Startsida / Inlägg

Att börja dagen

av Anna Lindh

Många av oss hoppar eller kravlar oss ur sängen varje morgon, sätter på kaffet och slinker sedan in i badrummet. Av någon egendomlig anledning tycks vi acceptera det faktum att vi känner oss eländiga när vi vaknar. Vi till och med skryter med det: ” Det är ingen idé att tala med mig förrän jag  varit vaken minst en timme”. Jag kan bara inte förstå eller ens acceptera detta.

Hur man reagerar på uppvaknandet beror naturligtvis på många olika faktorer. En del av oss fungerar verkligen olika bra under olika delar av dagen. Jag fungerar bäst på morgonen och förmiddagen och min man han fungerar bäst på kvällen… Vi krockar ibland, men det finns ingen anledning att vara en gnällig morgon människa eller en sur och trist kvälls människa för det.

Men även om man tar hänsyn till detta så bär många sig väldigt dumt åt när man går upp på morgonen. Vi borde ta lärdom av djuren, en katt tex tar när den vaknar  på morgonen och sträcker rejält på ben, rygg och hals innan den intresserar sig för omvärlden. Men vi, vi förväntar oss ofta  på något sätt att våra kroppar helt snällt skall anpassa sig till och förbereda sig för dagen helt själv. Konstigt för vi har legat still i flera timmar, näsan har blivit täppt, ögonen varit slutna och är kanske hopklistrade, ämnesomsättningen är långsammare, syreupptagningen varit mindre och lemmarna betydligt stelare. Så vi behöver lite tid.

Det är därför av största vikt att börja dagen på rätt sätt. Och att man för sin egen skull, sin omgivnings skull och för respekt för den nya dagen  vänjer sig vid en trivsam rutin som bekämpar den trögheten nattens vila gett. Och jag lovar dig att det finns en mängd övningar och rutiner som kan hjälpa dig med detta. (om du nu vill det…?)

Enklast är att efter du vaknat och snälla släng den där irriterande gamla väckarklockan i väggen… Idag finns det så otroligt många fler och trevligare sätt att vakna på än en ilsken ringsignal. Men stanna kvar i sängen efter att du vaknat, ligg kvar och ”bli god vän med dagen”. Lyssna och slappna av en stund. Lyssna efter ditt andetag. Bli sedan medveten om din egen kropp, om dina armar, ben, höfter och rygg, axlar, näsa och mun. Sträck på dig och ta in en ny GOD dag. Först då, inte förr, kan du stiga upp. Och kom ihåg att säga God Morgon och le mot alla du möter på din väg till jobbet.

Snälla snälla snälla kan vi inte alla prova detta och se om det gör skillnad? Vad tror du? Kan det vara värt ett försök?

God morgon
Anna

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB