Startsida / Inlägg

I Italien, med blickarna mot EM

av Jennifer Wegerup

Cara Kristina,

en god, fin inledning på påsken önskar jag dig härifrån Stadio Friuli i Udine. Jag kom hit i går eftermiddag, just som kvällssolen målade alpernas snötäckta toppar i guld. Antonio Conte kom mörkhåriga och ljusögda, stiliga som två bossar i mörka Italien-kostymer, allvarstyngda i ögonblicket.

Ännu ett terrordåd kastar sin skugga över oss och fotbollen har aldrig varit viktigare – och oviktigare – som jag skriver här:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/wegerup/article22503019.ab

Det här italienska landslaget är, som du vet, rätt svagt och ungt orutinerat om man jämför med äldre mer stjärnspäckade versioner. Men Conte pratar om sammanhållningen i gruppen och vi vet ju att Italien, om än inte i VM senast, ofta överträffar sig självt i mästerskapen.

Kvällens match mot Spanien är tyvärr dock än så länge ett sömnpiller som heter duga… Insigne gjorde mål nyss men det har varit händelsefattigt. Då har det varit mer drag kring  de senaste Zlatan-ryktena i dag: Napoli. Jag sa det i en intervju med Mediaset Premium i tisdags kväll att ska Ibra återvända till Italien, då ser jag bara Napoli som ett seriöst alternativ, för att det vore något nytt, att gå i Maradonas fotspår. Jag tror dock mer på Premier League. Nå, den som lever får se.

Vi kom till Udine från Coverciano där du säkert jobbat många gånger genom åren. Det italienska landslagets vackra bas i Florens. Tänk, sommaren 1989 var jag där, under Mondialgoal, det skol-VM i fotboll då jag blott 17 år ung, förälskade mig i Italien. En kväll var vi bjudna på middag på Coverciano, under månen och pinjerna.

Nu fick vi nöja oss med presskonferens och träning och det var gott nog, att få träffa spelare och ledare och inte minst alla kollegor igen. Värma upp gamla kontakter och odla nya, inför det EM som väntar.

Här ser du ett av våra jobb från Coverciano, artikel och tv-inslag:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/herrlandslaget/article22491006.ab

Du då, står du vid Via Crucis i Rom i morgon? Mina kollegor är där nu och förbereder morgondagens tv-sändningar för RAI och oron för nya terrordåd, mot kristendomens symboler, oroar, förstås.

Jag ska inte säga att jag inte rädd. I morgon skulle jag flugit hem via Bryssel. Vi är i krig, så ser jag det. Men rädslan får inte vinna. En kliché men likväl sanning.

I fjol skrev vi till varandra om det lysande korset på himlen och flammande påskbål. Dit går mina tankar också nu och min vilja och tro är större än någonsin.

Buona pasqua bella du,

Jenny

IMG_2795

Casa Azzurri, Italiens bas i Coverciano.

IMG_2824

Direktsändning med Mediaset Premium.

IMG_2801

When in Florence är ju Cantucci och Vin Santo ett måste.

IMG_2907

Italien-Spanien. Med en tyst minut först.

IMG_2767

Madonnan i Coverciano fick vara med i Sportbladet Tv.

IMG_2889

Udine, bella du. Mitt första besök i den norditalienska svala skönheten.

IMG_2863

Om du kommer till Udine och inte varit där redan, gå på Alla Vedova. ”Hos änkan” får du smältande San Daniele-skinka och traktens bästa viner, allt i en miljö och med en familjär service som är Italien på sitt allra, allra bästa.

Baci.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB