Startsida / Inlägg

En seger för hela Italien

av Jennifer Wegerup

Kristina, cara du, så gärna jag skulle vilja plocka en apelsin.

Jag älskar den här tiden på året i Rom, med apelsinträdens färgprakt och den blommande mimosan. Här i Sverige lyser det istället gult av vintergäck och den där lilla första vårfågeln som jag inte minns namnet på drillar non stop.

Jag simmar inte som du, men springer så ofta jag kan, det är den enda träningsform jag hinner med nu för tiden och det är så avstressande. Stunder i rörelse men ändå stillhet, bara jag och mina tankar.

Grekland ja, Europas, eller i alla fall EU:s, lilla svarta får. Och inte så lilla heller, om man ser till skuldberget. Men grekerna är ju inte ensamma om att ha levt över sina tillgångar. Portugal, Spanien, Irland, det är många som bäddat illa för sig. För att inte tala om vårt kära Italien… Hela euro-projektet har ju på många sätt varit ett fiasko. Och som du vet så har ju levnadskostnaderna stigit kraftigt i länder som just Italien. Jag minns när metro-biljetterna kostade 1000 lire, fem kronor. Sen kom euron och det blev 1 euro i stället. Vilket ju är tio kronor, dubbla priset…

När det gäller grekerna är jag kluven. De har ju också åtminstone delvis sig själva att skylla med korruption, mygel, pensioner vid 45 års ålder och ett land som behöver moderniseras på alla plan. För att ta ett konkret exempel kan jag lugnt säga att OS i Aten 2004 är bland de sämst organiserade mästerskap jag varit på…Och det är inte charmigt. Inte när man ska jobba. Du vet. Det blir intressant att se vad som händer nu, med Grekland och hela euro-projektet.

Själv skrev jag i går, apropå EU, om ”migranterna”. Eller, för att inte använda fikonspråk, tiggarna på gatorna och i parkerna. En vanlig bild i Italien, sen länge, men inte här. Jag tog upp det svåra, känsliga ämnet i min nyhetskolumn och har fått mängder av mejl, det är bland annat därför jag inte hunnit svara dig.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/jenniferwegerup/article20371469.ab

Till fotbollen då… Jag tycker att Francesco Totti gör helt rätt som vågar tycka till om Feyenoord-fansens (de så kallade fansen) oacceptabla svinerier. Allt för ofta är fotbollsspelare rädda för att använda sin position och sitt inflytande till att säga viktiga saker. Man kan för all del säga att de inte har något politiskt eller samhälleligt ansvar, bara för att de är bra på att spela boll. Men jag håller inte med. Vi har alla ett ansvar. Och har man så många som lyssnar på en, då är det en skam att inte använda den möjligheten, särskilt med åren. Att vara över 30 år och bara tänka på nästa träning och miljon och laja med playstation, det är i mina ögon inte ett vuxet beteende, värdigt den makt våra största fotbollsstjärnor har.

Håller med dig kring Juventus, såg matchen och skrev just på temat om hur jag vill se vilket italienskt lag som helst gå långt i Champions League:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/wegerup/

Lunchdags nu. Hade inte varit fel att kunna knäppa med fingrarna och få den här lunchen på bordet, som jag åt i Milano nyligen…

Ti bacio, a presto, hörs snart,

Jenny

IMG_2106

Mmm milanese…Cotoletta milanese.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB