperata människor möter döden i. Mare Nostrum…

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/jenniferwegerup/article13302089.ab

Förstår att du får höra starka historier och om det är något jag saknar från åren som nyhetsreporter så är det just detta; att möta människor i nöd och lust, och då menar jag verklig sådan, bortom sporten som betyder så mycket för så många men där är en förlust trots allt ändå bara är en förlust, aldrig en tragedi.

Här i vår blogg hoppas jag att vi kan spänna över alla ämnen, att vi kan bjuda på det annorlunda:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/italien/article20348778.ab

Jag hann också se skymt av Juventus och Atalanta och kan bara instämma; Milans försäljning av Pirlo var ett misstag av historiska dimensioner. Till och med värre än att man behöll Pato för att Barbara bad Papi Berlusconi att den olycksalige brassen skulle få stanna. Så värvade man aldrig Tevez, åkte ur Champions League och vann inte ligan 2012. Och snart satt Zlatan och Thiago Silva på ett plan till Paris och Milan var på väg neråt.

Apropå både Milan och Juventus så har jag aldrig stuckit under stol med att jag ser Max Allegri som ett tämligen svagt kort. Att Juve ändå leder serie A med Allegri vid rodret är ändå inte så konstigt. Dels med tanke på det allmänna läget i italiensk fotboll och dels för att Juve alltid är Juve. Man kan tycka vad man vill om de vitsvarta men ingen kan ta ifrån dem vare sig deras historiska storhet eller den proffsighet klubben sköts med.

Max Allegri är för övrigt en trevlig man, som alltid ställde uppe och snackade, då Zlatan var i Milan. Jag träffade Allegri både i höstas när jag var i Turin för Juve-MFF och så sent som för några veckor sen. Vi var i Milano för att bevaka sista dagen av transfermarknaden, som du vet, kom ju direkt från Milano till Rom sen.

Det blev en lång intensiv dag av calciomercato på ATA Hotel i Milano och dagen före hade jag ägnat åt intervjuer och dessutom åt ett snabbt besök på Gazzetta dello Sports redaktion, för att träffa alla chefer och kollegor och vänner. Tyvärr har ju Gazzettan tvingats lämna anrika Via Solferino 28, som du nog vet, och flytta ut till förorten Lambrate. Det är hårda tider i mediebranschen, nu när ingen längre vill betala för journalistik. Man kan lugnt säga att de rosa kollegorna inte var särskilt nöjda med flytten, hur ny och fin redaktionen än är.

Och även för mig kändes det väldigt konstigt, jag kom upp på centralredaktionen i Milano första gången 2001 och man har vant sig vid atmosfären, Brera-kvarteren, att ta en aperitivo med kollegorna på någon av alla barer runt omkring och prata journalistik, brännande ämnen och simpelt skvaller. Nu sitter vi i ett själlöst kontorslandskap långt ifrån Milanos verkliga hjärta.

Nåväl, efter att ha jobbat klart med calciomercaton dinerade jag på Torre di Pisa, i just Brera. En liten undangömd pärla där man ofta stöter på fotbollsfolk. Jag åt toskansk pasta med en av mina fotbollskontakter och vid bordet intill satt Allegri med Milans Ariedo Braida, Sky Sports Marco Nosotti och många andra från det tunga fotbollsgardet. Ja, du vet.

Rekommenderar alltså varmt Torre di Pisa för de som är sugna både på bra mat och på att spana in fotbollsfolk. Galliani är en annan profil man ofta ser där.

http://www.trattoriatorredipisa.it/it/home.html

Annars är det skid-VM på tv just nu, Charlotte Kalla tog silver, nu kör herrarna. Minns du Di Centa och de andra storheterna, du träffade väl dem rätt mycket då de var som störst?

Vad trist med Parma förresten, en så anrik klubb men genom åren så plågad av ekonomiska skandaler och problem.

Kram, du får ta en cannolo för mig med. I utbyte får du och våra läsare ett bildfång från Milano-dagarna.

 

IMG_2165

En tallrik av det allra bästa på Torre di Pisa.

IMG_2111

Tillbaka i Milano. Som att komma hem. Vittorio Emanuele-gallerian.

IMG_2142

Gazzettans nya redaktion. Fin, men vi saknar alla Via Solferino 28.

IMG_2141

Inslag från Milano-redaktionen, intervjuade senare Andrea Elefante, om Milans och Inters problem.

IMG_2156

Bra barhäng.

IMG_2161

Intervju med Luca Ucello på Radio Radio, om bråket mellan Eto’o och Sinisa Mihajlovic, det blev ingen smakstart i Sampdoria. Calciomercato-dagen är något av en cirkusshow som du vet, men som den berör och upprör…

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB