SNABBANALYS: Näste statsminister gör entré

Ah, äntligen någon som tar upp Reinfeldts kastade rymdhandske från i fjol. När Stefan Löfven gör Almedalsdebut så pratar han om Higgs partikel, el och uppodlade kontinenter. Ja, nog känns det lite som om astrosossen landet i Visby.

Fast huvudsakligen är den forne metallmannen mycket jordnära. Konkret, framåtblickande och klart rotad i traditionella socialdemokratiska värderingar. ”En gemensam välfärd är framtidens verktyg för att människor ska kunna jobba, men också för att säkra den sociala hållbarheten, jämlikheten och friheten”, sa han bland annat.

Med Löfven har avståndet mellan retorik och praktisk politik minskat. När han pratar om barnfattigdom, ungdomsarbetslöshet, ekologisk hållbarhet, näringspolitik så presenterar han – ofta – politiska lösningar. Talet ger stukade socialdemokrater en liten förhoppning om att partiet är på väg att återfå sin känsla för samtiden och återigen börja leverera trovärdig och sammanhållen politik.

Löfven drar sina politiska förslag, med pondus och styrka.Han talar om ”hållbar frihet”, ett  kontrakt där medborgarna utbildar sig, arbetar och betalar skatt. Politiken då skapa ett ett samhälle som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart.

Om Annie Lööf har visioner för Alliansen så har Stefan Löfven visioner för Sverige. Eller, för att citera Miljöpartiets kanslisekreterare i riksdagen, Axel Sandin: ”Socialdemokratisk knock out. På scenen i Almedalen står Sveriges nästa statsminister och alla känner det”.

Tema: Jag är Sveriges näste statsminister.
Retoriskt knep: Jag är Sveriges nästa statsminister.
Vad han vill att du ska tänka: Han är Sveriges näste statsminister.
Vad han inte vill att du ska tänka: Han borde prata mer om kärnkraft.

Daniel Swedin

Senaste inläggen