Hejdå Almedalen!

Bakom kulisserna. Bild: Jan Helin

Det är bara Kristdemokraternas dag kvar. Så nu åker vi hem.

Det blev, som vanligt, en intensiv vecka. Det kanske tydligaste minnet är Alliansens allmänna sönderfall. Reinfeldt språktesthånade Björklund. Folkpartiet störde ut sig själva. Annie Lööf sågade Allianskollegorna som i sin tur sågade henne.

Inga Alliansutspel, inga gemensamma pressträffar. Inte en enda orange ballong syntes till. 

Vi inledde veckan med Katrine Kielos söndagskrönika om det politiska sammanget kring Jimmie Åkessons tal. Vi följde upp med två texter av Anders Lindberg kring hur SD apar efter Ny Demokrati och att Åkesson i talet visade partiets intoleranta ansikte.

På måndagen var det Miljöpartiets dag. Ingvar Persson tackade för alla inbjudningar och förklarade varför han inte kommer till Almedalen. Miljöpartiet förslog ett avdrag för cykelreparationer som Daniel Swedin kommenterade med att det kanske inte är den allra viktigaste reformen just nu. Åsa Romsons tal gick sådär.

På tisdagen talade Fredrik Reinfeldt. Vi förutspådde roliga timmen och framställe Reinfeldt som en clown. Det blev dock inte särskilt kul. Men däremot farligt för Socialdemokraterna. Vi konstaterade även att Reinfeldt saknar regeringsalternativ och Karin Pettersson skrev att han låter som en nyfrälst sosse men med trovärdighetsproblem.

På onsdagen var det vänsterpartiets dag. Deras nyhet var att de var mot vinst i välfärden vilket inte var någon vidare överraskning. Vi skrev om att Reinfeldt är korrupt istället. Och om Anders Borg.

I torsdags blev det lyteskomik på Folkpartiets dag. Carl B Hamilton ville lägga ner partiet och Luf krävde Björklunds avgång. Dessutom har han tappat skolfrågan. Sen höll han tal om att han är Birgitta Ohlsson.

På fredagen klappade Annie Lööf fullständigt igenom. Hon började dagen med 3,5 procent i Demoskop och avslutade den med att såga Alliansen. Varvid Alliansen sågade henne. Underhållande. På ledarredaktionen såg vi Håkan Juholt gå igen.

Lördag kom och Stefan Löfven trädde upp på scenen. Från en näringsminister som har visioner om hur alliansen ska utvecklas till en oppositionsledare som har idéer om hur Sverige ska utvecklas. Vi inledde dagen med att varna Socialdemokraterna för att underskatta Fredrik Reinfeldt och överskatta Anders Borg. På eftermiddagen hade vi, och många med oss, sett landets näste statsminister. Dessutom pratade S-ledaren om rymden!

Mer lättsamma kommentarer har vi gett i form av dagliga listor. Om du har missat dem så rekommenderar vi verkligen läsning av Saker som är 98 procent,Fem det är synd om i Almedalen, Fem bästa Lööf-omslagen, Saker man kan slå samman Folkpartiet med, Saker Göran Greider (ännu) inte är, Minnesvärda Reinfeldt-citat, Fredriks fem framstående fikor, Gröna rörelsens motsats och Sverigedemokratiska frågor.

Tack och på återseende.

Karin Pettersson, Anders Lindberg, Katrine Kielos, Daniel Swedin

Senaste inläggen